6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

我是一個兼職媽媽
自從寶寶出生後,坐月開始便獨湊,現在就黎7個月,這7個月黎,老爺奶奶吾多理,一星一二日媽媽會幫手,老公放假都會幫手,我就去返兼職。頭幾個月,因為乜都吾識,疫情下又冇人教,心情好低落,少少事就同老公吵。
BB開始大,而家食加固,心情有時控制吾到,我知道媽媽心情會好影響bb, 我已經好盡量自己係bb面前表現開心笑。
但有時,例如有一次我專登早上煲了很久粥仔比bb食,bb吾願食,我即刻食沖開的糊仔即刻吹凍比佢食,又係吾食
我心情就開始好想發脾氣。。
發完脾氣,又覺得好對吾住bb
我可以點?

男爵府

牛年勳章

回覆 喜洋洋888 的帖子

可以等bb肚餓啲先食,喂唔到就放低先

大宅

媽媽加油呀,我明白辛辛苦苦煲咗一朝嘅嘢食比BB,佢唔願意食,做媽媽一定好灰心。我平時就一整整一大煲跟住整冰磚比BB,然後南瓜呀,蕃薯呀,肉呀都整好冰磚,每日就mix and match ,例如今日南瓜鱈魚粥聽日節瓜豬肉粥咁,咁就唔洗每日煲咁辛苦同埋B B有新鮮感D。但菜我就冇整定嘅,好似話隔夜有阿硝酸鹽。同埋可能開頭BB加固未習慣姐,加油呀你。

別墅

回覆 Chloe199401 的帖子

但我個bb一肚餓就即刻哭曬話要食~我即時整吾切
最怕而家係街都吾知點算好
原本想煲定粥仔放保温杯等比佢食
怕佢突然又吾食要飲奶

男爵府

2024年龍年勳章

我好明白你嘅感受,我全職湊,想兼職抖吓氣都無機會。係24小時貼身照顧,有時都覺得湊到好氣餒沮喪。曾經都經歷加固期一次又一次的拒食、無數次翻熱、反覆清潔的打擊⋯一步步行來,算走過了很不穩定的時期。
每個人都有壓力,有脾氣。喺小朋友面前你肯扮開心已比我好,我係全寫在臉上。點都好,時間總會過,捱吓一日又一日,一個月又一個月,好快又一年,人生都係咁上下。佢需要你照顧嘅時間也正在倒數,越來越縮短和減少,你喺好想發脾氣時,不妨好似我上面咁諗,心情可能好過啲啲。
時間過得好快,係真嘅。一年後,你會感到今天的困難是小事一樁。加油和祝福你!

別墅

回覆 babyfung61 的帖子

聽到你甘講真係好想喊我都成日聽朋友講,第時你想佢黏你都難啦,特別我個個係男仔
真係要多珍惜

男爵府

牛年勳章

我bb差唔多 10個月bb唔肯訓,
最近夜晚3-4點起身飲奶,
一直到差唔多6點先肯訓。
Bb最近學識扶企,
呢幾日好啲識扶住坐低
唔再放佢係大人床。
放bb係床上睇電視。
但老公話唔可以一定要有一個人睇住佢。
佢出咗街,去咗廚房我睇住。
我都會照做家務。
果日老公話bb上大人床爬下唔好睇禁多電視,佢去廚房寫晚飯。
呢個時候一定要睇得好實,
大人床無床欄只有被欄欄。
而且bb係可以爬到出去
我唔想就同佢嗌交,
佢就話我懶,自己唔想睇佢找禁多借口。

男爵府

喜洋洋888 發表於 21-1-24 08:38
我是一個兼職媽媽
自從寶寶出生後,坐月開始便獨湊,現在就黎7個月,這7個月黎,老爺奶奶吾多理,一星一二 ...

養兒方知父母恩 你細個咪一樣係咁。
育兒路好長,每件事要睇開啲,BB 冇可能任何時候每件事都順你意,逆境育兒先係最考EQ。

別墅

同時~我係一個自小是單親家庭長大的女仔,所以明白到~盡量都在小朋友面前保持笑容。
做了媽媽後,更加明白到沒有爸爸的幫助下,我的媽媽真是更強勁偉大。

別墅

媽媽加油

男爵府

2024年龍年勳章

媽媽加油!

複式洋房

無床欄就買/淘返個,無野緊要得過BB安全。唔睇咁多電視係啱架,睇得電視多專注力下降,第時讀書學野有影響

男爵府

牛年勳章

回覆 Mr190727 的帖子

Bb床有欄。

複式洋房

講緊大人床如果bb有機會係大人床玩,大人床都要裝

男爵府

牛年勳章

依家除咗訓教之外,其他時間都放bb床。除非有屋企人睇住佢,
唔得閒睇就放係bb床。
Bb好中意扶住欄企係到睇電視。
有時佢攰既時候就會放手。
成個人向後跌。

禁止訪問

大宅

Chloe199401 發表於 21-1-24 17:22
我bb差唔多 10個月bb唔肯訓,
最近夜晚3-4點起身飲奶,
一直到差唔多6點先肯訓。

淘寶床欄幫到你。百幾蚊only。當然我都唔放心B B一個係房,平日會放BB在廳的遊戲欄。

大宅

Chloe199401 發表於 21-1-29 17:38

依家除咗訓教之外,其他時間都放bb床。除非有屋企人睇住佢,

咁訓覺訓邊度?

男爵府

牛年勳章

回覆 sindykk 的帖子

你都係自己一個湊?

男爵府

牛年勳章

回覆 anjaco 的帖子