自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我睇咗幾次
有好多集咁
最深刻係有個好似貴族/公主嘅女仔
走去拎咗落泊阿伯支水
仲要想哭又笑咁

到底想表達咩
有冇人知

別墅

回覆樓主:

我個囝睇親都話個公主好衰, 搶咗亞伯支水, 勁無厘頭笑死人

別墅

回覆樓主:

仲有另一個景甜賣的廣告, 有個王子車幾桶水送俾公主, 我囝話乜原來公主咁中意水㗎?!

海之風    發表於 21-3-10 08:34

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mitima 發表於 21-3-9 21:19
仲有另一個景甜賣的廣告, 有個王子車幾桶水送俾公主, 我囝話乜原來公主咁中意水㗎?!
...
個公主仲要爬左係條大樹桿到......咁遠都睇到個男既揸車黎

公爵府

2024年龍年勳章

我成日覺得飲咗啲水就老得好快

伯爵府

mitima 發表於 21-3-9 21:19
...

我c6話個個唔係王子係送水嘅

別墅

michelle071180 發表於 21-3-9 21:22
個公主仲要爬左係條大樹桿到......咁遠都睇到個男既揸車黎

公主見到成車水即心花恐放, 勁騎呢

wcpcelia    發表於 21-3-10 16:36

別墅

szesze_lam 發表於 21-3-9 21:25
我c6話個個唔係王子係送水嘅

真正係送水輝

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

有時d廣告唔使有意思嘅,依家大家睇唔明咪攞到gimmick令大家講佢囉!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mitima 發表於 21-3-9 21:26
真正係送水輝

放下自在

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

呢個問題問過好多次

侯爵府

成日播,好悶

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

mitima 發表於 21-3-9 21:25
公主見到成車水即心花恐放, 勁騎呢

現代汽車兩樽水呢個係另一個牌子的水, 不是百x山.

百x山是用古代馬車. 公主搶左阿伯支水真係唔知想表達咩

珍珠宮

2024年龍年勳章

aliensss2008 發表於 21-3-9 20:47
我睇咗幾次
有好多集咁
最深刻係有個好似貴族/公主嘅女仔
走去拎咗落泊阿伯支水
仲要想哭又笑咁

到底想表達咩
有冇人知

大宅

廣告的男主角就是著名的哲學家、物理學家、數學家、神學家笛卡爾,各位可以自行百度他的貢獻,一篇文章講不完,反正小珏認為他可以排在有史以來貢獻最大的數學家前三名。

1650年,瑞典斯德哥爾摩的街頭,52歲的大數學家笛卡爾依然過着乞討的生活,全部的財產只有破爛的衣服和幾本數學書籍。生性清高的他從不開口請求路人施捨,他只是默默地低頭在紙上寫寫畫畫,潛心於他的數學世界。仿佛整個世界與他無關。

一個寧靜的午後,笛卡爾照例坐在街頭,沐浴在陽光中研究數學問題,突然,有人來到他身旁,拍了拍他的肩膀,「你在幹什麼呢?」扭過頭,笛卡爾看到一張年輕秀麗的臉龐,一雙清澈的眼睛楚楚動人,她就是瑞典的小公主,國王最寵愛的女兒克里斯汀。公主蹲下身,拿過笛卡爾的數學書和草稿紙,和他交談起來。言談中,他發現這個小女孩思維敏捷,對數學有着濃厚的興趣。很快,一下午的討論結束了,和女孩道別後,笛卡爾漸漸忘卻了這件事,依舊每天坐在街頭寫寫畫畫。

幾天後,他意外地接到通知,國王聘請他做小公主的數學老師,滿心疑惑的笛卡爾跟隨前來通知的侍衛一起來到皇宮,在會客廳等候的時候,他聽到了從遠處傳來銀鈴般的笑聲。轉過身,他看到了前幾天在街頭偶遇的女孩子,慌忙中,他趕緊低頭行禮。從此,他便當上了公主的數學老師。

公主的數學在笛卡爾的悉心指導下突飛猛進,他們之間也開始變得親密起來。笛卡爾向她介紹了他研究的新領域——直角坐標系。通過它,代數和幾何可以結合起來,也就是日後笛卡爾創立的解析幾何的雛形。在笛卡爾的帶領下,克里斯汀走進了奇妙的坐標世界,她對曲線着了迷。每天的形影不離也使他們彼此產生了愛慕之心。一段純粹、美好的愛情悄然萌發。

然而,沒過多久,他們的戀情傳到了國王的耳朵里,過往大怒,下令馬上將笛卡爾處死。在克里斯汀的苦苦哀求下,國王將他放逐回國,公主被軟禁在宮中。

當時,歐洲大陸正在流行黑死病。身體孱弱的笛卡爾回到法國後不久,遍染上重病。在生命進入倒計時的那段日子,他日夜思念公主,每天堅持給她寫信,盼望着她的回音。然而,這些信都被國王攔截下來,公主一直沒有收到他的任何消息。在笛卡爾給克里斯汀寄出第十三封信後,他永遠地離開了這個世界。此時,被軟禁在宮中的小公主依然徘徊在皇宮的走廊里,思念着遠方的情人。第十三封信也是最後的一封信上沒有寫一句話,只有一個方程式:r=a(1-sinθ)。

原文網址:https://kknews.cc/news/nmmlyoq.html

ohmygosh    發表於 21-3-9 23:26

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

mitima 發表於 21-3-9 21:17
我個囝睇親都話個公主好衰, 搶咗亞伯支水, 勁無厘頭笑死人

別墅

taobaobuyer 發表於 21-3-9 22:01
廣告的男主角就是著名的哲學家、物理學家、數學家、神學家笛卡爾,各位可以自行百度他的貢獻,一篇文章講不 ...

原來廣告背後的故事係咁淒美 雖然好似同礦泉水水冇乜關係! 謝謝告之, 長知識!

禁止訪問

男爵府

冇意思,咁啱有筆廣告經費就求其用咗去。正如恆馳,香港冇得賣,都落重廣告。

男爵府

r=a(1-sinθ)

首頁

尾頁

跳至