自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問為人父母有咩要準備要提女兒買?雙方見家長有咩要注意及傾談完全唔識,女家過大禮又有咩要提出(除左禮金、酒席),本人都係諗住從簡便可以。

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

如果我嫁女女兒我會送金豬牌,龍鳳鐲~女婿送金鏈和金戒指

大宅

0030 發表於 21-2-8 15:30

傳統上 豬牌要男家送

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 肥肥豬媽 的帖子

甘呀,我結婚時男家沒有比豬牌,女家有比,我不知傳統系男家比

大宅

回覆 0030 的帖子

金器當然唔少得啦,我意思係大家家長見時有咩要講

子爵府

2023 發表於 21-2-8 15:21
請問為人父母有咩要準備要提女兒買?雙方見家長有咩要注意及傾談完全唔識,女家過大禮又有咩要提出(除左禮 ...

恭喜你嫁女,好開心事!

我结婚自己攪晒過大禮,酒席,基本上我父母要求同我傾可以,我同老公攪掂,包括禮金,圍數,見家長主要見下,吹下水,食下野,私下傾好晒,唔係雙方見面傾,綱上好多資料!

子爵府

0030 發表於 21-2-8 16:45
回覆 肥肥豬媽 的帖子

甘呀,我結婚時男家沒有比豬牌,女家有比,我不知傳統系男家比

1 擇日子,男家/女家負責
2 你預下自己要幾多餅卡,通常親友派多少少(我自己媽咪係)
3 傾下點安排,通常後生自己有晒主見
4 過大禮有簡單同大攪
5 埸地

以上問題你同女溝通下,如果佢可以答到你,到時見家長知講咩,閒聊下飲下茶!

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

新人私下同雙方家長傾掂數先, 包括禮金,禮餅, 女家圍數(所收人情歸誰),雙方家長見面時,吹下水,食下野就好了.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

公爵府

牛年勳章

當年的我, 時常和媽咪一起, 所以我們有咩私底下, 間中提一樣, 二日後天加減下, 當中梗有d 意見不一, 買金器我媽咪表面叫我選, 但去到問我, 這對好嗎? 不過, 好彩我自己消化得快, , 錢財都係浮雲

象牙宮

請問為人父母有咩要準備要提女兒買?雙方見家長有咩要注意及傾談完全唔識,女家過大禮又有咩要提出(除左禮 ...

男方家长第一次见女方家长一般不给红包,因为第一次见面是为了和女方家长互相熟悉,互相了解各自的家庭情况,谈论儿女的婚事。
但是有些时候,男方家长第一次见女方家长也会给红包,这红包其实就是礼金,是给女方制版嫁妆的。 每个地区习俗不同,所以男方家长第一次见女方家长给不给红包是不一定的。

嫁女餅?
簡單, 就請熟悉親友N桌?
大摆就.....

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

新人私下同雙方家長傾掂數先 X2
見面只會閒聊一下 X2

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆 0030 的帖子

me too....我媽媽每個女一隻金豬

水晶宮

如我嫁女,我第一件事問佢二人居住問題。呢樣野好切身。咩酒席金器儀式,完全可以豐儉由人。而我最在意佢哋婚後能否搞定生活,能否安居。

說真,將來就算阿女淨係簽個名註冊,沒任何酒席之類,我也沒所謂。最重要佢地二人生活到。

珍珠宮

2024年龍年勳章 熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Astra00 發表於 21-2-9 21:14
如我嫁女,我第一件事問佢二人居住問題。呢樣野好切身。咩酒席金器儀式,完全可以豐儉由人。而我最在意佢 ...

我同你諗法一樣,
我的生命由我主宰.

侯爵府

2023年兔年勳章

雙方家長見面,主要問吓家庭狀況,例如長輩(新朗祖父母)及兄弟姊妹,家族成員,了解自己女兒面對的夫家成員;其次打個招呼,結識恩親。
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

水晶宮

2023 發表於 21-2-8 21:13
回覆 0030 的帖子

無,唔講任何婚禮上的野,除非你出錢不然閒話家常就可以

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我嫁果時男家得1對龍鳳鈪,其他咩都無
女家出多啲嫁女,第時就光彩啲
仲要睇男家有幾多個子女,或者幾多3姑6婆……
想認識多啲屯門友

侯爵府

0030 發表於 21-2-8 15:30

金豬牌正路係男家送,含意係為男家開枝散葉

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

女兒可能一切已諗好,最緊要係佢想點。
如果你都想簡單,大家同樣諗法就簡單好。
問佢想要龍鳳鈪、鑽石鍊……咩款式。
年輕人又佢地發版。

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

2023 發表於 21-2-8 21:13
回覆 0030 的帖子

我當時帶幾本結婚相俾佢地睇……其他時候佢地都是講: 飲茶吖,食嘢吖,你好精神喎! 呢道燒賣好食。食多d。
到時見。拜拜。

wcpcelia    發表於 21-2-16 15:23

首頁

尾頁

跳至