自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

朋友喺公司做左10年,做客戶工作,最近嚟左新上司,但唔係幾 like 佢,朋友工作冇咩出錯,冇藉口比上司話,咁佢上司就出招,要求佢每日 call 多100個客,當每個客3分鐘,都要用多5個鐘,其實朋友就算點快手做曬平時嘅工作,都冇可能完全到佢上司呢項任務,佢懷疑上司就係想佢做唔到,再出警告信然後炒左佢。朋友覺得其實如果公司跟規矩炒佢補返正常,大家好來好去冇問題,但佢上司就唔想補而想用賤招話佢工作唔達標去炒佢唔洗賠

請問朋友上司要求佢做 d 不可能任務,而又用呢個原因炒佢唔賠,有冇犯左勞工條例?又或者朋友可唔可以先用咩方法自保?

伯爵府

回覆 梁阿太 的帖子

叫你朋友記錄曬上司叫佢做D野/對話, 唔好簽任何公司文件/信件, 可以既錄埋音, 到時公司唔賠足炒佢, 就去勞工處告佢

男爵府

梁阿太 發表於 21-1-21 08:45
朋友喺公司做左10年,做客戶工作,最近嚟左新上司,但唔係幾 like 佢,朋友工作冇咩出錯,冇藉口比上司話, ...

勞工法例要求有嚴重過失才可不比代通知金和通知期,否則要跟足勞工法例陪贘。如你所說的應不屬嚴重過失的。上司可能想迫佢自己辭職,炒糸要陪足的。

男爵府

natnatbaby 發表於 21-1-21 09:41

勞工法例要求有嚴重過失才可不比代通知金和通知期,否則 ...

請問嚴唔嚴重過失係邊個決定?公司定勞工處

大宅

朋友喺公司做左10年,做客戶工作,最近嚟左新上司,但唔係幾 like 佢,朋友工作冇咩出錯,冇藉口比上司話, ...
除非有證據犯嚴重過失,否則就算係唔達標而被炒,公司都要俾長期服務金

男爵府

梁阿太 發表於 21-1-21 10:04
請問嚴唔嚴重過失係邊個決定?公司定勞工處

叫你朋友睇番僱傭合約同員工守則, 一般涉及刑事 (例如偷竊, 貪污...) 或嚴重過失 (例如個人疏忽引致公司重大損失...) 先會即炒唔駛補...

你朋友喺呢間公司做咗 10 年, 到新老闆上場更改咗工作內容 (Job Description), 證明你朋友一直都能勝任呢份工, 而令佢表現未能達標係因為 JD 嘅改變, 並唔構成因嚴重過失而即時解僱嘅有力理由...

叫你朋友自己小心啲, 唔好比佢捉到痛腳, 另外亦要同公司反映新 JD 不合理之處, 要顯示你朋友好珍惜呢份工而想解決問題, 並唔係推卸責任 (要 keep record); 將來如果真係上到勞工處或甚至法庭, 有呢啲 point 你朋友贏面比較大...

男爵府

回覆樓主:

多謝各位,其實合作唔到,咪好來好去補足炒人囉,係要攪埋 d 小動作,賤招

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

工作唔達標確實可以出警告信,但唔係收一封警告信就可以唔洗賠咁即炒。

可以向勞工處問下意見,報俾勞工處知,如果有需要,勞工處會聯絡佢公司了解。

不過有啲僱主好偏激,知道你報勞工處,直頭更加唔會退讓,最好既方法都係可以私下和解

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

勞工法例, 無論收几多封警告信, 炒人都要賠足, 除非事主犯嚴重過失.

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

回覆樓主:

嚴重過失吾糸一般工作上不合作,做錯事咁簡單。我公司剛炒左一個,佢糸比CCTV影到取去顧客遺下的銀包,初期不認,糸嚴重遺反承信及過失,甚至可報警,公司即時解僱,沒比代通知金。以住同事有既不合作,嘈咬,收晒警告信都陪足晒比佢地走。要証明嚴重過失一定要有實則証據。勞工處網站有定義可參考。

大宅

emt1314 發表於 21-1-21 10:50
勞工法例, 無論收几多封警告信, 炒人都要賠足, 除非事主犯嚴重過失.

路過一問,希望JM可幫忙解答,親戚做小型止藥膏生產商,4年嚟佢公司有一個員工X每隔兩個月就會幫佢落漏/落錯某種用料,搞到啲半制成品要全部掉晒重做或賠錢比客,事後問返佢,對答如下:

X: 早就提咗採購部Y姐,B料要補訂,Y姐冇訂回來我咪唔落有錯咩?

Y姐: 跟本X 重來冇在電郵講過就嚟冇B 料,有講過拿證據來吧?

親戚:Y姐忘記或漏訂你可以直接跟經理講嘛,經理唔講我都唔知你過去衰過咁多單,怪唔知得眾同事一聽到你個名即黑面,公司已經連續兩期冇錢交租金。

親戚在2月9號把X 即炒只支付到9號薪金會有錯嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

不可奉告 發表於 21-2-13 11:25
路過一問,希望JM可幫忙解答,親戚做小型止藥膏生產商,4年嚟佢公司有一個員工X每隔兩個月就會幫佢落漏/落錯某種用料,搞到啲半制成品要全部掉晒重做或賠錢比客,事後問返佢,對答如下:

X: 早就提咗採購部Y姐,B料要補訂,Y姐冇訂回來我咪唔落有錯咩?

Y姐: 跟本X 重來冇在電郵講過就嚟冇B 料,有講過拿證據來吧?

親戚:Y姐忘記或漏訂你可以直接跟經理講嘛,經理唔講我都唔知你過去衰過咁多單,怪唔知得眾同事一聽到你個名即黑面,公司已經連續兩期冇錢交租金。

親戚在2月9號把X 即炒只支付到9號薪金會有錯嗎?

如果X向勞工署追討, 好大可能會追到, 因為X犯錯, 無人指正佢, 仲要唔止一次.

P.S. 勞工署通常都叫顧主俾錢和解.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

大宅

emt1314 發表於 21-2-13 15:52
如果X向勞工署追討, 好大可能會追到, 因為X犯錯, 無人指正佢, 仲要唔止一次.

P.S. 勞工署通常都叫顧主俾 ...

謝謝回答,親戚當日就語重心長跟X 講,算啦,依家公司生意都咁差勁,生產部助理X職位都冇需要,好嚟好去;只係估唔到經理一直都咁錫X冇講你成日生產上出錯;X仲後生,我出信當你係自己申請走,你出返去搵新工都容易啲…

在場跟單部都有其中兩位要被通知一個月後走,看出X 個樣好係心心不忿咁樣,點解X要即走,其餘兩位就可hea 多一個月走呢?

琥珀宮

唔洗理,咁既case,炒人也跟法例比代通知金或一個月通知期

珍珠宮

不可奉告 發表於 21-2-13 17:12
謝謝回答,親戚當日就語重心長跟X 講,算啦,依家公司生意都咁差勁,生產部助理X職位都冇需要,好嚟好去;只係估唔到經理一直都咁錫X冇講你成日生產上出錯;X仲後生,我出信當你係自己申請走,你出返去搵新工都容易啲…...

問題出在: 生產部助理X職位都冇需要 <<< 咁就要俾遣散費啦! 勞工法例講明, 做满二年, 而個職位無咗, 就當遣散, 計法同長期服務金一樣, 叫你親戚做好心理准备.

https://www.hkbea.com/html/tc/calculator-long-service-payment_main.html <<< 計法

首頁

尾頁

跳至