自由講場

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

男爵府

普通話讀biang(第四聲),係山西一種麵條,個字有五十幾劃,係最多筆劃嘅中文字!

印象中係咁,如果有錯,請多多包涵!

伯爵府

親子王國15週年勳章

呢個人會好慘
老師唔識讀永遠唔叫佢個名,機會畀人少
同學玩嘢幫佢改花名
出嚟做嘢同事覺得騎呢
做證件counter唔敢嗌,搵攞飛仔叫號碼
畀人笑到面黃

P.S. 做過教育界,見識過唔少改特別字同學仔遭遇

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

男爵府

小傑媽媽 發表於 21-2-27 10:31
咁知唔知中文發音點讀呀?

咁就真係唔知

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小傑媽媽 發表於 21-2-27 10:31
咁知唔知中文發音點讀呀?

Biáng,56畫。號稱筆畫最多。讀音:「播羊」連讀。兩個連用biángbiáng,陝西褲帶面,又寬又長,下鍋biángbiáng,吃起來也biángbiáng。寫法有口訣:一點飛上天,黃河兩道彎;八字大張口,言字往裡走;東一紐西一扭,左一長右一長,中間加個馬大王;心字底月字旁,留個鉤搭掛麻糖,坐個車車逛咸陽。

原文網址:https://kknews.cc/culture/anvo3aj.html

https://www.ettoday.net/dalemon/post/29854

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

A_U_OK 發表於 21-2-27 10:29
普通話讀biang(第四聲),係山西一種麵條,個字有五十幾劃,係最多筆劃嘅中文字!

印象中係咁,如果有錯, ...

係呀,個內地同事都係咁教我
如果想要資料google “biang biang 麵”就會有,應該打唔到呢個字

https://www.google.com.hk/amp/s/kknews.cc/zh-hk/news/6zvg3p.amp

已刪除用户

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

就有一種說法,這個字的組成部份表現出「全套做麵過程」:

「穴」字型,指搋麵,為一種和麵方式,常用瓷盆。
「言」字型,即「鹽」,同音互訓,指和麵過程中需要用鹽,鹽是必不可少的調味品。
「九」字型(部分特別寫法才有),即「久」,同音互訓,指搋後的麵需久放至少半天,成為「渥麵」。
「么」或「糸」字型,即「絞」,指搋後的麵團需要反覆揉捏,才能筋道。
「工」字型(部分特別寫法才有),指「工夫」或「功夫」,指製作過程中所花費工夫。
「馬」字型,代指「一馬平川」,指麵條十分寬,猶如褲帶。
「長」字型,指麵條不僅寬,而且長。
「月」字型,即「肉」,麵中可放入肉進行調味。
「刂」、「戈」、「寸」、「丁」等字型,指用菜刀剺,可特指關中地區的切麵刀。
「心」字型,指一心一意、專心致志。
「辶」字型,即「噦」,即「車車兒」,古咸陽的一種常見車輛。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

如果電腦入到呢個字,我諗真係會有人作死改呢d名

已刪除用户

男爵府

好媽媽勳章

好耐以前,還是一間小鋪時(未搬到現鋪)幫趁過(我在附近返工),我問過老板娘,佢教我讀(以廣東話講)餅餅麵,佢話係山西嘅麵食

大宅

my005 發表於 21-2-27 10:36
Biáng,56畫。號稱筆畫最多。讀音:「播羊」連讀。兩個連用biángbiáng,陝西褲帶面,又寬又長,下鍋bi ...

姊妹形容得好有意景

首頁

尾頁

跳至