3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小朋友琴日去做評估,診斷言語遲緩一年,唔識問問題,留讀k1一年,但佢學校話可以觀察一下,k2留都得,想請問一下,k2留班會唔會多的野學,k1冇打好基礎,會唔會追得好辛苦,謝謝❤

洋房

Fmeywin 發表於 21-2-4 18:25
小朋友琴日去做評估,診斷言語遲緩一年,唔識問問題,留讀k1一年,但佢學校話可以觀察一下,k2留都得,想請 ...

你有冇到校服務又或者兼收服務嗰啲呀?

複式洋房

rainrain246 發表於 21-2-4 22:28

排緊到校

複式洋房

rainrain246 發表於 21-2-4 22:28

宜家拍緊到效服務,今日拿到報告,星期一約左學校社工見面!如果要k2留級,就要盡快答復中心姑娘,要心裡學家重新簽名

洋房

Fmeywin 發表於 21-2-4 22:32
宜家拍緊到效服務,今日拿到報告,星期一約左學校社工見面!如果要k2留級,就要盡快答復中心姑娘,要心裡 ...

我哋PM傾啦?

複式洋房

rainrain246 發表於 21-2-4 22:42
我哋PM傾啦?

怎樣PM傾.我未試過

男爵府

開心吸收勳章

學校k1主要教A至Z, 1-10, 圖型,顏色,對比如大小長短高矮裡外,認少量中文字,講故事教德育自理個d。如果你小朋友已經學識再重讀k1會好悶。

而且學校唔會主要教問問題,都係老師問小朋友問題,小朋友自己觀察去學問問題。父母在家也可以傾多啲計,問佢問題引導。

複式洋房

janede1314 發表於 21-2-5 10:01
學校k1主要教A至Z, 1-10, 圖型,顏色,對比如大小長短高矮裡外,認少量中文字,講故事教德育自理個d。如果 ...

你講既佢未完全識嗮,佢主要唔識表達自己,同佢講野,佢會跟.今日同佢老師傾,佢老師話佢係班,佢唔算最差,叫我考慮一下留班問題!(佢話佢群體生活差佐的)

複式洋房

Fmeywin 發表於 21-2-4 18:25
小朋友琴日去做評估,診斷言語遲緩一年,唔識問問題,留讀k1一年,但佢學校話可以觀察一下,k2留都得,想請 ...
間間學校唔同,問番學校老師最清楚

複式洋房

tin2018 發表於 21-2-5 16:47
間間學校唔同,問番學校老師最清楚

好啊,已經約左星期一係學校見面,社工都會一起見.

男爵府

Fmeywin 發表於 21-2-5 16:37
你講既佢未完全識嗮,佢主要唔識表達自己,同佢講野,佢會跟.今日同佢老師傾,佢老師話佢係班,佢唔算最差 ...
評估言語慢一年.
咁認知呢? 或者大小肌肉

複式洋房

fasola 發表於 21-2-6 00:08
評估言語慢一年.
咁認知呢? 或者大小肌肉

智能2歲半.表達2歲.其他都冇問題!評估當日見到新玩具掛住玩.第二日去拿報告.姑娘同佢互動.有問必答.好多野講.佢平時係屋企表現.冇好奇心!

別墅

Fmeywin 發表於 21-2-6 07:38
智能2歲半.表達2歲.其他都冇問題!評估當日見到新玩具掛住玩.第二日去拿報告.姑娘同佢互動.有問必答.好多 ...

要確定k2係咪真係有信件支持小朋友留級?

複式洋房

lyhchome 發表於 21-2-7 16:45
要確定k2係咪真係有信件支持小朋友留級?

個心裡學家寫左留班K1,如果要留K2要揾佢再簽名!宜家都唔知怎決定好,好迷茫!

男爵府

Fmeywin 發表於 21-2-6 07:38
智能2歲半.表達2歲.其他都冇問題!評估當日見到新玩具掛住玩.第二日去拿報告.姑娘同佢互動.有問必答.好多 ...
你個係細B? 應該有三歲. K1 應該可以學校未教都識A-Z. 都落後半年.

我覺得留級早好過遲. 有親友小朋友發展正常, 但早產細B, 追得好辛苦. 佢父母到K3/小一至想佢留級, 小朋友自己就反對.

同其他小朋友落差大, 溝通唔到 根本交唔到朋友.
我個語言都慢. N 班時都無同人玩. 三歲幾開始言語治療訓練左幾個月, 跟同學溝通到, 就交到朋友

男爵府

Fmeywin 發表於 21-2-5 16:37
你講既佢未完全識嗮,佢主要唔識表達自己,同佢講野,佢會跟.今日同佢老師傾,佢老師話佢係班,佢唔算最差 ...

有時好學校/老師, 唔想打擊家長, 會婉轉啲.

我自己個都覺得講野慢. 最初問老師係學校表現點, 老師話唔算好慢.
之後揾心理學家同言語治療, 兩個專家都評慢講野9個月.
後來老師知我地已經揾左評估, 先至講實話, 唔算好慢, 無慢一年. 因為真係有其他同學仲差.

複式洋房

fasola 發表於 21-2-7 23:54
有時好學校/老師, 唔想打擊家長, 會婉轉啲.

我自己個都覺得講野慢. 最初問老師係學校表現點, 老師話唔算 ...

佢個表達能力得2歲,未識嗮英文字母,可能溝通唔到,同其他小朋友好多摩擦,會喊,佢係早產b,但唔係細b,宜家3歲7個月了!社工同老師叫佢試下追,真係唔得k2留,但我聽你甘講好有道理,佢k1就上左一個月,留班應該對佢都係好事

男爵府

Fmeywin 發表於 21-2-8 00:53
佢個表達能力得2歲,未識嗮英文字母,可能溝通唔到,同其他小朋友好多摩擦,會喊,佢係早產b,但唔係細b, ...
老師想佢升K2, 唯一優點係如果來年追到, 就K2都唔使留, 可以繼續升K3. 咁小一派位就唔會損失適齡入學分.

但如果心理學家同學校都覺得佢點都要讀多一年. 我會覺得就早好過遲.

複式洋房

fasola 發表於 21-2-8 12:42
老師想佢升K2, 唯一優點係如果來年追到, 就K2都唔使留, 可以繼續升K3. 咁小一派位就唔會損失適齡入學分.
...

謝謝意見,琴日已經寄信俾教育局申請學券了。同佢班主任,校長傾好耐,佢哋話k1今年唔會甘快復課,過完年學校三分之一翻學得k3翻,佢計我仔,上學期讀左27日半日,今個學期未知復課時間.所以最後決定俾佢留。

大宅

2018復活節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章

加油,講嘢慢只要做訓練係追到,我朋友個仔都係咁,一直有到校服務,平時屋企又同佢講多啲,之後升小一都好順利

首頁

尾頁

跳至