自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家有冇覺得電子版反而變得越嚟越麻煩,仲要唔知去邊度整個電子簽名登記電話又簽唔到名,冇事搵事做

珍珠宮

lkayan252 發表於 21-4-27 14:00
大家有冇覺得電子版反而變得越嚟越麻煩,仲要唔知去邊度整個電子簽名登記電話又簽唔到名,冇事搵事做 ...

因為未收到報稅單,我做咗一半想儲存,但要儲存喺電腦,唔係儲存喺自己A/C下次登入繼續填咩?
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

公爵府

kikiboy 發表於 21-4-27 14:17
因為未收到報稅單,我做咗一半想儲存,但要儲存喺電腦,唔係儲存喺自己A/C下次登入繼續填咩?
...

唔係,係會自動dl左個file下次入就upload,好白痴,但我仲慘,填曬之後咪簽名,要click下一步佢先彈個pdf出黎俾你print黎簽名,但彈果下就log out左,冇諗過會咁冇save到,要由頭填過lo! 果下火都黎
不過佢俾上年好ga la, 上年係dl個填左ge PDF,但又唔俾click書簿同車船個格仔,最後係print第一頁同簽名果頁一齊upload上去

珍珠宮

S_family 發表於 21-4-27 14:33
唔係,係會自動dl左個file下次入就upload,好白痴,但我仲慘,填曬之後咪簽名,要click下一步佢先彈個pdf ...

想問save個係咪word file? 我開唔到嘅,未做完係咪唔可以save?

侯爵府

大家有冇覺得電子版反而變得越嚟越麻煩,仲要唔知去邊度整個電子簽名登記電話又簽唔到名,冇事搵事做 ...

拎id card 去郵政局度整

大宅

牛年勳章

公爵府

kikiboy 發表於 21-4-27 14:45

想問save個係咪word file? 我開唔到嘅,未做完係咪唔可以sa ...

唔係word, 唔知咩format, 淨係可以入去upload番,就咁係開唔到ga

男爵府

要申請下一年喇?

珍珠宮

S_family 發表於 21-4-27 14:56
唔係word, 唔知咩format, 淨係可以入去upload番,就咁係開唔到ga

我研究到喇file係 「.sfo」, 要upload 上去繼續填
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!

珍珠宮

常見問題:Q10 , Q11

https://ess.wfsfaa.gov.hk/essprd/pdf/Preprimary_FAQ_chi.pdf

大宅

kikiboy 發表於 21-4-27 14:17
...
唔係,我都試過,下次打開又要從新填,有d垃圾,都唔知儲存做咩

大宅

S_family 發表於 21-4-27 14:33
唔係,係會自動dl左個file下次入就upload,好白痴,但我仲慘,填曬之後咪簽名,要click下一步佢先彈個pdf ...
請問點樣去簽名???我到簽名嘅位彈咗話要download 智方便app先可以簽到,仲要去智能中心登記先用到,無奈了

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

反反覆覆; 我做同一個動作10次左右先完成

男爵府

咪係囉,最后都係要hardcopy print出黎簽,點解唔比set pw ,對id咪得囉,白痴

公爵府

lkayan252 發表於 21-4-27 16:03
請問點樣去簽名???我到簽名嘅位彈咗話要download 智方便app先可以簽到,仲要去智能中心登記先用到,無奈 ...

佢好似有個位係click走唔做智能簽名,之後按下一步就自動彈個pdf就係平時最後一頁俾你print出黎簽名,之後scan 就得,你記得去到簽名果part save左先,之後先按下一步,唔好好似我咁彈左出去要由頭填過
我只係填左兩次,所以真係唔係好記得

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

一早已預料到會好煩,所以申請左keep用紙本

公爵府

sumpo 發表於 21-4-27 16:53
咪係囉,最后都係要hardcopy print出黎簽,點解唔比set pw ,對id咪得囉,白痴

其實我想問佢智能簽名果part係咪同網上報税最後個電子簽名一樣number?

之前就係見依度d jm話好煩,所以一開始就print出黎簽算數,最煩係唔係淨係搞我自己個簽名,要搞埋老公

珍珠宮

florapang0426 發表於 21-4-27 17:13
一早已預料到會好煩,所以申請左keep用紙本

醒目
上網填嘢做得多喇,未見過咁低能嘅system

翡翠宮

減齡達人勳章

kikiboy 發表於 21-4-27 17:17
醒目
上網填嘢做得多喇,未見過咁低能嘅system

因為我一諗到有咁多文件要喺網上交就煩,寧願嘥啲郵費寄紙本好過

珍珠宮

回覆樓主:

「智方便」簽名要download app,登記個人資料,然後再拎身份證去指定地點或郵政局升級,就可以簽署,我同老公都做咗,因為日後仲要用,麻煩一年第日方便啲

首頁

尾頁

跳至