3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

我女就來三歲,復活節假感冒完後,仍然有鼻塞,有時會捽鼻,同眼,但無mud 流鼻水。連續幾日訓教前話眼疼同鼻鼻吾舒服,但幫她按摩幾下,就入睡,但夜晚訓覺鼻鼾比較大,同埋會醒。早上起身,又話眼吾舒服(通常她講一下,我地幫她按摩或者紙巾抹下眼就話好D。)
我地上星期六同她看兒科,醫生檢查眼話眼壓正常,無紅,覺得應該係敏感導致鼻同眼唔舒服,開了抗敏藥,和噴鼻同滴眼,但已經3日,我女依然係會不時話鼻鼻同眼唔舒服,同埋會捽,不過都係無流鼻水。

有無媽媽小朋友有試過相同情況,係唔係真係鼻敏感?我老公話可能鼻竇炎,因為他自己都有,同埋都係長期鼻塞。我上網search 鼻竇炎好似好麻煩,要食抗生素。同埋覺得她只係鼻塞,真係都會令眼疼(或者係眼癢,但唔識表達)? 因為情況無改善,我諗緊要唔要再睇普通兒科,問下洗鼻會唔會有幫助,定到底我要同她去耳鼻喉或者眼睇專科? 希望有人分享下經驗。謝謝!

別墅

2021可愛聖誕B勳章

幫推

侯爵府

2024年龍年勳章

如果有長期鼻塞但沒有鼻水,可能鼻敏感
我仔五歲有鼻敏感, 最近天氣反復, 常常捽鼻,同眼。
捽到鼻哥爛都冇鼻水, 好大力"呻"鼻
瞓覺有鼻鼾聲。
兩歲時唔知道鼻敏感, 睇醫生睇到醫生都忍唔住叫我唔好太緊張。
佢仲有濕疹問題,
呢D天氣好折磨。

別墅

小菜豆 發表於 21-4-15 10:49
如果有長期鼻塞但沒有鼻水,可能鼻敏感
我仔五歲有鼻敏感, 最近天氣反復, 常常捽鼻,同眼。
捽到鼻哥爛都冇 ...

多謝回覆 請問係唔係日頭症狀比較輕 到晚上會比較嚴重? 我女翻緊n 我問老師 我女返學有無話鼻鼻同眼唔舒服 老師話無 但係夜晚就會見到她捽鼻同有時捽眼 但無鼻水 之後訓覺前 (真係訓係床上就來入睡 就會講多左鼻同眼唔舒服/疼)咁樣係唔係典型鼻敏感情況?琴晚訓覺因為話唔舒服 噴左一次鼻 之後鼻好似好d 就訓左 半夜無起身 原本我都唔係太緊張 但每次她話眼疼/唔舒服 我就好驚 唔知係真係鼻敏感 定點 因為醫生開的藥 我地只係俾到她噴鼻 同食抗敏藥 但眼藥水 因為掙扎太勁 完全滴唔到 你仔鼻敏感 醫生通常開咩藥 有無需要去做敏感測試?

侯爵府

2024年龍年勳章

tpy0624 發表於 21-4-15 11:51
多謝回覆 請問係唔係日頭症狀比較輕 到晚上會比較嚴重? 我女翻緊n 我問老師 我女返學有無話鼻鼻同眼唔舒 ...

"請問係唔係日頭症狀比較輕 到晚上會比較嚴重"
係呀...越大越明顯
早上一起身就"呻"一輪鼻先落床梳流,
而家凡有異味,
工人噴香水味, 洗完衫拿出來的洗衣液味,
油煙味都會搞到佢鼻塞流鼻水, 眼都唔舒又紅曬流眼水
次次都掹紙巾又抺唔到鼻水, 消耗好多廁紙
鼻喉互通, 所以轉秋季又氣管敏感, 間中乾咳,
又或者感冒感染埋氣管, 就算感冒斷咗尾都仲不斷咳冇得斷。
2-3歲時成日睇醫生, 醫生都已經費事成日開藥,
叫我一定要墊高枕頭俾佢瞓, 以免鼻水倒流瞓得唔舒服。

除了放假去低密度嘅渡假村, 或開"行"冷氣的酒店住鼻敏感好D之外,
一返回現實世界就黎料。
鼻敏感, 氣管敏感都手尾長。
希望長大改善體質會好D

侯爵府

2024年龍年勳章

妳女女係咪沖涼唔小心有水入眼都叫眼痛好誇張果種?
如果係, 可能都好似我仔, 過敏體質。
即是天生感覺比一般人敏感度高。

別墅

小菜豆 發表於 21-4-15 12:11
"請問係唔係日頭症狀比較輕 到晚上會比較嚴重"
係呀...越大越明顯
早上一起身就"呻"一輪鼻先落床梳流,

咁小朋友真係好辛苦 知道仔仔敏感的源頭 真係只好儘量避免 我女翻左學後 都經常感冒 但最近今次就咳得比較勁 我地食左咳藥成個星期都唔好 最後用桔餅橄欖水好翻好多 我地都係一放假都帶她出街 但係無去低密度地方 因為太遠 我網上見其他家長話做運動 曬太陽 學游水好d 有機會我都會帶我女去做尼d野 其實我女沖涼有時都會淋到水 但她反應不大 所以對於她話眼疼/唔舒服 我都好不解 唔知到底她係癢/乾/累定真係鼻塞令眼疼 宜家我打算卑她浸埋腳同食蜂膠 試下有無用

侯爵府

2024年龍年勳章

tpy0624 發表於 21-4-15 16:30
咁小朋友真係好辛苦 知道仔仔敏感的源頭 真係只好儘量避免 我女翻左學後 都經常感冒 但最近今次就咳得比 ...

加油啊
小朋友過咗3歲就對病菌抵抗好D架啦
呢兩年都冇去醫生到睇傷風感冒了
鼻敏感就斷唔到尾了, 唯有加強抵抗力

別墅

小菜豆 發表於 21-4-15 17:03
加油啊
小朋友過咗3歲就對病菌抵抗好D架啦
呢兩年都冇去醫生到睇傷風感冒了

多謝鼓勵 我都係希望試下用唔使睇醫生的方法 可以令她唔使咁辛苦 如果有好轉就更好 疫情下增強抵抗力真係好重要 加油加油!

小菜豆    發表於 21-4-16 15:24

大宅

我仔六歲, 都係嚴重鼻敏感. 之前我有買鼻爽貼...貼左好少少.
最近就多左幫佢洗鼻同埋食蟲草, 感覺無之前咁嚴重.

首頁

尾頁

跳至