自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

白毛毛 發表於 21-4-11 22:56

係。

呢樣野就好似搭飛機食杯麵, 人地有得食我做咩冇, 有傳染架, 呢個量完就下一個, 無法停下來, 就算無事都去check 下隱陣
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

andyman 發表於 21-4-11 23:00
呢樣野就好似搭飛機食杯麵, 人地有得食我做咩冇, 有傳染架, 呢個量完就下一個, 無法停下來, 就算無事都去c ...

想像可以無限遠

大宅

andyman 發表於 21-4-11 22:43
冇錯, 如果個個入來都要求, 天光都未做得曬, 呢個要求驗血壓, 一陣下一個可能要驗血糖, 驗尿....... 沒完 ...

咁呢個比較又誇張左,

驗血糖,驗尿當然複雜好多。

驗血壓都係放隻手,按個制ja。加上中心又有部機係度。而且的確不多人提出左驗右驗。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

態度咁差都話無問題嘅人, 記住你地今日嘅言論, 真係遇著呢位膠汁護士時, 記得笑住讚人夠專業

sukihazuki    發表於 21-4-12 00:23

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得無問題, 佢地跟程序指引啫.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

小肥兔 發表於 21-4-11 23:14
態度咁差都話無問題嘅人, 記住你地今日嘅言論, 真係遇著呢位膠汁護士時, 記得笑住讚人夠專業
...

講得好

伯爵府

邱悠月 發表於 21-4-11 22:30
打針淨係負責打針,如果個個嚟到要量血壓,test呢樣果樣,加重中心負擔,市民應該自己諗清楚先決定打唔打針 ...

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主:

其實, 如果個人長期血壓高, 打針之前量到血壓稍為低就以為自己適合打針, 就好危險。
打针之前 (不是在接種中心預備打针果刹那), 要撹清楚自己身體狀況是否合適。

子爵府

BK Milk勳章

pillarfung 發表於 21-4-11 23:31
我只會記得,今次打疫苗係免費嘅,係免費嘅,係免費嘅!重點要講三次!免費嘅嘢憑啲咩要求呢樣要求嗰樣? ...

不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

pillarfung 發表於 21-4-11 23:31
我只會記得,今次打疫苗係免費嘅,係免費嘅,係免費嘅!重點要講三次!免費嘅嘢憑啲咩要求呢樣要求嗰樣? ...

疫苗唔係免費丶唔係免費丶唔係免費,香港政府真金白銀俾錢買,而打針嘅護士係有人工丶有人工丶有人工嘅。

量血壓只是舉手之勞,病人有疑問,佢可以轉介中心負責人處理。

yywhk    發表於 21-4-12 23:05

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

soso1227 發表於 21-4-11 23:45
疫苗唔係免費丶唔係免費丶唔係免費,香港政府真金白銀俾錢買,而打針嘅護士係有人工丶有人工丶有人工嘅。
...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

esmehouse 發表於 21-4-11 22:41
做多少少都唔得,個護士真係

兩睇啦,門外排緊隊嗰啲又嘈話排得耐架啫

男爵府

回覆樓主:

我上星期打疫苗,係醫療中心承辨,打前講解後,佢地好歡迎各位資詢佢地既意見,想量血壓都可以一一安排。
如果打針後24小時內,針口有唔舒服或者有咩輕鬆異樣,可以免費去佢地醫療中心檢查1次。
打針後都有問一問依家情況o唔ok,提醒我地唔好操勞同多飲水,整體服務好好!

sukihazuki    發表於 21-4-12 00:27

大宅

soso1227 發表於 21-4-11 23:45
...

講得好!

咁做個度d護士又幾好喎(不是打針個堆,係問問題個堆)。
只係問幾條問題(有冇敏感?有冇大肚?),其他有問題嘅自己出去找醫生,睇好晒才好過嚟。

大宅

Babetoto 發表於 21-4-11 23:56
我上星期打疫苗,係醫療中心承辨,打前講解後,佢地好歡迎各位資詢佢地既意見,想量血壓都可以一一安排。
...

咁好既
服務好好多wo,咁樣做才可以令人安心打針。

政府成日想d人打針,其中都要比到個安心的環境市民,人哋才願意打針架ma。

男爵府

sistercute2 發表於 21-4-12 00:04
咁好既
服務好好多wo,咁樣做才可以令人安心打針。

我嚮大西北打,真係估唔到佢地係會有咁既服務!其實都只係得5份1人留低資詢, 我嚮我group入面排第10左右,打完已經係下一批人聽緊講解。
呢間醫療中心都有做開外展打流感針,之前我小朋友幼稚園其間都係佢地中心黎打針

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔會提出無關的要求, 如果有血壓問題唔會戊戊然去打針, 一定問下家庭醫生先考慮.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

sistercute2 發表於 21-4-11 22:11
話說今日我去打疫苗,旁邊坐左一位看似2x-30的女生。

在打疫苗之前,有護士會問有無懷孕,有冇中過肺炎, ...

你去邊間疫苗中心?

珍珠宮

回覆樓主:

唔係間間打疫苗既地方都可以量左血壓先打架咩?我去嗰間係可以架喎

首頁

尾頁

跳至