自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我先生由11月中話牙痛,12月忍唔住終於去脫左隻智慧牙,點知脫完牙還嚴重左又腫又痛,嘴打不開。牙醫即時轉介左口腔專科,照左1次ct,見到有3cm不明囊腫,醫生睇報告話傾向似發炎,但食左3星期抗生素,試左3種抗生素都冇好轉。然後醫生3星期後要求照多次ct,同埋bo約做刺針取組織化驗,點知去到醫院,放射醫生竟然話你點解咁快又黎照,同埋做刺針好大風險,問返我地主診醫生冇講相關風險咩?我地真係嚇左一跳,最離譜係,放射醫生話其實你取組織係唔使做刺針架喎,在口腔內刮少少組織出黎已經可以拎去化驗,我地真係勁震驚。
anyway我地而家係諗住轉醫生了。請問大家有冇介紹呀?

珍珠宮

新紮媽媽 發表於 21-1-29 11:42
我先生由11月中話牙痛,12月忍唔住終於去脫左隻智慧牙,點知脫完牙還嚴重左又腫又痛,嘴打不開。牙醫即時轉 ...

你個放射醫生咁好嘅,肯提醒你真係好人!你可唔可以轉主診醫生睇下有冇第二種意見?

侯爵府

redhot 發表於 21-1-29 12:01
你個放射醫生咁好嘅,肯提醒你真係好人!你可唔可以轉主診醫生睇下有冇第二種意見?
...

我都覺得佢好好,我先生係入院做ct咋,個醫生冇睇過佢的,只係佢睇佢舊片原來只係3星期前,就同我地講,又打去同我地主診傾。
我地係想轉醫生呀!但唔知邊個好,全無方向,好無助
愛是恆久忍耐......

珍珠宮

咁即係有咩風險?

照第一次CT同照第二次CT係相同位置?咁照第二次原因係乜嘢

珍珠宮

新紮媽媽 發表於 21-1-29 12:05
我都覺得佢好好,我先生係入院做ct咋,個醫生冇睇過佢的,只係佢睇佢舊片原來只係3星期前,就同我地講,又 ...

你真係出路遇貴人!佢居然仲肯搵你主診醫生傾,呢個世界幾多人多一事不如少一事!

侯爵府

Moti 發表於 21-1-29 12:06
咁即係有咩風險?

照第一次CT同照第二次CT係相同位置?咁照第二次原因係乜嘢

專科主診話,見食左咁耐抗生素都冇用,照多次睇下有冇咩唔同左先再決定下一步咁做,係呀!係照返同一個位呀!做刺針係在面部插支針入去口腔入面抽取組織,但放射醫生話其實係無需要咁做都可以取到組織去化驗

侯爵府

redhot 發表於 21-1-29 12:11
你真係出路遇貴人!佢居然仲肯搵你主診醫生傾,呢個世界幾多人多一事不如少一事!
...

我都覺得佢好好,但佢唔係我地主診呢!反而咁睇,個主診好似溜溜地,搞到我地都唔知點好

水晶宮

回覆樓主:

係咪呢隻啊?
(我search 唔到中文)
睇耳鼻喉呀

伯爵府

可唔可以請嗰位有醫德的放射醫生介紹,佢肯唔肯?

侯爵府

chadtanner 發表於 21-1-29 22:35
可唔可以請嗰位有醫德的放射醫生介紹,佢肯唔肯?

我地出左門口再打返俾佢個姑娘都已經唔得閒聽電話了,但相信佢都不會做介紹呢!

珍珠宮

回覆樓主:

考慮找私家牙醫+ 轉介信去菲蠟牙科。
去香討癌症交流區睇下, 有位網友分享,以為大牙痛,最後係口腔癌,幸好發現及時,菲臘牙科肯收。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

貓頭雀 發表於 21-1-29 23:47
考慮找私家牙醫+ 轉介信去菲蠟牙科。
去香討癌症交流區睇下, 有位網友分享,以為大牙痛,最後係口腔癌,幸 ...

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?page=1&tid=29440277&utm_campaign=android&utm_medium=share&utm_source=copy

參考下
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

男爵府

For u

首頁

尾頁

跳至