自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

傻蛋蛋 發表於 21-3-9 13:26
一個zoom, 一個返學, 得一個人湊直情攪唔掂, 唔通將zoom既獨自留屋企? 唔係咁多家長可以WFH, 我由疫情開始 ...

如果呢種情況,我地間學校係可以俾家長申請將zoom嘅小朋友帶返學上網課 (當然要2個小朋友係同校啦)

大宅

nisha 發表於 21-3-9 11:52
返學時間冇改
唔係不嬲得一小時lunch?
係放學時間夜左, 短時期辦法

淨係工時長左已經令好多人唔滿意啦,你話只係短期,邊個敢擔保,老師都係普通人,你都唔願意日日ot點解覺得老師要咁做,同埋咁樣改學校要做好多行政工作,宜家距離暑假淨返3個幾月,中間又有復活節假,你叫學校攪咁多野梗係唔會啦,所以我咪話唔駛再諗咩方法,冇用架,過左咁耐要做一早做左,你估政府學校諗唔到咩,所以直接宣布復課最簡單,宜家確診數字咁低,我睇唔到唔復課嘅理由

伯爵府

牛年勳章

傻蛋蛋 發表於 21-3-9 13:26
一個zoom, 一個返學, 得一個人湊直情攪唔掂, 唔通將zoom既獨自留屋企? 唔係咁多家長可以WFH, 我由疫情開始 ...

返1/3 已有此問題,一個zoom 一個返學
感恩好彩有工人姐姐同長老幫手

男爵府

feifei_baby 發表於 21-3-9 01:04
家校合作?其實有學校問過家長的復課意願嗎?有正視家長的意見嗎?當雙方不對等,一方凌駕另一方,如何合 ...

講得好!!! 囡囡學校從來無詢問全校家長意見, 只係自把自為不停按教署指引出通告, 結果俾不同年級家長不停炮轟才肯略為調整, 但仍唔肯交代學校的立場及做法依據, 所以全校家長都發火!!

子爵府

虎到金來勳章

Elenalan 發表於 21-3-9 13:29
如果呢種情況,我地間學校係可以俾家長申請將zoom嘅小朋友帶返學上網課 (當然要2個小朋友係同校啦)
...
我地學校講明唔鼓勵學生返學校上zoom

伯爵府

牛年勳章

Chowying 發表於 21-3-9 13:26
新鮮熱辣今日收到嘅通告, 其實寫咗嘅嘢都係前面其他 人寫咗畀你嘅回覆,實在有啲嘢係唔可行, 係你覺得可 ...

Idea 係大膽假設
As said before, 開post 原因係想集思廣益
之前大量post 家長唔滿意唔復課,又話要開校名,咁大家不如諗下有乜方法?
指責人好容易,到自己想辦法時,就會反省下pros and cons.

水晶宮

傻蛋蛋 發表於 21-3-9 13:40
我地學校講明唔鼓勵學生返學校上zoom

我地學校都唔鼓勵(唔想鼓勵濫用),但家長有難處會酌情處理,所以我覺得學校算有人情味。

子爵府

虎到金來勳章

一傻政府復課, 一係學校好似出面D公司咁, 唔做檢測就放no pay leave。

根本咩方法都有老師, 家長反對, 只能揀一個影響最少又較合適的去做。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

nisha 發表於 21-3-9 13:40
Idea 係大膽假設
As said before, 開post 原因係想集思廣益
之前大量post 家長唔滿意唔復課,又話要開校名 ...

我都冇指責你,話畀你聽難處, 你又唔去面對 ,你又唔會去搵校長老師呢, 講集思廣益就講到好好聽 , 你其實咪講緊自己嘅意見係ok, 大家回覆嗰啲難處唔係難處, 其實咪又係指責緊教育局唔做嘢, 你夠指責緊其他人啦
總有離別的時候

伯爵府

牛年勳章

Chowying 發表於 21-3-9 13:51
我都冇指責你,話畀你聽難處, 你又唔去面對 ,你又唔會去搵校長老師呢, 講集思廣益就講到好好聽 , 你其 ...

我已經講左,我也曾面對一個zoom 一個返學的困難
我小朋友學校處理得唔錯,PTA 又幫到家長反映,我冇需要去搵校長老師

只係小小的意見,我又唔係教育界人士,諗法當然未必可行,但係咁耐,大家只講左難處,未提改善或其他方法。

大家都係持分者,集思廣益都係對事不對人,有何不可?

教育局局長係問責官員,向佢問責都算合理掛?宜家佢的方法未能令全體復課,又冇新plan, 好似個波拋左出去,我唔理啦咁嘅態度,好難唔令人想問下有冇新方案。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

nisha 發表於 21-3-9 14:21
我已經講左,我也曾面對一個zoom 一個返學的困難
我小朋友學校處理得唔錯,PTA 又幫到家長反映,我冇需要 ...

因為重點係所有可行嘅嘢,要前線執行嘅人願意配合先有用吖嘛, 而你又避開呢個問題咁梗係冇得討論落去啦

就好似有啲學校 願意同家長商量,有啲學校唔願意同家長商量,某啲年級冇得面授一樣,講咗又點呢, 唔通叫教育局收返嗰個教學自主咩
總有離別的時候

子爵府

nisha 發表於 21-3-9 01:00
見到好多post 講復課,其實大家都好緊張小朋友學習同社交,不如集思廣益,好過不停埋怨你我他。

我先俾小 ...

若教師擔心被學童傳染,可否父/母去檢測?(現時要定期檢測的各行各業應該覆蓋了不少家長

男爵府

nisha 發表於 21-3-9 13:25
由頭到尾份工的工作時間係一樣,我見小朋友學校zoom 上課,老師唔係返半日,下午係有補課

只係按正常,有 ...

工作時間一樣,但老師會覺得野做多2倍囉

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至