夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

見到‘家用比幾錢先足夠’個討論,我都想代分享下自己嘅經歷
屋企成員 我,老公,仲有2個仔,和老公結婚2x年,多年來沒有任何私己錢,可以對天發誓,直至7個月前開始返全職,才有自己的儲蓄,財政大權在老公,老公戶口沒有我名,我亦不知道入面有幾錢,密碼係幾多,相反,我嘅戶口,老公知道有幾多,密碼和網上密碼都知道。

‘家用比幾錢先足夠’位主角,每個月有8000家用,大家都留言話唔夠用,計完條數我都認為係唔夠,而我每個月只有3000家用,係呢幾個月先加到3000,7個月前都仲係2000/2500,另外加一張信用卡,老公負責找數,信用卡嘅用途只係在超級市場買嘢俾錢用。

我每日都儘量用少d錢去買日常所需嘅食物了,每日都係1830先落街市買,因為個陣係最平,3000家用每日只可以用100要滿足4個人嘅伙食,真係一個難題,連菲傭人工都有4字或5字頭。

真心請教各位,認為幾錢家用才算合理,不需要有多餘錢剩,只係滿足4人家庭

子爵府

大西北mama 發表於 21-1-22 03:09
見到‘家用比幾錢先足夠’個討論,我都想代分享下自己嘅經歷
屋企成員 我,老公,仲有2個仔,和老公結婚2x ...

問題不是比幾多錢的家用, 家用可以低處未算低, 甚至倒貼, 問題係為何要把自己的財政, 青春, 命運的權力完全交托給男方主管和控制呢?

世界會變, 男人更易變, 男人的青春和吸引力一般比女人長和容易, 如果全由男人掌控你的一生, 賭博是否實在太大呢?

男方無錢, 一齊捱是另一個問題, 有錢但沒給錢保障女方, 我覺得好有問題, 將心比己, 難道自己有女兒, 也希望她的老公這樣對待她嗎?

每個人也有機會迷失, 權力過大會很易輕視對方, 不尊重女方的, 雙方權力盡量保持接近是最理想的, 愛對方是要把權力和保障分享給對方的!

978212    發表於 21-1-24 09:56
happylife28    發表於 21-1-22 15:29

男爵府

有人餐餐食和牛先係夠,有人話肉好貴咁我只食菜同白飯都ok,夠唔夠係要睇咩心態過咩生活,那一個post搵六位數字,要過中產生活,個問題係唔信任個老婆用錢用係邊,要二千二千好似俾乞兒咁,你o唔ok係要睇你老公搵幾多、俾幾多,你又識慳,話就話3000但信用咭買雜貨唔駛睇價錢喎,唔需要有多餘錢剩,咁想買嘅基本必須品可以隨心買就夠啦,如果你嘅必須品其實係和牛紅酒,咁唔夠囉,如果你係食白飯都開心嘅人,你有2500去買白米 又點會因為隔離屋家用80000就唔夠買?

男爵府

你買餸要左計右計係一個問題,無個人積蓄同唔知老公戶口有幾錢 其實係另一種不滿,唔關家用夠唔夠事...

伯爵府

回覆樓主:

我平時只係去超市買餸好少去街市,既然你有張信用卡,咁咪日日都去超市買餸囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

凡事無得望回頭, 但真心想問, 你自己覺得夠嗎?
2x年來, 你過得快樂嗎?
男性朋友跟我說, 一個男人比幾錢個女人袋, 同你愛唔愛佢係成正比
如果佢得10000比8000你, 因為佢在意你
但如果成佢有100000一樣比8000你, 同比乞丐無分別

我也曾經因為照顧女兒, 待在家7年, 無收入
7年時間每我明白自己賺回來的一分一毫係有幾大滿足感

男爵府

肥肥寶 發表於 21-1-22 11:42
我平時只係去超市買餸好少去街市,既然你有張信用卡,咁咪日日都去超市買餸囉
...
竟然有同路人,我都係去超市多架

複式洋房

謝謝各位的回覆。
係,我地而且確有張信用卡,老公負責找數,但信用卡的用途,並非係買衫褲鞋襪或奢侈品,只係在超級市場買送時負責比錢,每項信用卡的支出,老公見到有任何異樣,都會前來詢問,呢筆錢係用嚟做咩。

我可以好似網民咁講,每日去超級市場買送比信用卡就算,但大家如果有買開送都知道街市每日臨近收檔時,d送係最平,絕對平過超級市場好多,我咁做,都係為咗慳錢,雖然話信用卡係老公找數,但個d都係錢。

