自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

哪間學校在這段時間全校復課 會不會是你將來選小學的其中一個因素我小朋友有私校OFFER 但因為先生工作不穩定 所以還不一定讀
但現在大抽獎心儀的學校依然ZOOM上課...
相信疫情不會在今年結束
如果選擇大抽獎小學代表有可能小一也是ZOOM

伯爵府

謝家大少奶 發表於 21-3-4 14:39
哪間學校在這段時間全校復課 會不會是你將來選小學的其中一個因素我小朋友有私校OFFER 但因為先生工作不穩 ...

如果間小學是寶校或二線尾,一年返足365日都唔會係我杯茶。

大宅

回覆 Myluckybaby 的帖子

話明心儀點會係寶校不過我選的官小或私校 兩間程度差不多

複式洋房

回覆樓主:

雖然而家大部份仍然zoom,但每間學校安排都唔一樣,有啲只係5,6年級返,其他zoom,依啲學校可能較著重升中;有啲全部輪流返,比較公平 [/smi。依個都可以作為參考。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

謝家大少奶 發表於 21-3-4 14:39
哪間學校在這段時間全校復課 會不會是你將來選小學的其中一個因素我小朋友有私校OFFER 但因為先生工作不穩 ...

你意思你會選私校!

大宅

回覆 Fishqqma 的帖子

私校恢復全校面授.... 我不喜歡小朋友上ZOOM上ZOOM除了學業 其他學不足 又壞眼
我還要上班 長老管不了小孩

伯爵府

謝家大少奶 發表於 21-3-4 15:07

話明心儀點會係寶校不過我選的官小或私校 兩間程度差不多

如果係三私是旦一間,我會揀私小。我仔今年升中,感受尤其深。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

謝家大少奶 發表於 21-3-4 15:24

私校恢復全校面授.... 我不喜歡小朋友上ZOOM上ZOOM除了學業 其他學不足 又壞眼

哦……
又唔一定私校嘅!

大宅

不是三私 但是我最心儀的私校

大宅

可我手上只有一間私校 (心儀) OFFER在等大抽獎

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Myluckybaby 發表於 21-3-4 14:56
如果間小學是寶校或二線尾,一年返足365日都唔會係我杯茶。

說出重點來,仲上近zoom 可以好多因數,我校現在考試,因為無上實體課,改左做評估,但因為可以1/3返學,變左小五六要考試,其他人保持zoom。
另,三月傳統係我校文化交流月,學校為此安排了不同活動輪流回校比學生參加,又安排好校車兩輪去接不同級學生返放學,如果現在突然改,所有活動都未必配合到,而且小六呈分試改卷,月底就放假,讀左幾年,我間學校一向都好有愛心,並不是說是否可以全校復課作選校主要原因。

大宅

回覆 0q.cathy 的帖子

你讀了幾年 我一年都還沒讀過....所以現在小學如何安排面授 會是我其中一個選因
疫情會持續多久沒人知道

之前選校種種原因 現在剩下2選1 一間官校VS一間私校

首頁

尾頁

跳至