自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lambxxx 發表於 21-2-25 17:17
咁你要買iphone 係你既選擇。斷估唔會700 萬人都買iphone. 至少我唔係

你唔係啫,上年d小商家話幫唔到佢哋嘛
天朗氣清

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

codeblue 發表於 21-2-25 15:02
如果 $5000 一炮過出, 市民就會焗住消費駛多左, 反而每個月 $1000 消費卷咁易駛, 結果市民都用來支付「本來 ...

我唔知其他人呀,如果派現金,我最多食餐好,然後應用則用,唔會刻意用埋;如果消費劵,我會本住唔用就蝕既心態,盡量用,但當然會睇下派乜劵。

emilypyhui    發表於 21-2-25 20:59

男爵府

回覆樓主:

佢係都要認為自己個理論啱,各位jm講黎都係嘥氣
#叫唔醒

珍珠宮

codeblue 發表於 21-2-25 17:24
我明白你意思, 政府的動機是好, 問題係如果每月的消費卷少到一個點, 會去旅行的人一樣會拿消費卷用在香港 ...

1000都叫少到一個點,咁你彈幾點俾我勒

天朗氣清

珍珠宮

selinako^^ 發表於 21-2-25 17:26
呢度好多人突然變晒做經濟學家,係度大談經濟
一句講晒:想要現金就好抗拒消費券,
贊成消費券既 ...

要咁比就無得比啦,不如話一係就5000消費券,一係就毛一條
我就唔信有人去揀條毛勒

男爵府

yiupigpig 發表於 21-2-25 17:08
唔係個個收到消費券都會將原本要用1仟現金儲起。好多人會洗原來的1仟 ,再加1仟消費券買其他(如非必需的化 ...

其實答案咪就係甘簡單

珊瑚宮

BK Milk勳章

codeblue 發表於 21-2-25 16:52
首先我要講一個假設, 就係 $1000 係低於基本生活所需, 就當係用來買超市先算...

- 派現金的話

咁你話我知係咪500萬人收現金都洗先?!

唔係既話......咁咪講完囉

根本係你唔明政府個目的係推動經濟,而唔係派錢俾你儲起佢,呢樣已經係兩樣嘢黎啦

水晶宮

codeblue 發表於 21-2-25 17:24
我明白你意思, 政府的動機是好, 問題係如果每月的消費卷少到一個點, 會去旅行的人一樣會拿消費卷用在香港 ...

或者咁講,如果派現金一萬,你可以用曬去旅行,香港完全無受惠。但派一萬消費卷,你用黎曬黎replace你日常需要的購物,用節省果一萬去旅行。香港都受惠到一萬的消費。

Elaineyytang    發表於 21-2-26 07:19
Elaineyytang    發表於 21-2-26 07:19

大宅

Anyway, 理性討論下唔緊要, 其實我實在好驚訝, 居然咁多人覺得消費劵有分別, 好似派現金就係多左錢, 派消費劵就冇多左錢一樣, 真係怪唔知D 善於制造現金流煙幕的保險或理財產品會有人買, 多謝賜教~

水晶宮

回覆樓主:

其實一出消費卷
聽d人嘅意見
就分到有無讀過econ
或者識唔識“經濟”

別墅

codeblue 發表於 21-2-25 15:02
如果 $5000 一炮過出, 市民就會焗住消費駛多左, 反而每個月 $1000 消費卷咁易駛, 結果市民都用來支付「本來 ...

絕對有幫助, 平時好慳, 有消費卷我會買平時唔會買既野、例如貴價生果

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

針無2頭利
咪諗咁多陰謀論
當然我都喜歡現金多啲啦

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

LGarden 發表於 21-2-25 17:52
絕對有幫助, 平時好慳, 有消費卷我會買平時唔會買既野、例如貴價生果

無錯
可以豪一豪,食貴啲

珊瑚宮

BK Milk勳章

LGarden 發表於 21-2-25 17:52

等陣有人答你,果欄無得嘟

伯爵府

講到尾係想市民增加消費
想帶動零售業
有人每月送一千給你,唔用就你蝕
送足5個月
你唔係唔用呀?

大宅

回覆樓主:

派現金好多人會儲起留待去旅行用,變左現金流向他國,但派卷迫你在港消費,刺激香港經濟~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tinlong22 發表於 21-2-25 17:30

要咁比就無得比啦,不如話一係就5000消費券,一係就毛一 ...

好喎!
不如一條毛一係5千現金

證明身體最誠實,有乜好嘈

別墅

jessica0768 發表於 21-2-25 17:55
等陣有人答你,果欄無得嘟

去屋企附近Aeon/ 一田/ sogo 買啦、冼鬼貪平去果欄, 蝕車$ 。

別墅

sasa0208 發表於 21-2-25 17:55
無錯
可以豪一豪,食貴啲

或者豪買平時唔捨得買既咖啡豆。
之後就大獲、飲唔返平野、要用自己$ 買

男爵府

虎到金來勳章

1000元1個月都好適合,仲可以5個月都收到,屋企身緊D的,咪去買米買油,好多屋村街市都可以用八達通,想家人開心的,買件玩具,飲餐茶,買對波鞋,如果手頭再鬆動D的,食餐好D,買份平時吾捨得買的.....就甘想想都幾開心,可必不停問點解吾俾現金,點解邊個有,邊個冇?

emilypyhui    發表於 21-2-25 21:04

首頁
34567...11

尾頁

跳至