自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

唉! 復活節假期群组又來了

大宅

差不多日日都見親友

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

1條友搞到咁多親友都感染, 所以感染嘅人真係唔係無辜, 總有原因

伯爵府

年輕女係多活動 佢係咪又似中左又唔同人講

珍珠宮

畀面勳章

班親友多得佢唔少所以我到而家都堅持唔出席家庭或朋友聚會,,真係瀨左野就麻煩

伯爵府

禾唔會染到嘅,所以唔使打防疫針、唔使檢測,唔使保持社交距離

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

花生油子 發表於 21-4-15 17:04
班親友多得佢唔少所以我到而家都堅持唔出席家庭或朋友聚會,,真係瀨左野就麻煩 ...

佢啲親友識驚就唔會聚會啦,抵架

kakachopper    發表於 21-4-15 18:08

水晶宮

Duffy814 發表於 21-4-15 16:49

累C人

男爵府

好驚復活節群組陸續有來

大宅

減齡達人勳章 2018復活節勳章

小源 發表於 21-4-15 17:02
年輕女係多活動 佢係咪又似中左又唔同人講

睇簡報會女應該不是最早發病,佢爸爸最早有病徵,但冇睇醫生,跟住就聚會散開哂

瑪瑙宮

又黎? 唔聚會死?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

naylaw 發表於 21-4-15 17:23
睇簡報會女應該不是最早發病,佢爸爸最早有病徵,但冇睇醫生,跟住就聚會散開哂
...

元朗小巴司機
放下自在

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Duffy814 發表於 21-4-15 16:49

計下數, 差不多時間

男爵府

回覆樓主:

累死人

侯爵府

回覆 Duffy814 的帖子

去過邊度?可唔可以分享link
Plz

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

又爆

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

今日亦有2宗本地個案,其中一名29歲女子感染源頭未明。她於元朗洪水橋菁雅居19座居住,於九龍灣宏天廣場3樓全層卓健醫療任會計經理,早於4月9日已有咳嗽,但報稱服食成藥槳有好轉。他於4月12日因為無味覺,去元朗教育路卓健門診看醫生,留樣本瓶後於4月14日樣本呈陽性,同住家人有老公、父母,父母都有不適,現時是初步陽性,其丈夫亦確診。

她報稱於工作時會在自己位置食飯,20同事列緊密接觸者要送檢疫中心,並已建議公司清洗消毒,3樓全層要強制檢測。值得注意是,女患者病發前14天有多場親友聚會,曾與8名友人「全日食嘢、玩,喺牛池灣海港花園,參加者會送檢疫中心。」

此外,她於4月初曾去小西灣邨瑞強樓「老爺、奶奶」家中聚會,當時同場有叔仔、大伯等7人,亦要一齊送檢疫。此外,她又於4月4日及6日,去過阿姨、姨丈及表妹屋企食飯玩樂,現時已有3人不適及初步確診。換言之,除已確診的兩夫妻外,群組亦有另外5人初步確診。

其行蹤包括於3月30日到廣華街阿木台灣麵、同日去中環麗晶中心一家律師行辦手續,職員要送檢疫。而她4月4日於元朗健德街26地下一家名為「彩」的食肆,已建議食肆消毒,員工要測試。

她於4月5日亦有去觀塘巧明街「ALOT」睇傢俬,4月9日到過小西灣DONKI,會建議店舖消毒及接受檢測,而她4月10日亦去過旺角新之城一家「NAIL HOUSE」美甲,美甲師亦要檢疫隔離。

至於同告確診的38歲丈夫,行蹤與太太相若,是一名地產經紀,於鰂魚涌英皇道1060號栢蕙苑地下A5號舖長城物業公司工作,7名同事列緊密接觸者,但過去兩星期未有帶客人睇樓,公司會列強制檢測處所。

而女患者初步確診的64歲爸爸,駕駛76號小巴線,由元朗復康街往小磡村,4月2日已發病咳嗽、喉痛,平日曾去洪福街市買餸。至於其初步確診的59歲媽媽,4月9日及12日曾去安蔭邨探其母親,都要檢疫,並已初步確診。

至於其他初步確診患者,是女患者的阿姨、姨丈及表妹,居於菁雅居11座,阿姨是一名會計人員,姨丈是文員於梨木道益萬工業中心上班,公司名是棉麗企業,4月14日最後上班,4月14日開始發燒。而其表妹是14歲,於洪水橋天主教崇德英文書院讀中三,4月14日曾回校考試,學校會在女童正式確診後納入強制檢測公告,並關門14日,因為女童早於4月11日已有咳。

pansy888hk    發表於 21-4-15 22:35
emilypyhui    發表於 21-4-15 20:18

男爵府

呢個群組如果爆發就有排煩

珍珠宮

米仔蘭 發表於 21-4-15 17:45
今日亦有2宗本地個案,其中一名29歲女子感染源頭未明。她於元朗洪水橋菁雅居19座居住,於九龍灣宏天廣場3樓 ...

九龍到新界, 全港巿民要多謝你啦啊姐

累死人

大宅

米仔蘭 發表於 21-4-15 17:45
今日亦有2宗本地個案,其中一名29歲女子感染源頭未明。她於元朗洪水橋菁雅居19座居住,於九龍灣宏天廣場3樓 ...

好爆

首頁

尾頁

跳至