懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

8w個陣我經HA go 約左產檢期,幾日之後就叫見佢覆返兩個期俾我
1個係12w,有寫到明係唐氏綜合症篩查,咁呢個應該就係Oscar同第一次抽血啦。
另一個係22w,淨係寫住威院普通產科,想問下各位媽媽知唔知呢個係唔係糖水test定係結構?
因為我見好多媽媽都話只會去一次醫院,之後就要去健康院。
定係因為我之前有twins小產record,所以佢俾多個醫院期我?

thanks

大宅

回覆 kinkis426 的帖子

第一個12 weeks 只係做唐氏,唔會見醫生,唔會抽產前血! 跟住你要自己book 健康院做產檢,產前血都係健康院抽! 22 weeks 果個第一次見醫生,冇咩野都叫你返返健康院

複式洋房

我今個星期剛在政府做完唐氏,都要抽血驗。
之前第一次產檢都抽左一次。

大宅

happybabynmum 發表於 21-1-28 11:15

第一個12 weeks 只係做唐氏,唔會見醫生,唔會抽產前血! 跟住你要自己book 健康院 ...

收到

大宅

Cynthia33 發表於 21-1-28 11:33
我今個星期剛在政府做完唐氏,都要抽血驗。
之前第一次產檢都抽左一次。 ...

請問你係邊間醫院做?
會唔會係間間醫院做法都唔同呢?

男爵府

我上星期係威院做唐氏,佢話度頸皮唔太準,要抽多枝血驗唐氏風險,
產前血就唔肯定個日會唔會抽埋,
因為我照唐氏前見左醫生,抽左血,因為我屬高危個類

大宅

wingwing515 發表於 21-1-28 16:00
我上星期係威院做唐氏,佢話度頸皮唔太準,要抽多枝血驗唐氏風險,
產前血就唔肯定個日會唔會抽埋,
因為我 ...

我啱啱打咗去瀝源健康院問,佢話健康院同醫院兩邊都要預約,話兩邊睇嘅嘢唔同,而家我有啲混亂

大宅

威院係做唐氏,唐氏不嬲都係度頸皮同抽血,你果份簡介有寫,但抽果支係荷爾蒙血,唔係產前血,果日好大機會係助產士幫你照,唔會有產檢,所以咪叫你去健康院照book,抽下產前血+ 見醫生! 如果你想去私家抽都okay!! 正常low risk case, 威爾斯產科醫生只會睇你一次(你20 幾週個期)! 你要去健康院/私家醫生覆診!

男爵府

kinkis426 發表於 21-1-28 16:15
我啱啱打咗去瀝源健康院問,佢話健康院同醫院兩邊都要預約,話兩邊睇嘅嘢唔同,而家我有啲混亂
...

正常係兩邊都要預約架,遲啲如果飲糖水都會係健康院個邊,你照約左去睇先

別墅

kinkis426 發表於 21-1-28 10:36
8w個陣我經HA go 約左產檢期,幾日之後就叫見佢覆返兩個期俾我
1個係12w,有寫到明係唐氏綜合症篩查,咁呢 ...

正常的
唔關你record事
我都係俾左唐氏期我
然後就另一個期
唐氏個日會問埋基本野
然後照度頸皮
抽血
仲有一個中大搞既
抽埋分泌物同度宮頸(唔知係唔係 高齡先有)
之後呢段期間就自己約健康院

大宅

回覆樓主:

我係威爾斯第一次產檢已經係做Oscar
但因為之前已做左T21, 個日有幫我照肚度頸皮同見醫生
都有抽產前血(非驗唐氏)
有俾B錬期我,話個日會見醫生照肚同做B錬

另外約健康院,第一次都有見姑娘同醫生,但只係聽心跳
之後都係見姑娘同聽心跳
糖水期都係健康院俾

大宅

happybabynmum 發表於 21-1-28 17:33

威院係做唐氏,唐氏不嬲都係度頸皮同抽血,你果份簡介有寫,但抽果支係荷爾蒙血, ...

謝謝你

大宅

wingwing515 發表於 21-1-28 18:25
正常係兩邊都要預約架,遲啲如果飲糖水都會係健康院個邊,你照約左去睇先

...

明白晒,好彩健康院個姑娘都幫我約咗

大宅

念念 發表於 21-1-28 19:32
我係威爾斯第一次產檢已經係做Oscar
但因為之前已做左T21, 個日有幫我照肚度頸皮同見醫生
都有抽產前血(非 ...

收到

大宅

kinkis426 發表於 21-1-28 10:36
1個係12w,有寫到明係唐氏綜合症篩查,咁呢 ...

我都係威院,第一個期就係唐氏Oscar, 姑娘果日已經話會抽埋產前血,叫我係健康院唔需要再抽啦,一共抽5支血,用淨既會驗埋妊娠毒血症風險評估咁,到第2個期唔係飲糖水,係見醫生留床位,當日會做一個產檢咁,如果係冇糖尿病,飲糖水一般都係瀝源健康院做。

大宅

回覆 catcat_yu 的帖子

你好呀, 想問下20幾W見醫生個日既產檢係唔係同健康院一樣咁流聽心跳?定係都會照一照?

男爵府

畀面勳章

佢係會比2個期你架,第一個係唐氏,第2個係普通見醫生,所以你book jor威院之餘,你要另外打電話去約埋健康院做產檢

大宅

kinkis426 發表於 21-3-29 15:47
回覆 catcat_yu 的帖子

你好呀, 想問下20幾W見醫生個日既產檢係唔係同健康院一樣咁流聽心跳?定係都會照一 ...

佢有幫我照,但其他jm 話聽胎心,人人唔同,睇彩數

男爵府

啱啱miss 左威院電話,三日後打番黎係咪有乜事先會咁做

首頁

尾頁

跳至