自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

今日收到個whatsapp叫我send返個sms code 俾佢, 跟,住就block佐;可以點做?急~

男爵府

黃黃聯婚 發表於 21-5-6 13:08
今日收到個whatsapp叫我send返個sms code 俾佢, 跟,住就block佐;可以點做?急~

你send 左sms code 比佢呀?

珍珠宮

試過,很慘!

珍珠宮

吓! 你真係send咗俾佢? 咁你個whatsapp實俾佢hack喇, 你最好喺fb通知所有人唔好理你之後send出嚟嘅whatsapp

琥珀宮

SMS現已廣泛地被各機構,視為最穩健的身份認證,入到SMS code,等同係本人授權(包括銀行高風險大額交易)。
所以,任何時候,也不能將電話收的SMS提供予第三者。

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

如果有朋友whatsapp被入侵。以下為我恢復做的步驟。希望對大家有用。(emoji)‍♀️
1,第一時間通知朋友忽略信息,找群組踢出群組
2,千祈唔好再試入pin code, 記住個倒數時間。如果一直試,會extend 個時間!
3,够鐘時删除 whatsapp重新装過,重新登記
4,装好設番雙重認證

另外,中招的多數為群組成員,無用whatsapp 谷以後就退出啦。

p.s.
因有假SMS One Time Password(otp) 擾亂你重設密碼,要查看倒數時間設鬧鐘準時reset password,一見到sms otp 就輸入,搶先入真的otp

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

之後記住set 番雙重認證

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

你要點做我唔知,淨係知騙徒會攞晒你contact list嘅資料,再去呃人,我幾年前有朋友試過。

呢個騙人手法已經好多年⋯點解咁都仲有人中

大宅

回覆樓主:

我唔係好明hacker 點樣問你攞個SMS code而又會唔令你起疑?

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

你點解會send 個sms code 比佢呀?
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

其實... 我連SMS code係乜都唔知
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

牛年勳章

真係好黑人憎

男爵府

我想講早兩個月我個whatsapp都畀人hack咗, 但我係冇收過任何信息話要畀咩sms嘅訊息佢, 但係我中招之前,我有個朋友whatsapp俾人hack咗,可能佢攞咗佢電話入面嘅contact list, 咁就變相入侵埋我個電話whatsapp, 當時我身邊啲朋友都有收到訊息叫佢哋落去7仔入錢儲值卡, 好彩我身邊冇一個朋友中招,仲即時打電話通知我

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我都有收到,不過我諗,如果佢無what apps code,又點send what apps比我呢,so無理佢繼續訓

公爵府

jkbabe 發表於 21-5-6 14:40
我都有收到,不過我諗,如果佢無what apps code,又點send what apps比我呢,so無理佢繼續訓 :sleepbeauty ...

然後?要你send咩俾佢?係訊息度搵?

伯爵府

love.g.wad 發表於 21-5-6 14:52

訊息度有,開what apps時咪要喺sms度收個驗証碼,喺what apps度入先可以用架嘛,咁既然未入又點解可以what apps到我呢

伯爵府

love.g.wad 發表於 21-5-6 14:52

呢個呀,what apps code 即係未入用唔到what apps啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

Giant 發表於 21-5-6 14:17
其實... 我連SMS code係乜都唔知

係一組6 個數目字嘅授權碼

一次性授權碼, 例如用信用咭 支付寶上網買野,
交易系統會send 一組6 個數字授權碼, 去咭主登記嘅電話號碼到
咭主輸入咗呢組授權碼, 即代表確認交易

或者重設email account, wts account , google account ,
忘記密碼要重設
宜家多數都會用send 一組授權碼去登記/ 輸入嘅電話號碼到
輸入正確授權碼, 即代表確認身份,
就可以重新設定password

賊人就可以重設password , 登入你wts, email .....繼續去呃你fd list 入面其他人

所以自己電話收到呢d 授權碼嘅 sms
一律唔可以轉俾其他人

子爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

其中有一單,騙徒入侵咗 whatsapp後, 冒認事主, 漁翁撒網咁叫人買點數卡!

子爵府

katyiplee 發表於 21-5-6 14:05
我唔係好明hacker 點樣問你攞個SMS code而又會唔令你起疑?

裝whatsapp時佢會叫你入個手機號碼入去,假設我入咗你個手機號碼入去,你就會收到6位數字嘅code,我就問你拎返個code...你又比咗我,我只要用部手機入返呢個code就成功將你個whatsapp裝咗落我手機架啦!

Whatsapp唔係跟手機架!

首頁

尾頁

跳至