自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

一個淘寶都買到天昏地暗, 唔想再學甘多啦

男爵府

hkitty09 發表於 21-3-26 09:18
一個淘寶都買到天昏地暗, 唔想再學甘多啦

我都買到傻咗。京東淘寶拼多多我都有幫趁。

伯爵府

淘寶簡單易用,我唔識玩京東和拼多多,
聽聞京東貴些少,優惠券又唔識搶,
拼多多貨多唔多種類?付款易嗎?真係唔識用。

建議樓主開貼,分享用法

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

回覆樓主:

無銀聯信用卡已經唔洗玩呢兩樣啦。
我用pps嘅,所以只用淘寶。就係咁簡單

珍珠宮

goodbuyer80 發表於 21-3-25 23:48
但就無提過京東或者拼多多,好似淘寶獨大,但其實拼多多的客戶已經超過淘寶,京東賣嘅野有質素過淘寶,但就無人 ...
或者佢無你咁UPDATE呢? 你可以組個京東GROUP或者拼多多GROUP, 咁咪多D人認識囉

翡翠宮

spikenard 發表於 21-3-26 08:58
也對,京東主打貴的野,日常生活用品就唔化算

又未必,近期啲京東港澳券好大額,仲要計埋慳到香港運費。以下係我最近部份訂單,個價包埋送到香港,3蚊7.5kg大米,¥16兩盒口罩……

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我又實真係冇用過拼多多,但有用過京東... 我諗好多人用慣了淘寶,唔想試新野要重新學習點用

翡翠宮

gigi19810326 發表於 21-3-26 09:28
無銀聯信用卡已經唔洗玩呢兩樣啦。
我用pps嘅,所以只用淘寶。就係咁簡單
...

京東直送香港的話,除咗銀聯,仲可以用VISA、Mastercard、AE、八達通等等,全部京東無收手續費;用PPS淘寶掠水1.5%

玩雲閃付唔一定用銀聯信用卡,Tap&go銀聯預付卡都可以綁雲閃付付款,裝Tap&go app即開即用,玩到拼多多、京東、唯品会、蘇寧易購、微店、小米官網……等等好多大陸網站,都無手續費,香港、大陸店鋪付款又得。

翡翠宮

lovemisha 發表於 21-3-26 09:37
我又實真係冇用過拼多多,但有用過京東... 我諗好多人用慣了淘寶,唔想試新野要重新學習點用
...

但更多只不過係唔知,以為大陸只有淘寶。我十多年前住深圳,淘寶中伏幾次,已經改玩其他網站,京東、蘇寧、1號店、易迅、當當、國美、中國amazon、唯品会、耀點100……等等,都有網站自營,質素及服務無淘寶咁參差。
多年汰弱留強,只剩下京東、唯品会、蘇寧、當當、國美仍存在;拼多多係後起之秀,但拼多多唔係主打自營商品。

珍珠宮

好媽媽勳章

lyh80115 發表於 21-3-26 09:40
京東直送香港的話,除咗銀聯,仲可以用VISA、Mastercard、AE、八達通等等,全部京東無收手續費;用PPS淘寶 ...

我都好想多用京東,但搞咁耐都未知信用卡喺邊度入,所以一路都用緊微信或雲閃付付款,我連建行京東卡都有,都吾知點入。仲有你嗰啲優惠我永遠都搵唔到,亦實名不了,真的好沮喪我已經係鐘意買嘢嘅人。

水晶宮

回覆樓主:

淨係識拼刀刀
咩係拼多多

大宅

減齡達人勳章

lyh80115 發表於 21-3-26 07:09
玩下京東,我都玩咗十年有多,玩得叻隨時地攤價買牌子貨,再加包郵去香港,再有7日保,三贏呀! ...

請教一下,請問係咪5kg 99蚊免運費送香港,唔肯定有冇記錯,我買潔柔抽紙,唔過5kg 99蚊內,但就見到要收運費既? 唔該晒

翡翠宮

echoo 發表於 21-3-26 09:58

我都好想多用京東,但搞咁耐都未知信用卡喺邊度入,所以一路 ...

實名要有大陸銀行户口+大陸手機號,未有就先唔好理實名住。

用Mastercard的話,首先要係香港地址訂單,收銀台揀「國際卡支付」付款,通常係放最頂第一行,之後按指示入齊卡資料就可以完成付款,下次付款只須輸入卡背3位數。

京東卡付款可以再減2-3人仔(限每日1次),4%回贈,以及有運費券回贈,好抵玩。

珍珠宮

岩價就買,唔理拼多多定京東,後兩間冇玩過

翡翠宮

AprLam_FB 發表於 21-3-26 10:03
請教一下,請問係咪5kg 99蚊免運費送香港,唔肯定有冇記錯,我買潔柔抽紙,唔過5kg 99蚊內,但就見到要收 ...

首先係打折及用券後計,要滿¥99,先有運費優惠;輕貨有機會計體積重,會比預期運費多咗。

如果運費券多可以任性啲,唔洗砌99都包郵

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我响微訊有幾個群,都係淘寶買野入。
入面全都係內地買家。大家都會分享咩抵買或者拼團果D。
佢地都玩過拼多多同京東,當然仲有其他內地網購,久了都係玩番淘寶。
一致評價拼多多D野垃圾,京東D野貴。又麻煩要人組團又搶劵。
淘寶不叫十分好,但中規中矩。
當然佢地一樣度度都買,但都主力買番淘寶多。

翡翠宮

echoo 發表於 21-3-26 09:58

我都好想多用京東,但搞咁耐都未知信用卡喺邊度入,所以一路 ...

香港地址訂單?圖中「全部付款方式」有無睇過?

翡翠宮

seaman1982 發表於 21-3-26 10:12
佢地都玩過拼 ...

内地買京東都無港澳咁抵,港澳啲券大額好多,因為近年京東要打入香港市場,畀多好多優惠!呢半年我攞咗成30張199減100神券,平到笑!

wcpcelia    發表於 21-3-26 10:55

男爵府

lyh80115 發表於 21-3-26 07:09
玩下京東,我都玩咗十年有多,玩得叻隨時地攤價買牌子貨,再加包郵去香港,再有7日保,三贏呀! ...

謝分享

翡翠宮

seaman1982 發表於 21-3-26 10:12
佢地都玩過拼 ...

我覺得淘寶同拼多多分别唔太大,好多同一貨源,邊度平邊度買都得。我經常幫同事買嘢,我搵到平啲就食佢差價!

早前淘寶買咗個砌圖,砌咗幾分鐘放棄,膠水味太臭,掉咗;去番京東買卡通砌圖算,靚嘢係無味,價錢唔算好貴,仲係直送香港包埋郵。

首頁
12345...6

尾頁

跳至