自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

seiko123 發表於 21-3-12 00:00
我自己細個返學都會遊雲

咪係!仲要係經常嗰隻

子爵府

唔洗咁緊張,調轉大人Zoom開會由早上7點幾坐到下午1點都辛苦啦,何況一個小朋友,佢都會攰,放鬆d啦,鬧鬧吓佢都當耳邊風,自己又激氣,先冷靜下再同小朋友傾

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

其實好少事啫,唔好話7歲咁細,我依家都成日唔專心啦,放鬆下啦

子爵府

Zoom真係唔適合小朋友架,只適合高中同大專生,要小朋友乖乖坐定定學習,亦違反小朋友天性,係學校佢地仲可以上下體育、音樂、美術,宜家日日對住電腦,老師就算講課講得幾有趣,都悶啦,試下令小朋友學習之餘,俾下其他活動俾佢,同佢一齊搵下學習興趣

珍珠宮

llmanll 發表於 21-3-11 23:45
今日奶奶話我女zoom時唔專心, 自己係咪發夢 玩 避開老師鏡頭,
佢之前唔係咁 zoom得太耐開始心散,
放工返 ...

阿囡中二,佢zoom 時即頭關房門,食早餐,約人考完試去玩

佢學校新年假之後就考足二星期,剛對完卷,今次數學排名第二。其實阿囡好動,係今年見佢溫書真係定好多,小學時期,溫一陣就要休息。我教佢時唔止遊雲還會搏嘴添

大宅

今日奶奶話我女zoom時唔專心, 自己係咪發夢 玩 避開老師鏡頭,
放工返 ...

You are not alone

伯爵府

鬧佢做咩,比着係我,大人大者對着個電腦幾個鐘都一定遊魂,何況係年紀細既小朋友,好專注反而係少數,呢個係教育局既問題,鬧小朋友無用,放開啲啦

珍珠宮

放工返 ...
唔好話小學生, 中學生都會啦!! 其實你鬧佢都解決唔到件事, 真係嬲, 可唔可以行開冷靜下? 跟住先同佢傾?? 你既問題, 其實唔係你一個受緊, 係大部份香港既家長都受緊.

同佢make a deal, 點可以專心, 專心對佢有咩好處之類, 大家傾下啦

大宅

上堂係過程黎架乍,功課識做就得啦,大人返工都冇可能專注由九點做到一點, 何況小朋友,辛苦既搵個補習老師跟功課, 唔好咁樣破壞母子關係,睇開D~ 你並不孤獨。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實好多小朋友都係甘

子爵府

其實小朋友上zoom唔專心普遍現象,唔係你個女獨有

侯爵府

回覆 seaman1982 的帖子

最近我女就係成日走咗去! 之前都冇咁衰結果前日班主任一打嚟就通知我:勒令我囡返學校上
老公、婆婆全部拍爛手掌!一天都光曬! 原來返學校可以望住個老師真人上, 近距離監督 ,仲要唔使睇住部機!早知一早返去啦!

我老友生三個 大仔讀小一又係唔掂
而家朝朝早送佢返學校
佢哋就係全級小朋友擺埋一間房一齊zoom嘅( 其實都係對住部機, 唔似我女學校可以望住個老師真人 ) 但佢話狀態都好過喺屋企好多,心情又靚左

公爵府

回覆樓主:

其實就算返學,好多小朋友上學都會遊魂,只係你見唔到……我唔討論復唔復課既問題,我只想講有時家長自己要學識面對壓力同控制自己情緒,我都有小朋友,一直以來我都好少會失控喪鬧或打小朋友,發脾氣一來對事情無幫助,二來會破壞親子關係,三來自己傷身。

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

放鬆

侯爵府

畀面勳章

放鬆d, 吾專心係好正常,我諗只會有好少數既小朋友會全程好專心上堂,
我女都係超吾專心,我已話到放棄咁滯-.-
給懶惰蓋過所有,就什麼都做不到要同恐懼做朋友我要努力,令自己和兩個女兒有屬於我地既家

子爵府

放工返 ...

因為疫情停課,令你感到壓力,有憤怒,無助的感受

而引發這種感受的原因不是你女女zoom上課不認真,這只是你對她的看法

引發這種感受的真正的原因是你沒好好處理因為疫情而停課帶來的壓力

希望你對自己的情緒負責,不要將情緒發洩在小朋友身上,有可能對她帶來傷害的

當然,也明白這個情況也真的好大壓力,加油!

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

放工返 ...

想下自己細個讀書,再想下自己返工,邊有人唔偷懶,唔偷雞玩,人之常情,唔洗咁緊張。

侯爵府

網課正常係會無咁專心.

不過,我觀察到老師上課係不停抽問,但同學都答到.

放鬆啲...

大宅

yurijm 發表於 21-3-11 23:56
真係唔洗太緊張
學校課室冇cam乍嘛
如果有cam 睇

起碼課室上堂老師都睇到邊個專心會即時話到佢。但zoom老師根本睇唔到
我日日坐我仔隔離睇佢上堂睇到我把鬼火
佢本身有專注力不足,我每分鐘都要提佢唔好搞呢樣搞果樣

男爵府

tingting2200 發表於 21-3-12 11:22
因為疫情停課,令你感到壓力,有憤怒,無助的感受

而引發這種感受的原因不是你女女zoom上課不認真,這 ...

你講得岩 我可能需要搵社工傾下 我將自己既壓力同情緒投放左落佢度
其實佢都好慘

首頁
23456...7

尾頁

跳至