自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

aybaby 發表於 21-1-21 22:47
一般照顧上其實冇乜分別,例如長毛貓要花時間同佢地梳毛。真係唔建議養摺耳貓或者萬基貓,佢地睇落好可愛 ...

曼基貓係咪即時嗰啲短腳貓啊

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

opuyo_kannus 發表於 21-1-22 14:47
因為我上網睇品種貓好多先天遺傳問題
怕佢地成日病
吾知實際系咪

正式的純種貓是非常貴和只留識得的介紹,有些網上和地鋪很多無良,只要留意返 出生地 純種證書CFA,而唔係自己在家繁殖,希望你明我講乜,不贊成買但如果偏愛某品種,的確只能買,如只是貓領養就夠。 例如我喜歡布偶很美麗的貓 我去那裡執? 的確我很喜歡很美麗
◕順其自然啦~♥ ◕

子爵府

opuyo_kannus 發表於 21-1-21 21:04
謝謝回覆
我都有上網睇過
不過是否所有純種貓都多病痛?

其實唔關事,我養過好多貓,反而領養有3隻都有病,bb初初返黎就皮膚病,成年後未到7歲就腎病走左。名種的也有養過,買返黎除左絕育無睇過醫生,之後養到11-12歲

大宅

monsterparentss 發表於 21-1-22 14:36
我都收養咗2個唐貓,一仔一女。主要係諗住易養同病痛小啲。但呀仔試過2次疴唔到尿,睇醫生要留院果下藥費都 ...

其實唔一定因為純總或唐猫就一定病痛多,我領養過幾隻唐猫都有遺傳病,返而隻波斯不知幾健康,其他貓有事都係靠佢輸血。養貓係緣份,每隻都不同性格,好多野唔係計算之內。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

養港短喇

goldpiglet    發表於 21-1-23 04:53
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

公爵府

我養過2隻拿威森林, 拿威森林本身係長壽的種. 都無病的, 好易養, 養到19歲才仙由.
係長毛種, 屋企會好多毛, 已經日日吸塵, 但屋企的地下都有沙塵暴的.
會見到一舊毛, 在地下打滾的.

男爵府

aybaby 發表於 21-1-22 14:57
其實唔一定因為純總或唐猫就一定病痛多,我領養過幾隻唐猫都有遺傳病,返而隻波斯不知幾健康,其他貓有事 ...

都可能係。我2隻唐貓同胎生,阿仔佢個口腔有遺傳問題,要剝咗幾隻牙,呀女返而咩事都無。

個診所姑娘都話而家唐貓比以前其實多咗病痛。我哋呀媽年代養貓好簡單,咩都食,又小病痛。

一直諗住自己唔係細心嘅人,所以收養咗兩隻唐貓諗住照顧上簡單啲,點知兩隻貓貓飲食上都好揀飲擇食。

子爵府

2024勳章

opuyo_kannus 發表於 21-1-21 18:34
請問照顧兩者上有沒有分別?
感謝

純種貓多病痛過唐貓

大宅

katherine.k 發表於 21-1-22 14:52
曼基貓係咪即時嗰啲短腳貓啊

係呀,佢地骨骼有問題,跳唔高,有關節炎等等好多問題。我養過摺耳,朋友養唔掂比我,都係骨骼问题,見佢每行一步都好痛好辛苦。所以唔好養,否則變相鼓勵奸商配種呢d猫出嚟。

大宅

monsterparentss 發表於 21-1-22 15:09
都可能係。我2隻唐貓同胎生,阿仔佢個口腔有遺傳問題,要剝咗幾隻牙,呀女返而咩事都無。

個診所姑娘都話 ...

其實好難講,總之佢地食得瞓得呵得就安心。我有隻貓轉左十幾個牌子乾糧先啱佢心意,濕糧隔兩日就要轉口味,奄尖到呢。

公爵府

miriam 發表於 21-1-22 14:57
養港短喇

超得意

珍珠宮

回覆樓主:

我有一隻英短一隻唐貓,唐貓曳好多 (其實都係正常貓嘅性格,但就比英短曳好多倍)健康就暫時兩隻都ok,英短嗰隻都應該都唔係好純種,touchwood冇乜睇過醫生

子爵府

miriam 發表於 21-1-22 14:57
養港短喇

佢好似好naughty

大宅

701003 發表於 21-1-22 13:54
純種貓想免費領養,全睇耐性及緣份 我曾經係B K送出過多隻純種芝娃娃B B(爸爸係比賽級)、金吉拉 ...
第四張相隻貓貓好可愛, 請問是什麼品種呢? 謝!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

opuyo_kannus 發表於 21-1-22 16:10
佢好似好naughty
我呢位主子.......係全屋最曳最惡.........

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

水晶宮

畀面勳章

oma79 發表於 21-1-22 16:19
第四張相隻貓貓好可愛, 請問是什麼品種呢? 謝!

係英短妹妹,上個月送養的,依家4個月大,新主人話佢好曳

水晶宮

畀面勳章

miriam 發表於 21-1-22 16:20
我呢位主子.......係全屋最曳最惡.........

奴,會慣的!

大宅

701003 發表於 21-1-22 16:29
係英短妹妹,上個月送養的,依家4個月大,新主人話佢好曳
新主人有福了, 有隻咁可愛既貓咪

王國長老

701003 發表於 21-1-22 16:30
奴,會慣的!
奴才間中會加入戰圈, 劈佢幾下走頭

伯爵府

回覆樓主:

我的摺耳貓養了十六年,魂歸天國,捨我而去

首頁
12345...6

尾頁

跳至