自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

名潮食館群組確診人一路增加,最緊要係衛生署發現有確診者係喺冇去過名潮,係第二間舖頭員工,
所以擔心有隱形傳播鏈出現,決定全棟大廈裡面,
所有嘅處所員工都要做強制檢測,至於到訪過K11
嘅市民,張醫生話擔心嘅可以去做自願檢測。

喺記者追問吓,依家衛生署已經搵到61個食客,
76個食客係根據餐廳發票估計出嚟,所以未必係
準確人數,即係有15個或者多啲人係冇聯絡衛生署,
唔理佢哋將來俾人搵到會用咩原因,我希望政府去告
佢哋違反強制檢測,佢哋一係用假安心出行Apps去進入
食店,或者係裝咗Apps,code照掃,但係唔理會Apps內
嘅感染風險通知,咩藉口都唔應該接受,除非佢話,佢唔見
咗部電話啦!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

咁多人中, 咁要全棟驗都正常

琥珀宮

回覆樓主:

張竹君話寫紙仔,照紙仔電話打去,唔係果個人。

呢排唔好周圍去,唔好去食肆食嘢,存在一定風險。

男爵府

回覆樓主:

名潮有食客填紙仔填假野

子爵府

TMC3012 發表於 21-2-27 17:10
咁多人中, 咁要全棟驗都正常

因為有一個卡地亞女員工確診,佢又冇話去過名潮,
究竟有冇唔知道嘅傳播鏈出現,係咪有超級帶菌者周圍播毒?
保險做法就係成個購物中心嘅商舖員工齊齊做一次檢測!
訪客就冇得追查㗎啦,肯去掃安心出行嘅人自然會收到通知,
學張醫生話齋,你哋留意自己身體狀況,若果唔舒服嘅就去睇醫生啦,
當然,自己去做檢測都係一個好方法⋯⋯

原來Musea佢有地方相連另外一棟酒店,嗰啲記者已經問
駛唔駛檢疫埋酒店,果然唯恐天下不亂就係佢哋嘅本色!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

SandyKL 發表於 21-2-27 17:11

即係亂填囉!賤人!!
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

observer 發表於 21-2-27 17:21
因為有一個卡地亞女員工確診,佢又冇話去過名潮,
究竟有冇唔知道嘅傳播鏈出現,係咪有超級帶菌者周圍播毒 ...

我估係廁所出事, 危殆果個都係女黎
放下自在

子爵府

俾食客填紙仔,預咗有呢種人㗎啦~
正如嗰啲有裝安心出行都唔肯聯絡衛生署嘅人,
同填假消資料嘅人冇分別!

男爵府

observer 發表於 21-2-27 17:23
俾食客填紙仔,預咗有呢種人㗎啦~
正如嗰啲有裝安心出行都唔肯聯絡衛生署嘅人,
同填假消資料嘅人冇分別 ...

填假資料班人...話我黑心都係咁話...不得好死等天收啦....

琥珀宮

cattz288 發表於 21-2-27 17:21
即係亂填囉!賤人!!

香港大把呢種人,用安心出行最好,快而準,填紙好慢。

子爵府

cattz288 發表於 21-2-27 17:22
我估係廁所出事, 危殆果個都係女黎

記者問左張醫生,證實咗食店嗰個清潔員工係男嘅,
你講危殆嗰個女人係卡地亞個女員工?

所以已經排除個卡地亞員工會喺洗手間同名潮個清潔工有交集,
但係個女既遇到其他帶菌者就係另一回事。

象牙宮

observer 發表於 21-2-27 17:27
記者問左張醫生,證實咗食店嗰個清潔員工係男嘅,
你講危殆嗰個女人係卡地亞個女員工?

下! 男既?? 我見tbb個公仔係女, 以為係女添
放下自在

象牙宮

SandyKL 發表於 21-2-27 17:25

但可惜要靠當事人收到msg聯絡衛生署呢!
放下自在

子爵府

SandyKL 發表於 21-2-27 17:25

不包括用左apps,但唔理apps個通知感染,
出咗事都繼續扮鴕鳥!唔肯蒲頭既人⋯

好似你同我呢啲咁有責任心嘅人,就算去間食店
佢冇開晚市,我都會掃code,入商場啲人照行照過,
我會特登搵有貼二維碼嗰個入口掃完先入去。

子爵府

cattz288 發表於 21-2-27 17:30
但可惜要靠當事人收到msg聯絡衛生署呢!

衛生署點可能send message比佢哋呀,
衛生署連佢哋係邊個都唔知!

成日擔心資料被盜!
都話政府唔會有安心出行嘅資料囉,你唔係確診者,
冇需要上傳資料,邊有人知你去過邊度啊~
衛生署唯一知道佢哋係邊個,係要靠佢哋
1)肯睇個apps 嘅感染通知,然後去了解自己應該做咩啊。
2)聽到呼籲去聯絡衛生署

象牙宮

observer 發表於 21-2-27 17:37
衛生署點可能send message比佢哋呀,
衛生署連佢哋係邊個都唔知!

所以今波完全突顯防疫既漏洞
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章

D人真係衰, 留假資料.

公爵府

點解要淨係員工檢?唔叫顧客檢?顧客要檢過先可以去k11!

侯爵府

留假資料嘅人最好告佢

子爵府

cattz288 發表於 21-2-27 17:38
所以今波完全突顯防疫既漏洞

一開始用呢個:閹割版嘅安心出行二維碼,
一聽到話要保障私隱呢兩個字,就已經預咗
佢既效用完全要靠市民自律同誠實。
完全冇強力監察同追蹤嘅真正作用!

但就係呢個已經順應反對人士要求而調整嘅apps.
嗰啲人仍然未罷休,係咁唱衰,抹黑!
點解咁反對?apps 唔安全?會自動追蹤上報我嘅行蹤俾政府?
其實歸根究底都係一句:
我唔想俾人知道我去過咩地方,
就算我可能會,甚至已經感染病毒,會傳染人,我都要繼續隱瞞,
無視一切,想盡辦法唔俾人知我去過咩地方!

首頁

尾頁

跳至