懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

係唔係無論餵唔餵母乳, 走佬袋都最好準備定奶粉比BB?
自己想餵母乳, 又怕唔夠比BB飲, 但買罐奶粉又4-5百蚊好似好貴, 又唔知佢肯唔肯飲

水晶宮

走佬袋講緊入院生嗰個袋?
醫院有奶粉,唔使自己帶㗎喎
公家的話無得揀牌子,嗰隻食得好的話出院先買啦

複式洋房

Nbs 發表於 21-5-7 14:00
走佬袋講緊入院生嗰個袋?
醫院有奶粉,唔使自己帶㗎喎
公家的話無得揀牌子,嗰隻食得好的話出院先買啦
係呀, 知唔知佢地會比咩牌子?好唔好?貴唔貴?
會唔會飲左醫院個D出到去其他牌子又唔飲?

水晶宮

宮崎讕 發表於 21-5-7 15:18

公家醫院的奶粉/水奶係會定期轉,所以你問咗而家係乜到時都可能唔同。
我大女嘴刁,我試過同時間開兩支不同牌子的奶,一支飲一支唔飲。所以好難講,嘥錢都無辦法。

男爵府

回覆樓主:

飲唔飲要試過先知,你有心水可買定,否則生完要老公撲去買都累嘅

確係有啲BB好嘴叼 但你都未生又唔好假設自己嗰個一定係咁煩,可能佢好天使乜都食呢,每個BB都唔同,唔好見人地咁咁咁就覺得自己個都會咁咁咁先得架,要信任自己個B呀,你嘅信心同耐性都幫到佢架

男爵府

宮崎讕 發表於 21-5-7 13:56
自己想餵母乳, 又怕唔夠比BB飲, 但買罐奶粉又4-5百蚊 ...

唔使放奶粉喺走路袋,因為帶咗都無用,無熱水沖奶,你又洗唔到奶樽。
初生一日食8-9餐,無可能帶9個奶樽去醫院,用完嘅奶樽你又無熱水煲/蒸氣消毒。

食奶粉的話,醫院會提供水奶;但如果你一開始話餵人奶,就算啦,點都唔會乞到支水奶,公立醫院姑娘只會叫你努力餵人奶。

別墅

Pepero 發表於 21-5-7 17:50
唔使放奶粉喺走路袋,因為帶咗都無用,無熱水沖奶,你又洗唔到奶樽。
初生一日食8-9餐,無可能帶9個奶樽 ...

絶對認同吖, 你講咗喂人奶, 佢哋只會不停迫你喂人奶, 密密喂, 話BB頭2日出世唔使食都得比佢啜多啲就得...
結果第1胎我聽佢哋講, 結果去到健康院話我B嚴重缺水份

別墅

自己想餵母乳, 又怕唔夠比BB飲, 但買罐奶粉又4-5百蚊 ...

好多奶粉商媽媽會都有sample送架喔, 唔使自己買

大宅

政府無熱水沖奶,又無得消毒奶樽,唔駛拎。

別墅

我反而覺得需要買定一罐係屋企看門口, 我都係餵人奶, 但係初初真係無咁快上奶.......而且大部份岩岩出世的bb 都有黃膽問題, 需要飲多d 奶奶去黃膽....
無人知自己係富媽定窮媽, 買定一罐最穩陣

別墅

宮崎讕 發表於 21-5-7 15:18
到時出院返到屋企先轉奶, 一般都無咩問題既, 一餐一餐慢慢轉, 比較時間同耐性
個陣我仔補奶粉都係試過幾款, 有D唔肯飲, 有D幾日先一次便便, 係去到宜加飲緊既A+ NEURx Pxx 先好d, 肯飲之餘每日都去到便便, 增磅一直都唔錯添

子爵府

可以問下產檢醫生姑娘有無sample比。我當時一上3x weeks次次產檢,姑娘都比兩罐細嘅奶粉看門口

別墅

回覆樓主:

公立生醫生會mon住。我之前揀餵人奶,頭兩日每日餵12次,點知未上奶bb過輕,醫生迫我餵水奶,我餵左一日水奶之後已經上奶,所以就全埋身。其實大家唔駛咁驚公立會迫你餵人奶就自己帶奶粉,佢地會磅吓bb收水情況,再決定要唔要補水奶

禁止訪問

複式洋房

2月頭QE生,姑娘肯比水奶!但我個時怕唔上奶同姑娘唔肯比水奶,我自己買左S21水奶帶入院,但最後無用到

男爵府

如果係私家. 水奶有牌子揀, 唔使自己帶.

反正私家要行出去餵, 母乳次數一定唔夠, 實會補奶

別墅

Happybabyhbb 發表於 21-5-14 15:15
可以問下產檢醫生姑娘有無sample比。我當時一上3x weeks次次產檢,姑娘都比兩罐細嘅奶粉看門口
...

請問你產檢係私家?

別墅

回覆 hibabybb 的帖子

私家產檢先有sample 派啦公立行母乳優先, 邊有可能有sample 派 haha

子爵府

hibabybb 發表於 21-5-16 13:57
請問你產檢係私家?

係啊

大宅

如果產檢嗰時冇得問醫生攞sample,我見過有人喺Caro*sell 買sample. 可以試幾隻sample跟住先買

係諗住人奶都要買幾罐奶粉喺屋企

首頁

尾頁

跳至