懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

各位媽媽,或者叫天使媽媽:
你地有冇相似的經歷?懷孕路一d都唔容易行,由第一次產檢擔心照唔照到心跳、會唔會係宮外孕、照頸皮、驗色體或基因問題、結構異常、中後期胎水多、少、後期心跳停等的問題?

有冇因為以上原因或情況 要終懷孕?或者BB自然離開?

如有,大家唔嫌棄的,一齊傾下。因為只有大家經歷過先有感受,先明白大家的感覺。
就算老公都唔明白你的想法、因最痛最大感受只有係同BB一脈相連的自己。

向各位天使媽媽的呼喚和支援。

複式洋房

回覆樓主:

我是第二胎抽羊水証實染色體有缺失,忍痛二十週引產,身痛心痛,估唔到落在自己身上。但傷痛過後,又重新上路,現在小天使回來了,希望一切順利。

複式洋房

我係2015年第一胎嘅時候20週照結構,因為BB心臟肺功能嘅問題要終止懷孕去引產,回想起當時一聽到真係覺得晴天霹靂,嗰陣我同我先生即刻再去搵中環有結構母胎教授再check,醫生都話BB出嚟嘅機會生存係零,諗返起其實都真係好心痛,果下我同我先生都唔敢相信,但到到最後都係接受bb要回歸天國。過多兩年之後再有小朋友,每一個檢查都真係好緊張,也感恩現在一切安好

別墅

回覆 Tungccc 的帖子

我就冇你地咁好彩,我20年陀到20週結構有問題要引產,同樣都係去中環照多次結構,都係唔得。到今年再陀,心想BB真係可以拎齊野番番來搵我哋,但又因為基因突變出現又係好罕見的問題,我地都搵好多醫生去檢查,比意見又去拜神呀。到24週都堅持繼續,但到最後BB都係自己選擇離開。

複式洋房

Liz1234 發表於 21-3-10 23:06
回覆 Tungccc 的帖子

我就冇你地咁好彩,我20年陀到20週結構有問題要引產,同樣都係去中環照多次結構,都 ...

明白你嘅心情,嗰陣時我自己都冷靜左好耐先可以平復到。但我深信係天國的天使寶寶都會好好的,會永遠活在我們的心中,加油牙

別墅

Liz1234 發表於 21-3-10 15:39
你地有冇相似的經歷?懷孕路一d都唔容易行,由第一次產檢擔心照唔照到心跳、會 ...

第一次懷孕空心胎,以為唔好彩
第二次懷孕6週胎停冇心跳就去台灣檢查
check 到橋本甲狀腺炎,一路食西藥同中藥,食左年半調整番正常水平
第三次懷孕,懷孕初期已流啡一個月,期間心裡已有好大陰影好驚BB有事,每關檢查都好驚但最後都順利,但到最後一關照結構20w6d發現BB四肢異常,出世會嚴重殘障,因一種叫羊膜帶症候群,又係幾多萬之一既又係我中獎,連中三元,點解想生一個BB都禁難,最殘忍既要做引產,我唔想殺左佢,但BB出黎好痛苦,真係好心痛,好傷心,BB已識踢我,我感覺到佢存在,我好唔捨得……但最後我唔敢望BB一眼,好似做過錯事,對BB唔住,亦好驚有強大陰影,再冇勇氣懷孕

別墅

Liz1234 發表於 21-3-10 15:39
你地有冇相似的經歷?懷孕路一d都唔容易行,由第一次產檢擔心照唔照到心跳、會 ...