3000蚊家用,可能有人覺得足夠。同大家交代返,老公並非無錢先比咁少家用。老公離過一次婚,離婚後每月比前妻贍養費50000,比咗13年左右,亦有1個住宅單位加2個工廈單位收租。但絕對可以同大家講,老公比3000家用,在他眼中,這是很大方及夠用了。

伯爵府

大西北mama 發表於 21-1-22 12:36
謝謝各位的回覆。
係,我地而且確有張信用卡,老公負責找數,但信用卡的用途,並非係買衫褲鞋襪或奢侈品, ...
你有冇諗過做埋佢前妻,等佢每月俾5萬蚊你

mikechocolate    發表於 21-1-26 13:36
varievarie    發表於 21-1-23 10:15
eggcake    發表於 21-1-22 23:19

複式洋房

肥肥寶 發表於 21-1-22 12:44
你有冇諗過做埋佢前妻,等佢每月俾5萬蚊你

機會好細,家用都係由7個月前嘅2000/2500加到今時今日3000

伯爵府

大西北mama 發表於 21-1-22 12:56
機會好細,家用都係由7個月前嘅2000/2500加到今時今日3000
點解要咁樣折磨自己呢,我係你唔會同佢客氣,月月買名牌,餐餐食好野,全部用佢張卡

複式洋房

肥肥寶 發表於 21-1-22 13:03
點解要咁樣折磨自己呢,我係你唔會同佢客氣,月月買名牌,餐餐食好野,全部用佢張卡
...

始終老公不是有無限金錢,信用卡方面,曾試過因有支出紀錄我唔記得係買咗咩,但肯定係家庭日常生活所需,佢打去銀行,勢要打爛沙煲問到底。

複式洋房

點解咁樣可以接受到2x年? 你一早知道佢俾前妻每用$50,000, 但自己同2個仔每個用只有$2000/25000???????

eggcake    發表於 21-1-22 23:20

伯爵府

大西北mama 發表於 21-1-22 13:15
始終老公不是有無限金錢,信用卡方面,曾試過因有支出紀錄我唔記得係買咗咩,但肯定係家庭日常生活所需, ...
同佢講「你前妻都生活得好過我,用你D錢好應該,仲有煮飯你都有份食」
你要為自己爭取過好D既生活,如果唔係過得慘過工人

複式洋房

zingzingmok 發表於 21-1-22 13:22
點解咁樣可以接受到2x年? 你一早知道佢俾前妻每用$50,000, 但自己同2個仔每個用只有$2000/25000??????? ...

7個月前只有2000/2500,自己搵咗份全職,老公唔係幾想我番工,就將家用增加到3000。

2個仔並唔知家用係咁少,老公同2個仔聲稱:「遲d會每個月比16000家用媽媽」但計我睇嚟,機會仲細過芝麻,唔好話16000,6000都無可能

複式洋房

肥肥寶 發表於 21-1-22 13:25
同佢講「你前妻都生活得好過我,用你D錢好應該,仲有煮飯你都有份食」
你要為自己爭取過好D既生活,如果唔 ...

不會咁樣同老公講野,為咗家庭和睦,以前2個仔仲細聽唔明我地講野,老公就話:「你地3個食我嘅,住我嘅」「唔係你地3個,我宜家不知幾舒服咁生活緊」

珍珠宮

大西北mama 發表於 21-1-22 12:36
謝謝各位的回覆。
係,我地而且確有張信用卡,老公負責找數,但信用卡的用途,並非係買衫褲鞋襪或奢侈品, ...

你包容度好高

雖然你嫁比佢都知佢有前妻,但點解對前妻可以咁寬容但對而家生勾勾既老婆可以咁折磨,2500蚊衰過工人,我工人每月都淨袋4520

JM, 係心痛你要委屈自己

伯爵府

大西北mama 發表於 21-1-22 14:03
不會咁樣同老公講野,為咗家庭和睦,以前2個仔仲細聽唔明我地講野,老公就話:「你地3個食我嘅,住我嘅」 ...
你俾佢食住咁多年,已經唔識反抗,如果係我真係同佢講離婚分佢一半身家,到時睇下佢驚定你驚

Jolin_Yuen    發表於 21-1-22 18:09

男爵府

大西北mama 發表於 21-1-22 14:01
7個月前只有2000/2500,自己搵咗份全職,老公唔係幾想我番工,就將家用增加到3000。

2個仔並唔知家用係咁 ...

所以你同意你做全職的價值就是 500

珍珠宮

就算當初判左50000做贍養費,你老公係可以向法庭申請調整贍養費,畢竟唔好話養現任妻子,你兩個仔都要生活

我不明白為何你要忍氣吞聲過活,難道你老公愛前妻多過你?

首頁
12345...6

尾頁

跳至