自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

剛剛同阿囝搭小巴,我du咗八達通先,但阿囝個八達通唔夠錢,我又冇碎銀,又得50同100蚊紙,諗緊隔幾耐可再du八達通,但又好快下車,唯有問坐隔離個哥哥唱錢,因車費只係$5.8,通常好小有50蚊唱,預咗要俾20或50蚊,點知佢即刻俾$5.6我,仲叫我唔洗心急,落車先入錢,嗰一刻由好徬徨變好感動

男爵府

打錯車費, 係$5.6

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

我都試過上左巴士至知無帶八達通!有個婆婆俾左$10 我

而家八達通app可以增值!上次搭緊巴士趕轉船,但小朋友八達通唔夠錢,即刻用app過落去,登記連增值 2-3mins搞掂!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

遇到好人

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

遇到好人

男爵府

虎到金來勳章

我女試過搭巴士八達通冇錢,我又冇散紙,好彩醒起我手機有內八達通,不過就付成人車費

大宅

好人好事

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

公爵府

回覆樓主:

依期見好幾個係唱唔足就話payme俾番你,我老公都試過俾人問然後payme俾錢我老公

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Duffy814 發表於 21-4-12 14:47
剛剛同阿囝搭小巴,我du咗八達通先,但阿囝個八達通唔夠錢,我又冇碎銀,又得50同100蚊紙,諗緊隔幾耐可再d ...

大宅

我上次去濟洲島玩, 都遇到過好人.
因為第一次去唔知情況, 一落機就買左張T-Money卡, 再將2/3既錢放晒入去卡度
到左臨走前一晚仲特登用晒所有現金, 因為見張卡寫住可以用來搭的士.
點知到左第二朝所有的士都話唔收T-Money卡, Alipay又唔收..巴士又未有咁早有車去機場
好徬徨之際, 有個5X歲既大姐咁岩來巴士站等車, 原來係佢朝鮮族既中國人,
佢知道我地情況都幫我地用韓文問的士司機收唔收T-money/Alipay.
到最後都係無辦法, 佢就拎左4000韓幣出來比我地. 我地都話唔使+唔好意思收.
佢係都塞比我地, 同埋佢架巴士到站, 佢一塞比我地就沖左上去..
我地又急住要去機場, 當時無心情去思考, 如果唔係可以計返匯率用支付寶轉返錢比佢.

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

感恩
珍惜 感恩
You got this!!

子爵府

S_family 發表於 21-4-12 15:13
依期見好幾個係唱唔足就話payme俾番你,我老公都試過俾人問然後payme俾錢我老公
...

新招搵靚仔靚女拎電話號碼

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

Duffy814 發表於 21-4-12 14:47
剛剛同阿囝搭小巴,我du咗八達通先,但阿囝個八達通唔夠錢,我又冇碎銀,又得50同100蚊紙,諗緊隔幾耐可再d ...

已刪除用户

2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

水晶宮

大宅

回覆樓主:

公爵府

Happybabyhbb 發表於 21-4-12 15:29
新招搵靚仔靚女拎電話號碼

你講完又覺wo! 通常都係後生仔女會咁

珍珠宮

回覆樓主:

你就好啦…
我試過等車時比著校服的女孩問我有冇散紙,借比佢搭車喎,點知連多謝都無句。

果下真係有少少後悔,最慘係被我見到佢同其他同學交談時好粗言穢語

男爵府

個哥哥俾錢我時,我係咁多謝佢,因我真係好感恩可遇到個咁好的人,又驚佢以為我是呃錢黨

首頁

尾頁

跳至