自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇人知係咩牌子?

子爵府

2024年龍年勳章

係未需要備用蓄電池,以防止萬一停電時,部機可以繼續運行一陣操作停機令人可離開座椅?
仲有,個人覺得無需要將問題引去淘寶買定點?無論哪裏出產,都會有出安全問題機會,淘x會,其它亦一樣,連外國車都出過自燃。呢單事故主要提醒我地①家居中,電器唔好成日插住電,②仲有呢個按摩椅都可能係用過頗長時間,電池老化~所以用時間過長嘅電器留意電線有冇剝離老化,過舊需要淘汰~③家中雜物要經常整理,唔好堆積變助燃用品。④家俬家用品材料儘量避免化纖易燃材料,廚房門要有阻燃防火功能,唔應怕麻煩,應常關~

DICSIK    發表於 21-4-18 12:49

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

ddkaka 發表於 21-4-16 23:37
淘寶都有好多外國貨,而且又唔見大陸有因按摩椅而火燭?

有d牌子要小心,最好係google 搵下先,如果某個自稱係外國既牌子,左搵右搵得大陸市場,外國網提都無提,有可能係掛名

好似hoover bissell 吸塵機就真係堅既

水晶宮

唔係架,你細心留意吓差唔多年年都有,1係按摩椅一係充電器,第3類係手機

水晶宮

Melmel2004 發表於 21-4-17 00:36
唔用都有機會爆炸?

係,我家有幾舊唔用的電池放左幾年,有1日執野時留意到嗰幾舊電池發脹到我再唔處理會好危險的情況

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆樓主:

電器真係唔好買淘寶,最起碼係電壓同香港唔同,唔好以為樣樣嘢轉個插頭就得,我做電器行,香港賣電器,一般都要有test cert, 細到一個插頭都要有,淘寶買,有冇test cert 你唔知

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

spikenard 發表於 21-4-17 07:37
係,我家有幾舊唔用的電池放左幾年,有1日執野時留意到嗰幾舊電池發脹到我再唔處理會好危險的情況
...

真係好危險,最後你點處理佢?回收定掉?
相處時需要包容    爭吵時需要溝通
孤獨時需要陪伴    難過時需要安慰
生氣時需要冷靜    快樂時需要分享

子爵府

Happy_hk 發表於 21-4-17 06:37
係未需要備用蓄電池,以防止萬一停電時,部機可以繼續運行一陣操作停機令人可離開座椅?
仲有,個人覺得無 ...

我用過幾張按摩椅,都係冇插頭制,冇電就唔會郁,反而有d細細舊按摩機仔,就係义電,d就應該有鋰電係入面

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

究竟係咩牌子?

水晶宮

Melmel2004 發表於 21-4-17 07:54
真係好危險,最後你點處理佢?回收定掉?

掉呀,放回收仲危險

所以不要的電池要處理

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

spikenard 發表於 21-4-17 09:02
掉呀,放回收仲危險

所以不要的電池要處理

咁我都要清理下唔要的電池
相處時需要包容    爭吵時需要溝通
孤獨時需要陪伴    難過時需要安慰
生氣時需要冷靜    快樂時需要分享

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

攞你命3000 發表於 21-4-16 22:05
會唔會係嚿鋰電池放係按摩椅上面充電

我都係咁諗,一係唔知買左咩新野,可以叉電後用

伯爵府

前兩日機場先因為電話電池燒左成批貨

赤鱲角機場停機坪智能手機起火‎ 猛烈火舌吞噬貨板
https://www.hk01.com/article/610705?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

就算無叉住電,短路一樣會燒著

翡翠宮

畀面勳章

留意的竟不是使用及保養電器的安全問題,原來是淘寶的問題。淘寶都係近十年八年流行,香港以前應該沒有因電器引發火災的事故,外國應該都好安全。

hungng    發表於 21-4-18 12:46
日日是好日

珍珠宮

mother904 發表於 21-4-17 09:25
留意的竟不是使用及保養電器的安全問題,原來是淘寶的問題。淘寶都係近十年八年流行,香港以前應該沒有因電 ...

無錯,外國水都安全d,記得要大批量入法國山泉水,千奇唔好再用東江水

水晶宮

我地唔睇大陸新聞啫

子爵府

2024年龍年勳章

minniemouse131 發表於 21-4-17 07:42
電器真係唔好買淘寶,最起碼係電壓同香港唔同,唔好以為樣樣嘢轉個插頭就得,我做電器行,香港賣電器,一般 ...

非常認同,唔好為慳錢,害人害己
Life must go on

子爵府

2024年龍年勳章

mcs74 發表於 21-4-17 09:35
無錯,外國水都安全d,記得要大批量入法國山泉水,千奇唔好再用東江水
...

國內貨都有好野
但樹大有枯枝,國內劣質產品,源自無法例監管,由期電器產品,食物等。
Life must go on

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

電壓係一樣
我之前舊電蚊燈火燭係入口貨香港一田買
手機叉電起火有蘋果唔少單
大型電器唔應該跨境買
最重要關鍵唔係質量
而係運輸過程中D人粗魯整到電器D電板或其他重要部分移位
就大件事
國內大把質量好/中等/差嘅產品也

男爵府

Happy_hk 發表於 21-4-17 06:37
仲有,個人覺得無 ...

你意思係無電都仲可以用到Reset制?

首頁

尾頁

跳至