樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

住緊層"唐樓", 2015年入手, 260萬, 460尺(2房1廳), 位置都好方便, 行8-10分鐘都可以去到黃大仙或鑽石山站, 工人姐姐又可以久唔久去下阿媽屋企打掃下(因為近), 近日考慮搬去沙田區, 因為阿女升左上中學在沙田, 放學有時都成6點, 補習又係沙田區, 自己又鐘意沙田空氣好D, 又多單車徑, 自己返工又係火炭, 所以好似好便利
近日問地產佢話410萬有人買, 但個價我CHECK返2018年我樓上個單位, 人地賣出408萬, 我自己覺得2年後只係升得2萬, 好似個價可以再高D

我棟唐樓應該呢2年內又會大維修, 自己又要比一筆錢, 可能都3幾萬, 但又唸, 維修左之後可能又可以叫高D價, 有好有唔好

我阿媽又等緊抽居屋, 可能呢兩三年又會抽到樓(但又唔SURE), 如抽到可能又會同佢一齊住

好多因素之下, 而家都唔知應唔應承個地產好

別墅

如果我係你,一定會放咗而家層樓。與其等而家層唐樓升,不如趁而家個市未係好貴,買一層平價嘅沙田樓。

等到你而家層唐樓升左,到時再買沙田樓,一定唔只而家個價。

沙中線通車後,加上大圍上蓋商場落成,升幅一定俾你而家的唐樓多更多。

大宅

yonghui 發表於 21-3-13 13:38
如果我係你,一定會放咗而家層樓。與其等而家層唐樓升,不如趁而家個市未係好貴,買一層平價嘅沙田樓。

等 ...

唐樓好難有升值空間,唔跌價已經賺左。層樓有乜事維修費又貴,如有條件當然換樓。

首頁

尾頁

跳至