懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

第2胎相隔5年,上年年中決定要第二BB, 然後試左半年都無消息。突然年頭發生左今年最困難嘅大事,從有屋住,變左一家三口租緊劏房,老公有勸我唔好要住了,但我無聽,覺得再等又唔知隔多幾多年先生,最終繼續試,突然就係困難嘅時候,有左! 本來都好開心,呢排老公經常瞓唔到,我同佢傾偈,原來佢覺得好大壓力,佢返工越嚟越少嘢,好驚成個部門有事。。。我係全職媽媽,無人幫手凑大嗰個,依家又有左細,我最近每日都唔想要個bb了,我覺得自己唔聽老公勸,依家有左,經濟好大問題,細嘅出世都無一個好嘅環境,依家3個月左右,點算好,仲有冇可能唔要個BB,晚晚瞓唔到,我好驚。

水晶宮

你當初一意孤行做乜鬼, 而家呢個時勢更加要審慎,
住劏房,份工又唔穩定
而家唔有都有左, 都係得兩條路.

有無娘家或夫家可以幫下手呀?
如果佢地可以, 就要俾佢地湊,你要出黎做野.

申請更公屋未呀? 4個人要等8年最少.
有無積畜頂到幾耐呀?
劏房應該住唔到4個, 仲要有bb預左要搬去d 村屋, 偏遠地方, 租都起碼8千一萬

細果個排住育嬰院.....................
幼稚園有d 一歲可以入紙, 例如救世軍, 保良局.

男爵府

jarjarjar 發表於 21-5-4 06:57
第2胎相隔5年,上年年中決定要第二BB, 然後試左半年都無消息。突然年頭發生左今年最困難嘅大事,從有屋住, ...

其實依家唔有都有左啦,已經唔係邊個錯既問題,應該係諗下要點安排後面既事,當然明白呢個時勢有左一定係有壓力既,但又覺得窮有窮養,如果有長老願意幫忙,當然係好,生完出黎搵野做,相信都可以當輕下老公,不過大前提,你應該同老公溝通下,自己諗埋一邊係解決唔到既

男爵府

李露眉 發表於 21-5-4 09:36
你當初一意孤行做乜鬼, 而家呢個時勢更加要審慎,
住劏房,份工又唔穩定
而家唔有都有左, 都係得兩條路.

係,我真係好恨自己,好後悔,累到老公個人都消瘦晒,我好真係好後悔。。。。我做錯晒

大宅

jarjarjar 發表於 21-5-4 10:47
係,我真係好恨自己,好後悔,累到老公個人都消瘦晒,我好真係好後悔。。。。我做錯晒
...

呢年疫情問題
我經濟狀況都唔係好好
暫時陀咗幾個月 不過bb嘅到來係一件開心事
難關困難關關過
如果有咗落咗佢又好殘忍
大仔當初嘅bb野 會唔會留到比細b?
唐氏去政府check 只比錢照一次結構
私家產檢盡量減少 公家生大約幾百蚊
坐完月 搵份工請鐘點/工人 會唔會可以好啲?

男爵府

第2胎相隔5年,上年年中決定要第二BB, 然後試左半年都無消息。突然年頭發生左今年最困難嘅大事,從有屋住, ...

要既話你一定要出返黎做野,如果唔係只會更加冇錢... 但你如果而家唔要,你地經濟好返既時候又同樣會後悔一世... 恨自己點解唔咬緊牙關幾年。

男爵府

呢種情況,有無得拎綜緩?

大宅

樓主,用錢可以處理到問題,不難解決。我都同意呢幾個月找家人幫幫手先,都係暫時。 到時Bb 出世後,再請家人或屋企附近的社區保姆計劃幫手照顧,自己出去返工吧。 努力,加油!

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

我有野做
阿女已經4歲幾
打算生第二胎
最近都有打算唔再要
始終再生多個
開支會大好多
而家既經濟環境
我地都驚

你同你老公計好條數
bb係一條生命
要與唔要真係要諗清楚

大宅

回覆 jarjarjar 的帖子

你都幾搞笑, 咁大個人, 屋企發生咁大巨變都仲繼續試要bb, 真係唔明你咩心態, 而家有左又話想唔要, 你當生命係咩? 你點教你大個個小朋友? 唔該你尊重下生命啦, 呢個幾多人想生bb都生唔到呀?

