美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

洋房

五十幾歲人 做咗文職多年, 突然因疫情影響 公司結束營業, 去咗學習美容 ,朋友 話我望落得四十幾歲, 多年護膚心得,已經上門 同兩個朋友做過多次facial, 唔知而家轉行上門做美容師 有冇得做呢?

大宅

一定有既,睇你本身有無客底再refer

洋房

熊貓兒 發表於 21-2-18 18:58
一定有既,睇你本身有無客底再refer

咁我又冇客底喎 ,只係做過兩個朋友 ,佢哋都話我手勢ok, 因為本身 我以前係做開文職 ,都唔知 用乜嘢 途徑 ,以前百佳 就有個壁報板 俾人 黏貼 啲招聘紙, 而家唔通要登廣告?

大宅

回覆 Floraoilin 的帖子

會唔會考慮開個fb同ig,儲下相出下價錢咁吸引下街客先

洋房

熊貓兒 發表於 21-2-18 23:06

會唔會考慮開個fb同ig,儲下相出下價錢咁吸引下街客先 ...

我已經有facebook ,都有落咗我自己嘅相 ,就冇落人客嘅相 ,但係 facebook可以落價錢㗎咩?

男爵府

依家做rf, hifi laser多。你去小型美容院試下

洋房

siucl 發表於 21-2-19 11:57
依家做rf, hifi laser多。你去小型美容院試下

我就係唔想去美容院做嘢 ,我去學完美容, 學校都有介紹我哋去美容院 做嘢 ,但美容院的時間太長 ,我想時間有彈性, 所以選擇上門 做facial

大宅

講事實你知....有多年護膚心得同去學做一個美容師係兩回事...學做美容師係要付出好多時間去學手勢同機器使用同要好似讀書咁要測驗要考試...要背好多好多野~
講真~手勢技術都係其次....美容院只需要你把口了得,傾到生意就鍚哂你~
除非你自己做老闆吧~

洋房

Ncheese 發表於 21-2-19 14:25

講事實你知....有多年護膚心得同去學做一個美容師係兩回事...學做美容師係要付出 ...

你講得啱呀! 我自己都有去美容院做facial ,啲小姐呀煩死呀 !成日叫你 開plan, 我都費事睬佢, 我只係想按摩舒服下, 普通保養就得喇, 我覺得 佢哋成日講 呢啲好嗰啲好 ,都係呃人多

大宅

Floraoilin 發表於 21-2-19 15:12
你講得啱呀! 我自己都有去美容院做facial ,啲小姐呀煩死呀 !成日叫你 開plan, 我都費事睬佢, 我只係想按摩 ...

精明 但冇辦法啦!佢哋都係靠sell plan搵食...sell十個卜中一個都好呀!佢哋唔sell會俾經理插架!想當初我就係暗唔住自己良心決定快閃唔撈 呢行都係岩有熱誠有團火既後生女做

首頁

尾頁

跳至