夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

結婚25年喇,小朋友都19歲了,同佢每日講話都唔夠10句,但都覺得越嚟越溝通唔到,感覺大家關係比同屋住還要差,因同屋住起碼以禮對待;我屬罵不還口型;佢就乜雞毛蒜皮都鬧一餐,近呢年更加變本加厲,拉櫈有聲、煮餸冇味...... 甚至叫仔食生果...... 多嘢講就話我煩X死佢,好,我改,少D出聲,又鬧我唔啾唔啋十問九唔應,係都要玩嘢激X佢至安樂,尋日仲話我係咪變態的...... 我放假鍾意一個人去街行吓食吓hea吓,佢就黑面,好話我成日躝街唔黐家...... 所以呢半年放假都係響屋企望窗發呆...... 佢鍾意睇電視,就唔唔鍾意我唔睇電視...... 郁D就發脾氣話自己唔襟激,就嚟爆血管死,我就越嚟越得戚,話唔明我點解要千方百計要佢死...... 於是又即刻改,朝早起身笑晒口同佢講早晨,出門又同佢講拜拜,佢鬧我時我就緘默微笑以對,總之就當佢公司老闆咁對待,又鬧我玩嘢、造作,玩X夠未? 有咩唔滿意就講,大不了佢少D返嚟......
如果租金唔係咁貴,我真係想搬出去住,一個人自由自在,唔駛擔驚受怕,最起碼係:尋回自己。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我覺得男人同女人一樣都有更年期,而且更年期的男人更難頂~希望過多幾年有改善~

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

0030 發表於 21-4-20 16:24
我覺得男人同女人一樣都有更年期,而且更年期的男人更難頂~希望過多幾年有改善~ ...

佢覺得有問題嗰個係我 佢完全冇問題,事事都係我玩緊佢
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 Giant 的帖子

有時一退再退也不是辦法~

男爵府

樓主我支持你,我C6同你C6一樣,都唔鍾意出街,我就成日去街,自己去或者同朋友去,有時會掹埋佢去,兩人拍吓拖,賣甩個仔,人要出吓街行吓睇吓野先至心情好㗎嘛,就算行吓海邊出去曬吓太陽又唔使用錢既,如果成日屈係屋企心情點會好
而家又冇得去旅行我又唔敢去staycation,只係同C6搵啲好啲嘅餐廳食下野喺香港周圍行吓咁就當去咗
男人嘅嘢,有時佢失去左先至會珍惜,試吓離開屋企幾日比自己靜下,聽你講你個仔都成19 20歲,你行開幾日,屋企應該都冇問題啦

男爵府

Giant 發表於 21-4-20 16:10
結婚25年喇,小朋友都19歲了,同佢每日講話都唔夠10句,但都覺得越嚟越溝通唔到,感覺大家關係比同屋住還要 ...

要比你老公知道佢好難頂,了解吓佢有咩問題,一齊去去解決,唔係一句更年期就大晒,大家都有情緒唔好嘅時候,發完脾氣就算啦,如果長期係咁就係折磨,佢唔改善,我覺得比我我會走我會離開

男爵府

最緊要自己錫自己,加油

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Ftmagic 發表於 21-4-20 17:27
要比你老公知道佢好難頂,了解吓佢有咩問題,一齊去去解決,唔係一句更年期就大晒,大家都有情緒唔好嘅時 ...

我有諗過租間細細劏房搬開住,但開價都$4-5K,又好肉赤

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

你老公對其他人點?
佢以前係點?
如果佢以前唔係咁嘅人,只有兩個原因。一,佢可能患上燥狂症或鬱燥症,要補充血清素。有D家庭醫生都有診治。二,佢對你有不滿,人到中年,通常係性生活不協調。

子爵府

想問樓主係男?女?

男爵府

回覆樓主:

佢退咗休未?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

wingyaumama 發表於 21-4-20 19:03
想問樓主係男?女?

樓主係女性

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

事情演變到咁嘅程度,無謂難為自己,既然做任何事,對方都係嘈,就不如做自己想做嘅事吧,放假自己想出去行又好,hea又好,順自己心意。而且你小朋友亦已成年,已省卻要照顧嘅問題。

大宅

結婚25年喇,小朋友都19歲了,同佢每日講話都唔夠10句,但都覺得越嚟越溝通唔到,感覺大家關係比同屋住還要 ...

鬧返佢,否則越來越過分,最好知你會走,否則不會珍惜!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

做回自己,按自己意願行

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

太囉唆,我會頂唔順。如果唔洗照顧個仔,我情願夜晚揾多份工,唔洗咁早返屋企,見少d,唔想煩。

大宅

會不會對方工作上有壓力形成狂躁症,如果每日都生活係呢種環境會好辛苦,生活都沒味啦

子爵府

可能更年期,
我唔出聲都俾C6閙。
真是躺著也中槍。
我覺得另一係更年期再加情緒病。
唯有自已忍下,少說話唔好刺激佢。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

carmen911 發表於 21-4-26 15:06
真是躺著也中槍。

呢句真係一語中的,我而家假期響屋企一日都講唔到20句說話 (真係有數過),以為響安全網嗎? 非也,都會鬧黑口黑面、唔聲唔氣、唔啾唔啋

大宅

我都係咁人都癲

首頁

尾頁

跳至