自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

如題,請問難養嗎?因想養細size狗仔,(新手)會掉很多毛嗎?

侯爵府

如果你係講poodle嘅話係好少甩毛嘅

伯爵府

回覆 VickiC 的帖子

想請教比泰犬即系貴婦?因我不太懂狗品種,但較為鍾意白色小犬。謝

侯爵府

chrischeung 發表於 21-3-28 18:19
回覆 VickiC 的帖子

想請教比泰犬即系貴婦?因我不太懂狗品種,但較為鍾意白色小犬。謝 ...

我以為茶杯係poodle ?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咩叫泰犬?
Poodle本身好養,少甩毛聰明易教性格和善。我養緊小型poodle好日唔見甩一條毛(就算有都係重身,唔會好似兔毛咁周圍飛)
但teacup poodle本身係breed出嚟嘅新種,小心無良breeder近親繁殖帶嚟嘅健康問題。而poodle系列本身易有眼睛問題(淚腺分泌多唔打理會發炎)同易有腸胃敏感

albeewat    發表於 21-3-31 16:55
wcpcelia    發表於 21-3-31 10:41
Heyinfly    發表於 21-3-29 23:52

伯爵府

回覆 Charlotte_mom 的帖子

你隻狗狗好靚,我想養你呢款,白色會吾會好難打理,最重會几重几高呢?睇相好似中型size

大宅

chrischeung 發表於 21-3-28 20:24

你隻狗狗好靚,我想養你呢款,白色會吾會好難打理,最重會几重几高呢?睇相好似中 ...

係咪泰迪?比熊係得白色,泰迪係貴婦
最普遍街見得最多係toy數size
6~9磅

大宅

唔好養teacup, 好多病痛,因為各樣器官都好細,所以病起上嚟好難醫。而且香港breeder 多數是近親繁殖,所以不太健康。狗起碼有十幾磅以上先比較容易養少啲病。

子爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Charlotte_mom 發表於 21-3-28 18:40
咩叫泰犬?
Poodle本身好養,少甩毛聰明易教性格和善。我養緊小型poodle好日唔見甩一條毛(就算有都係重身 ...

應該是比熊+泰迪(貴婦)犬?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

chrischeung 發表於 21-3-28 20:24

你隻狗狗好靚,我想養你呢款,白色會吾會好難打理,最重會几重几高呢?睇相好似中 ...

4.1kg, 唔算大唔算細
白色ok啦,係淚腺多分泌物要勤清潔,否則眼附近會易發炎
我哋會自己沖涼,每隔3個月左右去美容一次,凍就剪毛,熱就剷短d

王國長老

heiyau88 發表於 21-3-28 20:41
應該是比熊+泰迪(貴婦)犬?

唔係呀,齋poodle
以前細個d party色出d,而家d灰色走晒

伯爵府

回覆 新股 的帖子

比泰,泰廸同貴富好似,好難分,系米最細隻應系toy tiny?

伯爵府

請教4.1kg叫吾大吾細,咁toy 最細系几重?

男爵府

chrischeung 發表於 21-3-28 18:03
如題,請問難養嗎?因想養細size狗仔,(新手)會掉很多毛嗎?

如果新手養唔建議養茶杯,如果屋企有小朋友更加唔好養茶杯,因為太細身,好易出事。

唔甩毛嘅話poodle 係一個唔錯嘅選擇,Tiny呢個size比較易處理,不過白色狗係比較難打理,主要淚痕問題。

無論養邊種都需要付出時間去照顧,好似小朋友咁要教,例如去大小二便、唔好亂吠等等。養寵物係一生一世,養前諗清楚,唔好養咗之後就棄養。

王國長老

chrischeung 發表於 21-3-29 08:13

我唔識分啊sorry
我呢隻狗係朋友唔要嘅狗,我無特登搵品種去買

子爵府

好媽媽勳章

chrischeung 發表於 21-3-29 08:12
回覆 新股 的帖子

比泰,泰廸同貴富好似,好難分,系米最細隻應系toy tiny?

我呢隻poodle係tiny,2kg重

子爵府

好媽媽勳章

chrischeung 發表於 21-3-29 08:13

呢隻係toy,肥婆一名,有6kg重
Toy有分大細,細嘅大約4kg

wcpcelia    發表於 21-3-31 10:42
Gd_2021    發表於 21-3-30 18:33

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

missannali 發表於 21-3-29 08:42
如果新手養唔建議養茶杯,如果屋企有小朋友更加唔好養茶杯,因為太細身,好易出事。

唔甩毛嘅話poodle 係 ...

點樣先可以教佢唔好亂咁吠?我嗰隻神經質,一有聲就嘈喧巴閉。

王國長老

chole_bb 發表於 21-3-29 14:34
呢隻係toy,肥婆一名,有6kg重
Toy有分大細,細嘅大約4kg

我之前都以為自己果隻大(比起睇相得隻杯咁細)
點知同人哋一比原來好細,我個仔可以著朋友poodle嘅BB衫

王國長老

小小bb 發表於 21-3-29 14:48
點樣先可以教佢唔好亂咁吠?我嗰隻神經質,一有聲就嘈喧巴閉。

我隻係「2手」,佢前主人由得佢吠,嚟嘅時候都癲㗎!
佢一吠,我就捉佢望實話no (捉嘴唔俾郁,當然唔係暴力),佢射哩眼咁知錯囉
之後佢一吠,一望到我就收。我見佢識收我又讚佢乖
而家佢都會忍唔住爆一兩下,但之後會識收,un un 叫好似好委屈咁,我見佢咁識做咪tum 返佢囉

我隻都係小氣鬼嚟

首頁
12345...6

尾頁

跳至