男爵府

NemoDory 發表於 21-5-4 11:58
我有野做
阿女已經4歲幾
打算生第二胎

依家每日都因為呢個bb而煩恼,瞓唔到,喊。。一諗到唔係因為自己固執依家有左,本來已經難的生活,唔會難上加難,真係好想唔要,但現在13週了

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

jarjarjar 發表於 21-5-4 12:08
依家每日都因為呢個bb而煩恼,瞓唔到,喊。。一諗到唔係因為自己固執依家有左,本來已經難的生活,唔會難 ...
我角度
真係生活困難
生出黎後養都有問題
我係會唔要

只可以講
你再係咁落去
小心情緒出事

男爵府

jarjarjar 發表於 21-5-4 12:08
依家每日都因為呢個bb而煩恼,瞓唔到,喊。。一諗到唔係因為自己固執依家有左,本來已經難的生活,唔會難 ...

其實你到底搞緊咩,屋企有問題唔係呢一兩個月發生嘅事,年初到而家只係幾個月,當時你老公已經勸你唔好要,你就堅持要,而家有咗就好想唔要你而家放棄咗BB,相信你將來會每一日都好後悔

大宅

家家有本難唸的經
其他人點講都無用
最緊要係自己真係盡力諗晒可行既辦法先
真係唔到最後一刻都唔好選擇放棄BB,好多人想有都無架
既然當初你一意孤行,點解依家唔可以積極d諗下點樣解決
係咁話自己好驚好煩對件事都唔會有幫助
正面d啦,辦法終比困難多

大宅

不如你去政府產檢時同姑娘講講你嘅情況同憂慮,佢會轉介你見專科姑娘同埋社工㗎。
社工應該有方法幫到你。
你唔好諗埋一邊先,總有方法解決嘅,呢個時候你自責都無用,bb選擇喺你哋困難時嚟到,總有佢嘅原因。
如果你肯辛苦啲嘅話,會捱得過嘅。

珍珠宮

Sad! BB真係好無辜

你自己計好條數,問下屋企人有無願意幫手湊初生同個大既,生完小朋友出黎搵嘢做,兩公婆一齊捱囉

我覺得窮有窮養,既然小生命來臨了,就要面對,而唔係因為小生命來臨先意識到自己壓力大,唸著放棄佢。否則好可能你日後每一日都後悔

你地本身有樓,咁係咪供唔掂要賣樓啊?咁多少有剩返d吧? 慢慢計下條數啦,唔好咁擔心先。柳暗花明又一村

珍珠宮

同埋都唔好怪曬自己了
你老公當初唔肯,咁佢又點製造到BB 出黎呢?
佢真係唔想,佢就會做保護措施,或者傾掂先,再做。
保護好自己先,呢件事大家一齊面對。唔好搞到自己產前抑鬱啊

水晶宮

13 週,唔使諗要唔要喇
大部份私家都唔會做,家計會都唔會,得瑪麗排隊但排得嚟可能接近廿週
你不如認真諗下點安排點搵多d 錢啦

別墅

其實其他人講完要,你係咪就聽人講要呢?
自己要對自己既決定負責任,最終要定唔要都係應該你自己先決定到,而且你咁大個人,都要為呢個決定負返責任無論到最後係點。

你最好同老公傾傾,我諗唔止你情緒有問題,你老公都會有情緒問題ga..

拎張紙出黎plan下,生既話點安排,唔生既話又可以點安排,如果唔識點做就直接去搵社工幫手如果唔要可以點做,要既話係你經濟情況下又可以點做。

同時,自己都唔好諗埋一邊,你同你老公咁樣互相傾下一齊去解決,大家互相支持都好緊要。

大宅

回覆 jarjarjar 的帖子

同埋睇左3月1日號既POST, 又話好驚化學, 而家個BB慢慢長大又話想唔要, 我勸你快D搵人求助, 坐係度咩都唔做個問題唔會就咁冇左

首頁

尾頁

跳至