自由講場

跳至

首頁
45678...17

尾頁

珍珠宮

回覆 bestgood 的帖子

公說公有理, 婆說婆有理.
我覺得要睇爸爸餵飯係出於幫手心態定過下癮? 如果明知夜都慢慢嚟玩就唔啱. 但如果佢已盡力只係個女唔配合, 重要樓主話佢, 咁真係會忟. 不過又唔係咩咁大件事, 大庭廣眾又鬧又趕人走好無品. 返屋企講唔得嘅.

樓主可能又係緊張咗少少. 9點幾返屋企可以接受吧! 小朋友唔願起身返學都唔會係因為瞓少一個半個鐘啦!
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

男爵府

其實大家唔同我講,我甘吹佢係唔岩,我真係唔知,因為係我心中只係想個女早D返屋企瞓覺,第日起身返學。
可能我只著重左一樣野而乏略左其他

珍珠宮

bestgood 發表於 21-5-17 16:52
我知自己有問題。我有賞試讓步,但係佢就覺得我係應該就佢。
好似有一次大家想食既野晤同,甘我就同佢講, ...

「好啦今次就你食,不過下次要就返我」

其實呢句說話好掃興,根本唔需要講。若然下次佢再話事嘅時候,你先講話:上次食咗XX,不如今次不如食YY啦

催促食飯嗰啲都係好多餘,人哋一個食緊,一個餵緊,你做咩要為咗早10分鐘走嚟催促人,返到屋企又話要食嘢。成件事,都有點多餘。難得你老公肯餵,俾啲空間人哋去處理事情啦。

珍珠宮

如果夜又趕時間,唔會等呢間,轉場或外賣回家慢慢食,等一陣都會知間餐廳要等幾耐,唔對路就走人,時間自已預算之內!除非你老公超想食就無辦法! 等咁耐,仲要食無一個鐘,計埋叫野食同等餐,都唔知食唔食到半個鐘,就俾老婆催...佢皮氣唔好,你也要檢討一下。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實都預左夜, 由佢食埋就算

瑪瑙宮

Moti 發表於 21-5-17 17:14
「好啦今次就你食,不過下次要就返我」

其實呢句說話好掃興,根本唔需要講。 ...

係, 好銀耳.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bestgood 發表於 21-5-17 17:13
其實大家唔同我講,我甘吹佢係唔岩,我真係唔知,因為係我心中只係想個女早D返屋企瞓覺,第日起身返學。
可 ...
你好睇重時間, 而忽略咗其他人嘅努力, + 一D 不可能掌握嘅因素(小朋友食飯快慢, 等位)!!!

大宅

回覆樓主:

其實不如退番一步諗下,當初兩個人点解會相愛、結婚而之後有小朋友?
如果兩個人仍然相愛的話,是否應該互相忍讓一下,一段婚姻真的要互相遷就才可以和諧相處幾十年。
我自己都在學習中,尤其有小朋友之後,同老公磨擦真係多好多!

珍珠宮

樓主的case令我諗起我親戚同佢c6, 兩個都有主見,兩個亦易著,我親戚成日聲稱自己無「鵝」老公無話過d咩,但當我同佢兩個一齊時就明明地佢兩個做乜成日頂咀,我親戚雖然對c6講嘢用詞無乜點,但講嘢嘅語氣同面口,如果我係c6都頂會佢唔住

珍珠宮

2024年龍年勳章

二小姐 發表於 21-5-17 17:12
你著重個結果,唔係著重個過程,你可以話不如你就吓我,我就吓你啦,而唔係「大家一齊改D衰嘢」,雖然你拖 ...

係呀,應該係話互相遷就,十隻手指都有長短啦!

翡翠宮

回覆樓主:

老公肯為小朋友食飯其實好難得,咬實牙根忍咗佢啦。 最緊要你知佢個心係對頭家好就得。

珍珠宮

可 ...

因為你催促佢哋走嘅弦外之音就係話緊你個囡食得慢+你老公做得唔好。小朋友係食得慢㗎啦,女仔食嘢斯斯文文,其實你應該俾機會你囡,讚賞佢已經做得好好,下次可以更好。至於你老公,可能長期受到你軍訓式教育,幾點鐘要點點點,已經累積好多不滿,一有機會就反你檯。

伯爵府

對住啲咁嘅人,所有嘢講一次就算。

珍珠宮

bestgood 發表於 21-5-17 16:25
個女得4(emoji),第二日要7:00起身返學
我見你話要餵, 以為得一兩歲添

男爵府

SullytheMonster 發表於 21-5-17 17:21
對住啲咁嘅人,所有嘢講一次就算。

好多野我都只係講一次,不過係唔會見到你想要既野,久而久之,我已經好小講,亦廢事講

水晶宮

bestgood 發表於 21-5-17 16:06
尋日又嘈,仲要大庭廣眾係餐廳入面嘈,攪到個女喊!
我哋大約6:45攞到飛,等到8:10入去,其實7點幾8點時我 ...

男人係不會思考咁多前因後果,因為第二日幫手帶上學的人多數不是佢!

所以我定日子外食,大時大節,一定一定想埋第二日仔女要唔要早起身上學之類。預早一定訂位先。

珍珠宮

2024年龍年勳章

可 ...

要有同理心,講野要考慮你C6感受!

以下對話,應該B聽落舒服d呱

A:喂!餵得禁慢架!好夜啦!爽手d啦!
B:女女聽日七點要起身番學,今晚要早d訓呢!

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

咁催法真係有點煩

侯爵府

可 ...

你有一樣好,你知道自己都有問題,你唔會覺得自己無問題啱晒,所以你的悟性係比你老公高。
大家相處都係想開心啲,唔通日日嘈交,攪到大家面阻阻就高興咩,改善吓自己的用詞和語氣,所謂不打笑面人,你對老公好,正常佢都唔會粒亂發你脾氣。

不過有例外的,我試過我對老公好,老公越來越過份,我用和善的面容,笑住用customer service的語調同佢講,「得些好意需回手,唔好三分顏色上大紅」,嚇到佢唔敢亂來
8-)

珍珠宮

lojo11 發表於 21-5-17 16:16
可能你面部表情已經表達左你嘅不滿

首頁
45678...17

尾頁

跳至