6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

有時,而家好怕同寶寶獨處
每一日早上~我都同自己講要體諒,要有更多的耐性,盡量都吾想鬧寶寶。
但終有忍不到的時候~每一次駡完就好內疚.
有時真係吾知可以點做,有時湊到好灰心.我真的不懂做媽媽,更是一個不好的媽媽。

別墅

其實鬧咩呢?靜心d睇,BB咁細個,佢都好努力學做人,每日多少有進步,反而係媽媽應該放鬆d啦,好多野可以take it easy,唔係幾時鬧到大,你癲佢又癲

大宅

喜洋洋888 發表於 21-3-30 01:30
每一日早上~我都同自己講要體諒,要有更多的耐性,盡量都吾想鬧寶寶。
但終有忍 ...

-

大宅

回覆 喜洋洋888 的帖子

其實你有冇唸過佢只係一個BB,你發火鬧完佢都唔會明,只會嚇親佢然後喊到癲,跟住你又要氹番佢,直至佢平靜。到頭來辛苦自己咁鬧來做咩?我覺得首先你自己心境要平靜,自己湊梗係辛苦㗎啦,你係成年人來㗎嘛,辛苦自己開解自己。我都係自己湊、出世到而家9個幾月都係自己湊,生得預左辛苦無自由,搵一個平衡點令自己舒服啲,BB都可以開心啲。

別墅

但終有忍 ...

我都係,就算工人姐姐有時都搞唔掂,成日都好炆憎咁

別墅

回覆 Janet.c3388 的帖子

我從bb出世坐月開始就自己湊~老公有幫手間中會返媽咪度幫下手
但而家一到得我自己湊的日子,我就好驚好怕
每日都同自己講控制
但到下午都總是控制,我又要家務,又要照顧佢,又要煮飯比bb食,自己都係事旦食算。
可能壓力已經到頂了。

大宅

但終有忍 ...

如果Bb未明你講野,你鬧佢其實只係發泄自己的脾氣,對於一個毫無反抗能力的Bb,只會驚,也無助佢成長,因為佢更本唔知你點解突然鬧佢,久而久之,情緒是會傳染的,佢都會好似你一樣咁發脾氣,到時候會因果循環、令情況越演越壞。況且現在只是寶寶, 越來越大會反抗的時候你的處境會更難。如果媽咪壓力爆煲就要離開現場,同身邊的人傾訴,找人幫忙照顧.

大宅

喜洋洋888 發表於 21-4-11 12:12
回覆 Janet.c3388 的帖子

我從bb出世坐月開始就自己湊~老公有幫手間中會返媽咪度幫下手

明白一個人湊的壓力好大,盡量放下對自己和對寶寶的要求吧。做佛係媽咪會開心好多。清潔工作可以留待一次過做,Bb食飯可以比佢Blw。先照顧好自己,餵飽自己,去埋廁所先開始照顧寶寶啦 加油

禁止訪問

別墅

試吓同老公講下,叫佢幫手做家務,我老公知我湊b辛苦,佢會主動做晒屋企家務,食果方面我都好求其,有心情就煮,無心情就叫外賣,一個星期多數一半以上都食外賣
我都係自己一個湊,有時佢好扭計既時候我就會好心煩,好想放佢係床由佢喊飽佢,一諗到得我自己一個對住佢就會覺得好辛苦好唔開心,而家我成日都會孭阿仔去行吓街,佢一出街就好靜,成日行行吓就訓著,又可以消磨時間,你都可以試吓

大宅

一個人湊壓力真係會好大,最好叫C6幫下手啦,就算唔識湊,都可以做下家務幫輕下。

別墅

但終有忍 ...

個個媽媽都係咁㗎啦!唔好咁話自己!你盡量做到最好已經好足夠了!

首頁

尾頁

跳至