夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

韓天秀 發表於 21-3-26 11:38
兩面睇,妳係唔係嗰種少少野都好敏感同天馬行空聯想症人士先?呢種人會搞到身邊那位非常辛苦,避免妳知道太 ...

我係一個好正常嘅人,我老公係自由到不得了嘅人,咁多年黎佢所有嘅野我都唔會刻意去問,要佢交代,我都從黎無查過去d野,睇過佢電話,呢次係為買奶粉,因為一個電話只可以用一次優惠所以先用佢電話,佢電話都係我無意中知道嘅,佢無講過我知密碼,所以佢知道我用佢電話後即改密碼

複式洋房

20150618bb 發表於 21-3-26 13:50
何必煩惱,唔睇

我都唔想睇,我都唔想理,但真係介意

侯爵府

回覆 taocc 的帖子

我了解我先生個人好自我保護和封閉,我甚至不期望佢交待行蹤,佢唔主動講就罷。

每對couple 的性格組合和互動都不一樣,
所以沒有一個標準,你感覺不舒服,沒安全感/不被尊重,除非就此事進行討論,否則安撫自己不需要太介意。有其它方面,佢表達出對妳的重視和愛護便好。每人的私隱界線都略有差異,何必庸人自擾!

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

禁止訪問

大宅

taocc 發表於 21-3-25 00:34
因為要買奶粉摞咗c6電話用,佢知道我知道佢電話密碼後第日即改密碼(佢密碼係我無意中撞岩嘅)問佢點解改, ...

雖然你地結咗婚8年,但係其實你當初一齊左幾耐先結婚?我覺得自己老公連佢人工幾多都唔知有d怪。 咁大家要計劃生活同將來嫁麻。
我同我老公都知道對方既所有野,包括密碼。但我哋成日都唔記得個密碼。
如果我要用佢電話,我會同佢講聲先。唔講聲就用,又好似唔係咁好。
但係有d人既性格就係咁(唔只男人,有d女人都係咁)唔鐘意交帶,唔鐘意咩都講,但係唔代表佢哋有野。你唔鐘意既話,你應該同老公傾下。

子爵府

其實好簡單咁諗,如果佢真係咁重私隱的人,咁點解佢就可隨便睇你電話?乜都唔講你知,行踪又唔交代,人工多少又唔講你知,真係有起事上黎,就殺你一個措手不及!

樓主,查清楚一下對方行踪吧,為自己着想準備一下!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

opclk99 發表於 21-3-27 02:39
在下係男人都讚同,
通常有屎一定唔比老婆知道電話密碼,
在下電話係任老婆睇既。
**唔該各位真係睇晒流主Reply/內容先好答吧...我電話無需要加鎖

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

taocc 發表於 21-3-26 23:58
我都唔想睇,我都唔想理,但真係介意
真係現今夫妻關係多問題,當初真係想清楚先好結婚

珊瑚宮

soso1227 發表於 21-3-26 18:40
樓主都一向唔睇,樓主只係借用佢老公手機。但佢老公為防樓主而改密碼,平時自出自入,完全無交帶,就唔多 ...

禁止訪問

珊瑚宮

opclk99 發表於 21-3-27 13:15
d人都唔睇清楚睇曬樓主寫乜又插,
分析力真系令人驚奇,
依度唔係法庭,

公爵府

唔知係咪現代人好多都個人主義高漲,做得夫妻, 就係要成為一體(所以稱對方為另一半), 兩夫妻就係共同生活, 讓對方進入自己既生命/生活中, 唔係成日分你我. 當然這是理想上如此, 好多實際都做唔到.

唔養老婆, 呢樣已經唔係稱職既老公. 去边, 幾时返應該講, 呢D係負責任, 成熟既表現, 做人要有交帶, 你已經唔再係一個人, 係有家室之人, 唔係你鍾意點就點, 交帶妥當, 讓老婆安心, 自然得到老婆的信任.老婆問你呢樣嗰樣, 有时都係想了解關心下啫. 老婆不聞不問, 係咪好?

唔係樣樣都要坦白, 適當空間同私隱係要, 但太多秘密太多隱瞞, 就唔好結婚, 自己一個人生活, 咪自由自在, 自把自為. 但返唔返都無人理, 咁又真係好咩?

Bob_Lennon    發表於 21-3-29 12:32
cathngai    發表於 21-3-28 11:10

侯爵府

我覺得出入去邊,同人工。做老婆冇可能唔知。
但户口密碼,電話密碼,我又覺得冇必要知道。我都唔知我c6的。

珍珠宮

根本現代嘅人就唔適宜結婚,好多系個女仔恨嫁,老人家又催婚,個男人根本就吾想結婚,未出現好多問題囉!

大宅

結得婚,做得兩公婆,就真係唔好諗住要咩私隱,下下搬私隱出來就話乜都可以唔交代,咁不如自己單身算啦!
我同我老公電話password 係一樣的,有時佢會拎我電話用,我又會拎佢電話用,但大家又唔會專登去有睇對方message, 因為大家都光明正大,大家冇野唔比得對方知。

大宅

根媽媽 發表於 21-3-28 12:06
結得婚,做得兩公婆,就真係唔好諗住要咩私隱,下下搬私隱出來就話乜都可以唔交代,咁不如自己單身算啦!
...
絕對同意。什麼都講私隱,女人單身好過被婚姻捆綁。

複式洋房

taocc 發表於 21-3-25 00:34
因為要買奶粉摞咗c6電話用,佢知道我知道佢電話密碼後第日即改密碼(佢密碼係我無意中撞岩嘅)問佢點解改, ...

樓主,如果佢有心呃你其實可以做好多嘢,萬一真係發現到佢講大話你接唔接受到又係一回事。
我聽過朋友講佢識得有人明知老公出軌都忍住唔出聲,因為一路等夠證據就可以攪離婚分佢身家攞贍養費。點知爆左大鑊之後佢老公無返工,唔知係自己唔做定俾人炒左。佢仲未離婚因為之前打錯算盤,如果依家先攪佢隨時倒轉要俾番轉頭,所以有時啲嘢好講timing。做女人有時真係好苦!

複式洋房

小圓圓 發表於 21-3-27 23:30

唔知係咪現代人好多都個人主義高漲,做得夫妻, 就係要成為一體(所以稱對方為另一半), 兩 ...

簡直係講出心聲

伯爵府

想生BB熱投

密碼唔俾都好正常
幾時收工都唔講就唔得囉

對方想唔想你管
同埋你想管佢係兩碼子事
你要搞清楚啊

首頁

尾頁

跳至