自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有沒有割眼瘡醫生介紹?thanks

男爵府

Pls check pm

男爵府

Pm pls thanks

珍珠宮

Papabeibei 發表於 21-5-1 15:06
Pls check pm

.

珍珠宮

beautytiny 發表於 21-5-1 09:27
請問有沒有割眼瘡醫生介紹?thanks

.

珍珠宮

回覆樓主:

找家庭醫生寫紙去眼科醫院。
去到眼科醫院好快有得睇,$130 。
搞掂,覆診之後,一年內有問題都可以直接再去眼科醫院。

如果已經夠十五歲,可找診所割,約三千零蚊。( 在tst)

珍珠宮

好媽媽勳章

你哋呢排是不是食了荔枝?
我個排食了只眼有少少起、及時即刻當晚揸左D眼消炎膏,好彩冇引發

大宅

可否pm

別墅

貓頭雀 發表於 21-6-22 19:11
搞掂,覆診之後,一年內有問題都可以直接再 ...

唔該~想請問下,眼科醫院係去排街症?定係可以預約? 阿仔粒眼瘡兩個禮拜都唔消,要割呀

珍珠宮

Mickiki_bb 發表於 21-7-14 01:36
唔該~想請問下,眼科醫院係去排街症?定係可以預約? 阿仔粒眼瘡兩個禮拜都唔消,要割呀
...

我這樣做的:

先係家庭醫生畀佢睇,然後寫封轉介信( 眼科醫院轉介信), 如果醫生冇開,就主動開口請佢開。

拎住封信同埋出世紙, 去眼科醫院做新症登記,好快就有醫生睇。
由見醫生到割埋走得,大約三小時。

之後,佢會約期同你覆診。
覆診無事後,佢會電腦紀錄---- 由該日起的未來一年, 如果眼睛有不適,不用再轉介,可隨時返眼科醫院登記睇醫生。

因我小朋友一個月內生了兩次... 所以好熟了。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

Mickiki_bb 發表於 21-7-14 01:36
...

如果你小朋友有十五歲以上,可以去私家診所處理,$3xxx - $4000 。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)

別墅

貓頭雀 發表於 21-7-14 09:04
我這樣做的:

先係家庭醫生畀佢睇,然後寫封轉介信( 眼科醫院轉介信), 如果醫生冇開,就主動開口請 ...

感謝你嘅回覆呀~ 幫到我好多
想再問多少少,係咪九龍眼科醫院? 要唔要一早去輪候架?

珍珠宮

Mickiki_bb 發表於 21-7-16 17:25
感謝你嘅回覆呀~ 幫到我好多
想再問多少少,係咪九龍眼科醫院? 要唔要一早去輪候架?
...

係呀,法國醫院後面。

你有轉介信就不用輪候喇。
直接走入去登記就得,然後,當然要等一陣先見驗眼和醫生啦。
但,不算耐,30分鐘左右吧。

記得: 一定一定要有轉介信才能去眼科醫院,不可就咁walk in。 轉介信轉介信轉介信! 你去家庭醫生,請他轉介就可以了,抬頭寫眼科醫院。

別墅

貓頭雀 發表於 21-7-16 21:50
係呀,法國醫院後面。

多謝你詳細分享~ 我下個禮拜就帶阿仔去睇~thank you

男爵府

貓頭雀 發表於 21-7-16 21:50
係呀,法國醫院後面。

你好、 阿女都生咗幾次。 今次仲有粒嘢唔散。 想問吓有轉介信係預約新症再排期定係直接去登記即日有得睇?
唔該晒!

珍珠宮

snowli 發表於 21-9-15 21:13
你好、 阿女都生咗幾次。 今次仲有粒嘢唔散。 想問吓有轉介信係預約新症再排期定係直接去登記即日有得睇? ...

有眼科醫院轉介信,就可拎住封信直接去眼科醫院, 即日有得睇。

我個仔上次係腫得好犀利, 即時安排放膿, 好快完成。
你拎住封轉介信去排眼科醫院先啦, 因為粒瘡痊癒後,未來一年若有眼睛問題, 可直接返眼科醫院,。(比如割完後, 9月20日覆診話無事,那 2022 年的9月19日都可隨時返去)

男爵府

貓頭雀 發表於 21-9-16 09:32
有眼科醫院轉介信,就可拎住封信直接去眼科醫院, 即日有得睇。

我個仔上次係腫得好犀利, 即時安排放膿, ...

唔該晒你(emoji)(emoji)

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

貓頭雀 發表於 21-6-22 19:11

激死 我女有粒眼瘡係眼入面但無紅無腫,第1次睇眼科開左藥搽,過一排話眼瘡位痛,到第2,3次睇政府又係開抗生素,個政府醫生話無發炎,無紅無腫,佢覺得粒野係眼到無問題 我要再book專科睇先得,應該要割。

子爵府

[quote]貓頭雀 發表於 21-6-22 19:11
如果想 檢查白內障, 程序是否一樣, 請任何診所寫轉介信😀 令去眼科醫院即刻有得睇?

子爵府

貓頭雀 發表於 21-7-14 09:04
我這樣做的:

先係家庭醫生畀佢睇,然後寫封轉介信( 眼科醫院轉介信), 如果醫生冇開,就主動開口請 ...

請問 推介信收幾錢? thanks

首頁

尾頁

跳至