22w1d引產後坐月既過程真係好易抑鬱,谷奶又痛,BB又唔起身邊,真係好痛苦,成日喊,情緒崩潰,心裡好唔安落
最後安葬好BB及超渡,3個月後心情冇之前禁低落,但每當諗起都會喊
眼見其他人懷孕禁順利,真係好妒忌
,望到人地大肚真係好唔開心,明明自己就黎到預產期,點解又係我遇到禁既情況
而家只好再接再厲,希望可以有個正正常常健健康康既BB做我既孩子

別墅

回覆 yingman1985 的帖子

我上一次又係結構照到4肢異常,醫生都話幾年先會有呢種情況。我都係去到23週幾 打胎停針 引產。引產後真係好辛苦 好難過日子 見到大肚婆都好嬲 嬲自己冇用 妒忌人地生BB又咁順利 自己又唔得。點解會係自己個BB有事

男爵府

回覆樓主:

18年年尾18w引產,BB中左重型地貧,個下真係好心痛,任何人都唔想見,咁岩呀嫂又大住肚,呀媽就不停係咁講佢,簡直雪上加霜,
事隔半年,諗住今次應該得啦,點知空心胎,又係咁岩識得個媽媽又有左,唉,人生好似跌落谷底...三年間識既人,好多都已經生左

別墅

wingwing515 發表於 21-3-10 23:43
18年年尾18w引產,BB中左重型地貧,個下真係好心痛,任何人都唔想見,咁岩呀嫂又大住肚,呀媽就不停係咁講 ...

一日未出世都好驚,就算生到出黎又驚有事,真係好大陰影

男爵府

yingman1985 發表於 21-3-10 23:50
一日未出世都好驚,就算生到出黎又驚有事,真係好大陰影

係呀,由中個一刻,都只係望BB一定要健康,每一次產檢就會諗番上一胎有咩特徵,會唔會今次又相同,就算醫生講大致上都無事,自己都係好似過唔到自己個關咁,完全無哂信心

大宅

Liz1234 發表於 21-3-10 23:30
回覆 yingman1985 的帖子

我上一次又係結構照到4肢異常,醫生都話幾年先會有呢種情況。我都係去到23週幾 ...

你bb 四肢點異常?
我唔知係好彩定唔好彩,12週發現上肢異常,14週引產

別墅

放手也是愛 發表於 21-3-10 23:57
你bb 四肢點異常?
我唔知係好彩定唔好彩,12週發現上肢異常,14週引產
...

右腳冇腳掌,右腳小腿位俾羊膜帶纏住扎到好似蓮藕禁,左腳腳掌馬蹄腳向內彎,
右手冇哂手指,左手手掌向內彎

你BB 上肢點異常?

大宅

yingman1985 發表於 21-3-11 00:05

右腳冇腳掌,右腳小腿位俾羊膜帶纏住扎到好似蓮藕禁, ...

我另外出過個post有放相不過你比我個b嚴重好多,但佢地既命運都一樣

無得避免既,我地只係唔好彩。我地都係唔想佢地一出世就受苦先咁做...

大宅

18年因bb無腎,20周引產(emoji)(emoji)
19年早期流產
18年嗰次產後驗埋bb染色體,揾唔到係乜問題,醫生話純粹random

大宅

mis50001 發表於 21-3-11 08:24
18年因bb無腎,20周引產(emoji)(emoji)
19年早期流產
18年嗰次產後驗埋bb染色體,揾唔到係乜問題,醫生話純 ...

引產後,bb外表好原好~有血有肉

別墅

回覆 wingwing515 的帖子

每一次產檢都好驚

別墅

回覆 mis50001 的帖子

係呀,其實都驗唔到原因只係偏偏選中左⋯

別墅

回覆 放手也是愛 的帖子

個次BB係兩隻手掌向內彎,雙腳掌就好似golf 棍咁向外伸出去

大宅

Liz1234 發表於 21-3-11 10:47
回覆 放手也是愛 的帖子

個次BB係兩隻手掌向內彎,雙腳掌就好似golf 棍咁向外伸出去 ...

你夫婦有無抽血驗過染色體?
我地有去抽,搵到少少問題,但個問題同之前bb上肢畸形無大關係,我都好迷惘,但起碼都有d方向

首頁
12345...6

尾頁

跳至