自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我比較喜歡90年代至2014 前,80年代或之前人民普遍仲係窮、香港仲係周圍污糟蹋、臭,老鼠多過依家。街上好多街童飛仔黑社會,黃色事業蓬勃。我自己果段時間快樂些,其他人我唔知,但現在人肯定比較多自尋煩惱。

珍珠宮

以前細個窮但知足開心,買新衫一年一次新年買,去買的地方都只係觀塘街邊檔果D,但都好開心

珍珠宮

素兒 發表於 21-4-10 10:24
8,90年代是開心, 大家都無咩所謂, 大家讀書又唔多, 做到就得, 做唔到咪算囉, 輕鬆愉快又一DAY。

依家唔係 ...

請你返嚟唔係學嘢呢到我想講一下。
我覺得個問題係個「主動性」嘅問題。以前我哋唔識,好少直接話唔識唔做,會主動去想辦法試咗先。
而家我唔敢講全部,但我interview嘅時候,的確見好多人你問佢你可以為公司帶來乜嘢,佢哋會問返你公司想我做乜嘢;有啲請咗返嚟你叫佢去做一件事,佢會即時答你我唔識,連一分鐘想下試下的主動都無的被動。
呢樣可能同父母工人安排照顧太好有闗係。(純個人想法)

子爵府

回覆樓主:

八十年代之前嘅人:知足。
而家啲人:人心不足。
以前社會大部份人都係窮,買唔起唐樓私樓衹能夠住入徙自區,等上樓。住鐵皮屋風吹雨打,好天熱死,冬天凍死,好天曬落雨淋嗰隻,都冇怨言,冇福利冇綜援,老中青乜嘢津貼都冇,個個靠自己雙手,都冇人出嚟反英政府,點解? 唔好話畀我聽殖民地政府對香港人照顧。
而家回歸後看港政府,好多嘢已經完善咗,尤其係福利制度,香港市民俾政府養得嬌貴咗, 香港人而家睇自己嘅權利大過義務十倍, 尤其是回歸後出世嘅新一代,一生出嚟,就覺得社會應該畀乜嘢自己,政府應該要點樣令自己過得好,冇諗過要自己打拼。

侯爵府

ksliu7272 發表於 21-4-10 09:33
以前物質無咁豐富,生活艱苦D,但笑容好似多D

以前成個社會氣氛都好好多
鄰里關係、人與人之間互助互愛

男爵府

回覆樓主:

以前開心點
人與人簡單點,無咁多比較批評

侯爵府

白毛毛 發表於 21-4-10 09:58
我哋嗰時冇咁多投訴,冇咁多怨氣。
肚餓就自己去煮飯,冇錢就想辦法去賺錢,就係咁簡單。無而家咁多福利, ...

好似福利阻礙社會進步
養懶人

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

麟媽媽 發表於 21-4-10 09:41
那個年代嘅人比較知足,冇咁多投訴,應該比而家嘅人活得開心。

x 2

絕對同意、以前市民邊度會下下都投訴㗎、仲要大聲夾惡~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

一定以前。依家個個用都用電話傳訊息唔講電話。講電話係人與人之間緊密聯繫。所以依家d人比較冷漠!

伯爵府

ksliu7272 發表於 21-4-10 09:33
以前物質無咁豐富,生活艱苦D,但笑容好似多D

八九十年代

珍珠宮

Hailey_Lam 發表於 21-4-10 10:37
以前細個窮但知足開心,買新衫一年一次新年買,去買的地方都只係觀塘街邊檔果D,但都好開心

...

皆因以前啲人知足,唔會同人比較。而係自己努力去賺多啲錢去改善。

唔自卑,但都唔會睇唔起其他人,大家仲守望相助。

伯爵府

白毛毛 發表於 21-4-10 10:10
係呀,嗰陣時冇出外旅行,冇去食自助餐。最大嘅娛樂就係同鄰居一班孩子通樓走,落樓下公園玩,一班野孩子 ...

係,我哋細個一條杖巾繩可以交到好多朋友,一架單車一齊輪住玩,水浸到膝頭哥照樣玩水,諗返好多童年回憶

公爵府

2024年龍年勳章

成個社會變成咁,仲點會開心喎

象牙宮

回覆樓主:

以前好,落街跳下又一日,生活簡單

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

一定係以前嘅年代。我係60年代嘅人,覺得現今年青一代完全唔會知足常樂,有乜事都唔覺係自己出問題,總是呢個社會嘅錯!係社會欠咗佢哋!!

男爵府

回覆樓主:

其實生活有幾艱苦吖
就好似5、6十年代d人成日話而家啲人好幸福,佢哋以前就最幸福
會社會最好嘅野都俾哂佢地

侯爵府

回覆樓主:

以前開心啲! 社會較有活力,覺得努力工作就可以改善生活! 但現在的人,如果冇父幹,就覺得無論幾努力,生活都唔好,社會怨氣就越來越多

水晶宮

minna456 發表於 21-4-10 10:03
我覺得80-90 年代D人開心D

子爵府

熊熊老婆 發表於 21-4-10 10:14
細個去麥當勞係好大件事,要著曬飲衫去㗎 !

我細個生日飯喺大家樂食鐵板餐已經超級開心,由細到大生日都從未有過生日蛋糕,相比而家好多小朋友生日家長攪曬party,真係好唔同。

伯爵府

回覆樓主:

感覺以前d人諗野成熟d, 細細個講野都好有文有路

首頁
12345...9

尾頁

跳至