自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

dayedaye 發表於 21-1-23 18:57
唔知,因為佢懷疑我仔亞氏保加,但要做評估先確診到,而我個仔拒絕評估,所以無方法。

心理學家有提過亞 ...

細個既時候無發現呢方面有問題嗎?
亞氏應該細個都會留意得到,情緒問題真係要由專業人士幫手

子爵府

Pooh529 發表於 21-1-23 18:58
睇黎你都要去學管教小朋友
大家一齊去睇輔導,搵出問題

佢唔肯去,拖唔到佢出街,好無奈。

子爵府

faitha 發表於 21-1-23 18:57
明白你心情,係好無奈

子爵府

熱媽 發表於 21-1-23 19:00
走咗~一段時間後你會後悔的,佢點衰都係自己個仔。星期六日你不如出去行下等老公湊仔! 一至五你湊,學業 ...

我其實有返工....
老公已經幫好多。
佢咁樣日日癲,連我同老公嘅關係都影響埋。

子爵府

Chowying 發表於 21-1-23 18:56
會唔會將期望唔好放喺溫書嗰度比較好啲

佢除左打機睇YouTube片,所有其他嘢都以為有人逼佢。

男爵府

回覆樓主:

亞氏保加属自閉譜系,但冇聽過正式的精神科醫生/心理學家話有藥食

珍珠宮

dayedaye 發表於 21-1-23 18:58
其實我好鬆。

但我個仔有個怪思想,認為温習同遊戲時間唔係一模一樣咁多,就係唔平衡。

遊戲都可以有好多種。睇自己鍾意睇既課外書,打機(最好唔好俾佢接觸,否則一發不可收拾),出去玩,踩單車/踢波/做運動。
大家心情平靜果陣講下你感受,相信每個媽媽最初都係希望小朋友健康快樂成長,讀書學業排第二。等佢覺得你係愛佢既就夠啦,同時,你都希望佢愛爸爸媽媽

子爵府

dayedaye 發表於 21-1-23 18:55
因曾礦課(一日),所以有向班主任透露佢有情緒問題。當日社工都有致電屋企,嘗試叫佢返學,但佢唔肯接電 ...

你應該直接call學校社工,同佢講你個仔既真實情況 例如你頭先描述打爛電視果d ,有需要的話,社工可以上門探訪的。你試下先,不要等到出事先後悔。加油,一定有解決的辦法。

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

dayedaye 發表於 21-1-23 18:58
其實我好鬆。

但我個仔有個怪思想,認為温習同遊戲時間唔係一模一樣咁多,就係唔平衡。

佢可能真係亞氏所以有d固執行為,但講得通既,既然佢要平衡就俾佢溫習一小時,休息一小時,咁樣慢慢嚟

男爵府

dayedaye 發表於 21-1-23 18:46
10歲仔,用遙控擲壞屋企部電視。

原因只係我提醒佢遲啲升左五年級,星期六日要有少少時間温書。

我個仔都係Asperger, 高小至初中試過打爛了2部手機,亦試過唔小心脾氣打裂電視mon. 我最初以為佢係adhd, 後來才知他係asperger. 佢地感覺嘅時間長短,同真實差好遠。

子爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-1-23 18:59
情緒病,自閉等等問題既小朋友,逼唔到㗎
學業就慢慢黎,等佢自由發展。搵有耐心既補習老師,假期跟一跟功 ...

好慘,我比佢搞到覺得有抑鬱,日日喊。

佢以前有去補習社,今年1月開始忽然話唔想再去,連請補習老師上門都唔肯。

子爵府

issactmaria 發表於 21-1-23 19:05
我個仔都係Asperger, 高小至初中試過打爛了2部手機,亦試過唔小心脾氣打裂電視mon. 我最初以為佢係adhd, ...

咁應該點做?

子爵府

yokulami 發表於 21-1-23 19:05
佢可能真係亞氏所以有d固執行為,但講得通既,既然佢要平衡就俾佢溫習一小時,休息一小時,咁樣慢慢嚟
...

即係間住間住咁?我試吓咁。
謝謝(emoji)(emoji)

子爵府

yiupigpig 發表於 21-1-23 19:04
亞氏保加属自閉譜系,但冇聽過正式的精神科醫生/心理學家話有藥食

正式架,因為本身亞氏當然無藥食啦,但佢哋會衍生其他情緒問題,佢指如果當情緒影響到學習唔到,可以食藥。

男爵府

dayedaye 發表於 21-1-23 19:04
佢除左打機睇YouTube片,所有其他嘢都以為有人逼佢。

相信好多學生都係咁,只是你仔仔比較難控制。
可以試下等價交換嗎?溫書1小時交換打機、睇YouTube 1小時,
一切講好晒時間先,咁得唔得?

珍珠宮

dayedaye 發表於 21-1-23 19:06
好慘,我比佢搞到覺得有抑鬱,日日喊。

佢以前有去補習社,今年1月開始忽然話唔想再去,連請補習老師上門 ...

我見到你呢個post,都令我回想起果個家長。果個家長做護士,每次見到佢都好攰,同佢個仔更加一句起兩句止(因為講兩句,小朋友就唔高興)
但佢無放棄過個仔既,所以佢先搵補習。最初佢都無同我講阿仔情況,後來我堅持補,佢先同我講佢仔有自閉,我一點都唔意外
佢其實對個仔無太大期望㗎,無期望就無失望。但求佢健康,升到班,升到佢心目中想入既中學就得架啦。連中學申請表,面試都係我幫佢仔一齊準備,後來都好開心入到喔。佢鍾意畫畫,就俾佢畫畫,唔鍾意出去做運動,佢地就帶阿妹去,阿仔咪唔去囉。都係順住佢興趣去發展

aeneas2011    發表於 21-1-24 03:33

子爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-1-23 19:04
遊戲都可以有好多種。睇自己鍾意睇既課外書,打機(最好唔好俾佢接觸,否則一發不可收拾),出去玩,踩單 ...

打機已經比我老公開壞左個頭喇。

我個仔都鍾意睇書。

但佢唔會肯睇唔係自己揀嘅書。佢睇晒自己揀嘅書,我叫佢睇我買比佢嗰啲,佢唔會睇。但試過若無其他咁放喺度,佢先慢慢開始自己攞嚟睇。

佢脾氣超大係問題,佢打機輸左都會尖叫。

子爵府

auhiyo 發表於 21-1-23 18:57
佢既情緒如果係暴力傾向你最好捉佢去睇醫生,如果唔理我怕會愈來愈嚴重,你最好搵過專業d既醫生 ...

佢90磅,點捉。

子爵府

igi 發表於 21-1-23 18:59
仔仔可能踏入反叛期,千萬唔好放棄,你們都放棄佢,還有誰會愛佢呢?
用愛打動佢,潛移默化下,佢會感覺到 ...

男爵府

dayedaye 發表於 21-1-23 19:06
咁應該點做?

我果時去咗小童群益會上D家長課程,亦睇咗好多唔同嘅書,其實真係好難攪。特別係佢越嚟越大,細個發脾氣時可以夾手夾腳㩒住他,阻止他破壞,但大咗真係無可能㩒住他。因他有睡眠問題晚上會尖叫,我開始接觸精油處理他睡眠問題,後來再用在平伏情緒上,叫做有改善。
他們情緒起得好快,可能初初1-2級,突然間可能驟升至10級,所以要時常留意佢嘅情緒變化,唔好比佢升到10級。另,我要預早告訴他有可能發生嘅情況,等佢預早有心理準備。

首頁
12345...11

尾頁

跳至