自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

上司唔撐,下屬不和。樓主一廂情願說:高級過他人,有份開會,但請假又要經她,你有虛名,她有實權,你新入一間公司,只想快d趕走舊人,太急進,
看來快轉工。

珍珠宮

peggybebe 發表於 21-1-28 19:27
追開樓主上一個post
其實好明顯你老闆精人出口笨人出手
借(emoji)XX
我都覺得個老闆有問題, 講到請樓主係位高權重, 實際係兩回事, 不如搵過份新工。

有D老闆鐘意讚人讚得誇張, 只是想新員工落力做野, 下次再有老闆空降你入來叫你改革, 你唔好信

侯爵府

peggybebe 發表於 21-1-28 19:27
追開樓主上一個post
其實好明顯你老闆精人出口笨人出手
借(emoji)XX

我都覺得係咁,要樓主做衰人。

子爵府

kwhkwh 發表於 21-1-29 11:13
咁其實討論區乜人都有
我反對針對既係, 高層是要有高層的風度。BK JM 位位高人, 過2招俾樓主 ...

強調自己係老闆親自請返黎做行政高層職位,但老闆只係指派佢做雞毛蒜皮嘅工作,同事間相處又有問題,同意BK臥虎藏龍,上來問下意見好平常,但未見過表明自己係高層請教點趕走個老屎忽囉

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

loved 發表於 21-1-28 19:59
其實樓主呢份係咪第一份工?雖然我做左ftm20+年,但係都仲識睇chart,你個位似秘書或pa多d,無人under你。 ...

咁似我第一份工,個職位係大老細秘書,但要負責全公司電話接駁,所有同事嘅出入傳真,訂文具,完完全全係一個大打雜,要靜落嚟做老細比嘅嘢跟本冇時間,好在好快搵到第二份

男爵府

畀面勳章

回覆 cathy913 的帖子

看了你畫的 ORG. CHART, 其實你個位置暫時應該只是老闆的ASSSISTANT~
而且估計老闆請你返黎的目的, 只是想你幫佢 MOTIVATE 班舊人, 即是所謂他口中的"改革"和做他的第二把口追人交功課~ 而其他部門主管亦可以叫你做野(在你心目中所謂的雞毛), 然後再轉交俾你直接老世~

況且你這班老臣子亦可以在公司用私伙野, 老闆怎會不會不知, 只是不作聲, 就是因為幫到公司手, 這就是特權, 明白未??

你個職位有可能是你直接老世覺得攪唔掂班幫到公司手的老臣子, 但又想有個人幫佢可以在他們之間做一個橋樑來隔一隔, 而又令到公司運作得以順利~

最重要, 你的職位會否有做關於公司營運上的野嗎? 如果有, 而你有能力勝任, 即有機會是未來的高級管理層~ 但要做到這 LEADER 位置, 快者都要2, 3 年做到公司要求的野, 才可以令老臣子紃服~ 如果沒有, 看來是公司的大打雜了, 變相會是可有可冇~

而你如果不能溶入他們的公司文化, 但又想打算踢走佢班老臣子, 即是失敗, 勸你都是另謀高就, 這份工不適合你了~

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ms_stefan 發表於 21-1-29 07:46
回覆 leng1999 的帖子

睇架構表佢只係秘書/PA,點會有人派到俾佢

冇所謂,人地問咩,我地答咩。至於佢是否能做到,同做幾多就睇佢自己既造化

男爵府

回覆樓主:

根本老細請妳入黎係想利用妳對付班,佢自已攪唔掂個班人。

子爵府

虎到金來勳章

cathy913 發表於 21-1-28 19:04
我梗係搵老細反映講成個鐘,老細講到好明白我但遊花園耍我,話我可以做到佢退休,唔怕大年紀失業,好為我 ...

樓主title係咩?平日工作又係咩?

個o chart, 你只係老闆assistant / sec, 而唔係 你口中old seafood既 supervisor。

你同老細傾完, 老細都係叫你跟old seafood 叫你跟既野。
你direct report比老細,唔代表你高級過其他人。因為其他人同樣direct report比老細, 而且下面仲有下屬。

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

佢做錯野 你可以篤佢,但我覺得,在咩位都好,整走人好冇良心

伯爵府

回覆樓主:

搞到烽煙四起應該唔留得耐喇,襯而家邊做邊搵啦

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

白毛毛 發表於 21-1-28 19:57
秘書有的係無形的地位。大家睇老細面,狐假虎威。
正路係大家識做,亙助亙利。
秘書以為高級過我的話,我 ...

我之前都係由一個小職員變老闆秘書加pa, 其他同事覺得我升職,但我唔覺,除了It 同account外,老闆確實要所有同事做嘅嘢都大部份會要cc比我,有咩事要問我先,但其實呢個位係支出黎,唔代表係架構上高職位個人,所有同事真係要互助互利....
樓主個表就咁睇似Pa 或秘書,要知係唔係一人之下,要個表上仔細睇埋個所有部門名稱/職位先知有冇誤解個人職功能。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Moti 發表於 21-1-28 19:32
哈哈哈哈哈,你畫到啲人一個個上吊咁

有同感

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

無人撐樓主, 佢潛咗水了

男爵府

回覆樓主:

其實如果覺得個老patpat好嘅話,一早就升老patpat,老細都攪唔掂老patpat,係搵樓主對付佢班人。

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

cathy913 發表於 21-1-28 19:03
公司架構係咁,黃色係我,黑色係個老屎忽,當然公司仲有好多人。

老細親自請我返嚟,當初講咗請我返嚟係改 ...

睇個圖你是無兵師領咋喎!

侯爵府

有些老細講野
係正正相反

樓主想清楚老細想點

首頁

尾頁

跳至