少年成長

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

睛靈勳章

ss2704 發表於 21-3-7 19:46
可唔可以分享增高湯既資料同用法?謝謝

試下無妨

大宅

好媽媽勳章

多謝大家鼓勵,而家唯有盡量做,希望m前m後可以盡量高多d

男爵府

popochu 發表於 21-3-7 16:32

世事無絕對,唔好咁悲觀,依家先11歲,仲有幾年生長,你已經 ...
如果以你兩公婆嘅高度嚟睇,你個仔都算高喎。,我 159, 老公169, 仔過幾個月13歲,依家171, 上年佢飆高得好快,但呢半年高得好慢,半年先高得1cm, 我都好擔心佢唔知仲有冇得高。

公爵府

回覆 ss2704 的帖子

食多D有營養既嘢, 有材料先有得建造.我問過中醫, 可飲轉骨湯和針炙刺激生長

大宅

好媽媽勳章

小圓圓 發表於 21-3-10 20:17

食多D有營養既嘢, 有材料先有得建造.我問過中醫, 可飲轉骨湯和針炙刺激生長

針灸都可以?出面好小有同做小朋友針灸嘅中醫...

公爵府

我唔知好少中醫幫小朋友針炙, 但我問過一位中醫, 佢話可以針膝頭, 腳板底和背部, 刺激生長

子爵府

我細女8歲只得122 cm,從小就知她矮小,跟男家基因,沒特別緊張,尤其女仔。老公比我矮少少,幾個妹一個比一個矮,姑仔五尺未夠。
大仔跟女家基因,細細個都高,今年中一突然長得好快,12歲172cm,他不做運動,愛睡覺,一出世回家就不吃夜奶睡至天光。幼稚園返上午班,下午可以睡三小時,放假去街回家可以要先洗澡,可以未食飯就睡至天光。他自己反而不想繼續長高。高矮不用特別著緊,身體健康最重要。

男爵府

CheungKeeKee 發表於 21-4-6 07:44

我細女8歲只得122 cm,從小就知她矮小,跟男家基因,沒特別緊張,尤其女仔。老公比我 ...
你個仔同我個仔好似, 自細又係一覺瞓天光唔使飲奶 ,而家12歲又係 172cm,。不過你個仔唔做運動都咁高,相信你自己本身都高? 但係點解佢唔想繼續高呢? 健康當然係最重要,但男仔真係高啲有型啲喎.

大宅

小圓圓 發表於 21-3-10 20:17

可否分享轉骨湯,謝謝!

大宅

唔使太擔心,我女小六時都好矮細,依家中四160cm,我兩公婆都好矮細.我158cm,我老公168cm度.我仔依家10歲128cm.都好細粒.

子爵府

ss2704 發表於 21-1-26 19:50
兩公婆本身都細粒,預左呀女都係細碼.

但係佢高度一直都比生長線低,今日再同佢去醫生到覆診,11歲得133cm ...

我囡就嚟10歲唔過130cm,我怕佢大個唔過150cm,近月開始打針(C+),希望貴得有效,佢第時有15x我ok咖喇

公爵府

我個親戚有朋友個女長高進度好,個朋友帶個女睇醫生,醫生話個女對gluten 敏感,後來個朋友俾個女食gluten-free 食物,即刻長高。

子爵府

我女下月就11歲, 只有135CM, 胸開始發育, 擔心黎M後會唔高.

我161CM 爸爸171CM 唔知點解女咁細粒

請問增高針邊度有得打? 健康院轉介嗎? 幾錢?

伯爵府

OKC 發表於 21-5-10 20:47
我個親戚有朋友個女長高進度好,個朋友帶個女睇醫生,醫生話個女對gluten 敏感,後來個朋友俾個女食gluten-f ...
食gluten-free 食物 ? 即係什麼食物?

複式洋房

但係佢高度一直都比生長線低,今日再同佢去醫生到覆診,11歲得133cm ...

女仔唔怕,矮都得意

公爵府

回覆 arsocooking 的帖子

網上有不少有關轉骨湯資料, 我搵到其中一篇:
https://www.storm.mg/lifestyle/1002406?page=1
我以前帶女去睇中醫, 飲過轉骨湯好短时間, 因女無恆心去睇, 很快就放棄了.

小朋友高得一日就一日, 但佢唔配合, 大人都愛莫能助.

大宅

我個係仔,都係11歲,只係134cm咋……生長線應該係幾多?

男爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我女都係,醫生話怕佢而家發育,如果而家發育將來得140cm,嚟緊會入院抽血睇生長激素.
人生就是要去面對各種遺憾

洋房

多做籃球運動

大宅

傻太 發表於 21-5-10 19:48
我囡就嚟10歲唔過130cm,我怕佢大個唔過150cm,近月開始打針(C+),希望貴得有效,佢第時有15x我ok咖喇
...

可pm係邊到睇醫生同打針嗎?我女之前每年係健康院檢查,姑娘話每年高5cm就ok,但而家剛10歲得127cm,真係好擔心

首頁
12345...6

尾頁

跳至