0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個仔3個月大幾日,但佢黑眼圈極深。滿月開始都有少少黑眼圈架啦。宜家好似愈來愈深甘,佢夜晚訓6,7個鐘,日頭飲完奶都會訓陣,但訓前會極扭。奶都比佢飲到佢吾肯飲先停。要人抱先肯訓,一放床就醒。可以點算啊,就崩潰啦 請問媽媽們既BB都系吾系甘架?!

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

bb 戒左夜奶?
日頭你係房開音樂
等間房有聲
唔好全靜
佢喊時唔好即刻抱
等佢喊陣先
真係唔得先去抱

男爵府

Total 瞓覺時數唔夠?瞓覺都長肉,同埋對BB情緒好緊要(我自己覺得) 所以就算要抱住先瞓到,我家會盡量抱俾佢瞓... 如果要做家務,我唸我會係孭住個仔做家務嗰種人...
自從兩三個月認得扭抱個喊聲同肚餓唔同,佢一開始想喊想喊咁我就擺好暗瞓覺姿勢,同佢講忟掙係瞓唔着,要放鬆先休息到,放鬆放鬆,再拍下pat pat,漸漸唔駛點樣扭 好快瞓得着,慳返啲打仗嘅時間,大家都平靜又會早啲瞓得冧、易啲放低

男爵府

你搵下關於BB sleep cycle的資料,佢地醒瞓係生存技能嚟,淺眠時間比大人長,擺低就易啲醒,一般抱20-30分鐘,隻手垂低哂 瞓到好冧先擺,同埋真係要輕手,我比較論盡 XD 有時真係動作太大而整醒咗佢

別墅

NemoDory 發表於 21-1-25 14:43
bb 戒左夜奶?
日頭你係房開音樂
等間房有聲

有1,2晚系介左,但之後用要飲返,我都系由佢自行決定飲奶,冇定時去餵。
日頭就開住電視聲比佢聽住,吾會安全安靜果只。
有時會喊得好淒涼,我先即時抱,吾系都由佢喊一陣啊,因為我要幫佢沖奶

別墅

uckukuku 發表於 21-1-25 15:04
Total 瞓覺時數唔夠?瞓覺都長肉,同埋對BB情緒好緊要(我自己覺得) 所以就算要抱住先瞓到,我家會盡量抱 ...

我果個同你果個有D似,但是就系一放床就喊醒,要人抱住先肯訓

別墅

uckukuku 發表於 21-1-25 15:07
你搵下關於BB sleep cycle的資料,佢地醒瞓係生存技能嚟,淺眠時間比大人長,擺低就易啲醒,一般抱20-30分 ...

真系啊,一放就醒,日頭好醒訓啊,夜晚會好少少,但都系容易醒。

別墅

uckukuku 發表於 21-1-25 15:04
Total 瞓覺時數唔夠?瞓覺都長肉,同埋對BB情緒好緊要(我自己覺得) 所以就算要抱住先瞓到,我家會盡量抱 ...

total訓教有時算足,有時就吾系。
好似前日甘,全日冇訓過,24小時計計,應該得8個鐘左右。眼圈勁深

男爵府

Myhow 發表於 21-1-27 08:00
total訓教有時算足,有時就吾系。
好似前日甘,全日冇訓過,24小時計計,應該得8個鐘左右。眼圈勁深
...

如果佢自由作息令佢日頭冇瞓過既話你可能要考慮加返作息時間表俾BB,由餵奶時間開始。3個幾月冇可能全個日頭唔瞓... 日頭唔瞓其實唔代表夜晚瞓得好,其實會瞓得仲差,因為已經過累。

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

Myhow 發表於 21-1-27 07:26
有1,2晚系介左,但之後用要飲返,我都系由佢自行決定飲奶,冇定時去餵。
日頭就開住電視聲比佢聽住,吾會 ...
最好定返飲奶時間
否則你好難安排所有野

別墅

你上網搵下嬰兒規律作息嘅文章,其實有好多教學。最多人推薦係用食玩瞓嘅模式,其實3個月的bb食玩時間醒到最多1.5小時,多過1.5已經係過累,過累係會訓唔到。日頭唔夠訓,夜晚都會累到唔識訓。
所以有時bb喊唔係扭計,係因為佢地累到訓唔到,由佢地喊係好慘。同埋唔好播電視啦,電視聲對bb黎講太刺激啦,好難有平靜嘅情緒,試諗下有人不斷講嘢,你都訓唔到啦。醒的時候播下柔和音樂,要訓就播白噪音啦。收音機呀電視呀等佢滿6個月先啦~

別墅

wingy_iu 發表於 21-1-28 20:24
你上網搵下嬰兒規律作息嘅文章,其實有好多教學。最多人推薦係用食玩瞓嘅模式,其實3個月的bb食玩時間醒到 ...

謝謝

別墅

honeybid2 發表於 21-1-27 09:28

如果佢自由作息令佢日頭冇瞓過既話你可能要考慮加返作息 ...

佢想訓,我都會un佢訓,但佢吾想訓果陣,我點un都吾肯訓

首頁

尾頁

跳至