自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

大宅

好多藍絲朋友同黃絲朋友都係咁,
我睇樓主都係咁上下。

子爵府

derbonbon 發表於 21-2-4 20:13
其中一位朋友,佢老公叫我幫佢買結婚戒指,佢老公搵我話怕埋單唔夠錢我都即刻借比佢,但戒指錢冇還過。好 ...

Let’s go la, 對人問心無愧就可以,她們不懂珍惜你,就再去認識會珍惜你既人。

大宅

唔緊要啦,冇朋友咪冇朋友囉,我結婚生小朋友後都冇曬朋友(係我主動疏遠嘅),生活咪又係咁過

伯爵府

littlehoneymum 發表於 21-2-4 22:44
朋友唔多, 反而更加多~自由空間嘅時間

大宅

回覆 Kelloggs 的帖子

子爵府

2024年龍年勳章

derbonbon 發表於 21-2-4 19:34
今日忍唔住係餐廳喊,認識多年的朋友而家回覆我whatsapp都只係比一個emoji我。呢幾年keep住大時大節問候, ...

人大了要學下享受獨處!朋友是會因環境而轉變,順其自然比較好,何需強求?!

Life must go on

珍珠宮

今日忍唔住係餐廳喊,認識多年的朋友而家回覆我whatsapp都只係比一個emoji我。呢幾年keep住大時大節問候, ...

你同你先生,仔女關係好唔好?你先生對你好唔好?

我信命

其實好多人都不能十全十美

有人係多朋友,但婚姻兒女卻xx

有人婚姻及兒女關係都好,但無朋友

樓主要懂明白世事無完美,總有事情係有缺失

再講下你為人,你為人太好,你結交的朋友又未必係果種願意為朋友上刀山果隻, 每每見到你對她好,她們可能更唔好意思,唔知點面對你

做朋友唔需要太熱情,你不是她們的家人

以前我都較熱情,說話方面會較緊張,幫朋友分析好多野,唔想朋友撞板,自從認識我c6,發覺原來咁會令朋友未必鍾意,反而學我c6,不講多,由朋友撞板都不多口, 咁反而朋友關係仲持久

男爵府

回覆 derbonbon 的帖子

莫講話朋友,親戚都好鍾意利用人。不用上心,梗不用理呢d狗友。
養貓狗,他們懂感恩。

公爵府

derbonbon 發表於 21-2-4 20:13
其中一位朋友,佢老公叫我幫佢買結婚戒指,佢老公搵我話怕埋單唔夠錢我都即刻借比佢,但戒指錢冇還過。好 ...

我以前都係甘,依家不上心,
太熱血太重情,
倒頭來受害自己。

公爵府

2024年龍年勳章

bbyou 發表於 21-2-5 05:20
我以前都係甘,依家不上心,
太熱血太重情,
倒頭來受害自己。

認同,保持距離仲好。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

放下吧!初初相識,大家當然俾最好一面對方睇,時間耐了,真性情就難掩飾了。加埋人大佐會變,每一個階段性格都唔多唔少有些變化。於是大家唔再似當初咁friend, 甚至中間因為一些事一些說話,出現裂痕。(你未必察覺)一旦有裂痕,好多野就算整返都唔同以前。所以,放下吧!識返啲新朋友。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

cara.mak 發表於 21-2-5 02:55
你同你先生,仔女關係好唔好?你先生對你好唔好?

我信命

你講得岩呀!我以前都成日幫朋友諗辦法出計謀,其實對方未必鐘意,以前唔識睇人眉頭眼額,後來懂了,人家只係擦存在感,只想呻,只想你知佢有多善良,常常被欺凌。我說多了,人家不喜歡,只覺我煩。而且我講既方法,人地亦唔會buy唔會跟。只得我著急......經過歲月的洗禮,現在仍學習,慎言。即使再好感情,輕輕說了就算,意見唔buy就算了。做朋友最好的就是聆聽。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

大宅

hopeusee 發表於 21-2-4 21:24

下輩子,無論愛與不愛,都不會再見

Well say

伯爵府

回覆樓主:

隨緣啦,就算係屋企人都係咁話

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

有時人夾人緣,唔係你唔好,係唔夾。多啲認識新朋友,緊有一個同你夾。我人生中都換咗唔同嘅朋友,以前都同你一樣執着,而家慢慢放下了。擴大生活圈子,就在這裏相信都有很多人願意和你做朋友。

我對朋友都好好,對每個朋友都交心出來,但當發現他們針對或遠離我的時候都會揮利劍,處理的方法只有放下執着。

翡翠宮

SullytheMonster 發表於 21-2-4 19:54
朋友如浮雲,自己先係最重要。
只覆你emoji? 以後唔會搵佢。
唔搵你食飯?以後唔使聯絡。

x2.

翡翠宮

奇奇媽媽 發表於 21-2-5 07:16
隨緣啦,就算係屋企人都係咁話

agree

珊瑚宮

朋友嘅嘢唔使咁上心....唔值得

別墅

抱抱樓主,睇到你嘅野令我當埸喊左,我的一個老朋友也是剛剛移民,不辭而別,我係係fb 見到問佢先至知…真係好傷心失望⋯你的經歷我感同身受,回想當年佢結婚我也是儘心儘力,去過N次婚展,同你一樣舖足一晚裙,到我婚禮佢只係黎影張相⋯我地一齊努力放下吧,要對自己好d呀

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

朋友只係一生其中的一個過客..

首頁
45678...9

尾頁

跳至