論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我講的,都係真事,但姐姐現在仍在我家,我唔想上報。

她快完約了,應該會留港繼續工作,我只想大家留意下。

她來了不足半年,就疫情爆發了。
她照放星期日,我只叮囑她要戴口罩。但我多次發現,佢响街根本冇用。因為我撞過佢响街冇戴口罩,睇住佢攬住其他姐姐,一齊跳舞。又試過放假後見佢入門口係冇口罩的!鬧過,氹過,揾埋agent,佢都會唔記得。我好嬲,但老師公勸我,我們沒甚麼可做。

最嬲一次,係12月,政府已經宣佈星期一會停課了,星期日晚,佢返黎,竟然身有煙味,滿面通紅。
我嬲到喊,決定炒佢。但當我揾晒資料後,原來我唔可以即刻炒姐姐的!

大宅

buzzanna 發表於 21-5-17 16:19

她快完約了,應該會留港繼續工作,我只想大家留意下 ...

因疫情,冇新姐姐接到工,冇機票,孩子上zoom,我不能獨留兒童在家,我要補一大舊錢,等等等等的原因,佢只能繼續留我家。我沮喪到喊左!

最後,我同老公商量,與其炒佢和請新人要差不多兩,三萬,我攞兩個月人工出黎,希望佢好好地做完個約佢,聽下話,肯唔好出街。

可惜,當我諗好點同佢傾時,小朋友告訴我,收到奇怪電話,揾姐姐的。問姐姐,她說不認識那人,而她遺失了錢包,身份証和電話。我只叫佢小心,無論如何不能把我們家資料比人。(其實,我已經估到佢借錢了)果然,兩日後,我們收到追數信。我已經唔想再理佢了。
但因為這事,我可以兩星期調佢放平日,佢妥協。

大宅

buzzanna 發表於 21-5-17 16:21
因疫情,冇新姐姐接到工,冇機票,孩子上zoom,我不能獨留兒童在家,我要補一大舊錢,等等等等的原因,佢 ...

另一奇怪事,20年姐姐11月,姐姐在家也戴口罩,但佢話想戴,我買布的給她,我覺得ok,你戴左,我又安心。佢由11月,戴到今年4月頭先除口罩。
第一日佢唔戴口罩,我和佢正面一望,點解塊面咁紅?點解姐姐唔同左樣?我以為佢敏感所以紅,戴太耐口罩,所以忘記左佢個樣。
過左一排,我真係覺得佢唔同左樣,有一晚,我問老公有冇發現姐姐唔同左,佢答我:戴左大眼仔,個樣唔同左。直至剛疫情減退,我請家人來晚飯,我妹講:你姐姐打左美容針喎。我吓左一聲,我妹話:咁明顯,你唔覺佢顴骨,下巴脹左咩?佢之前有冇面紅呀!(有,12月見過,我以為佢飲酒,2月定3月見過,以為佢敏感)

大宅

buzzanna 發表於 21-5-17 16:24
另一奇怪事,20年姐姐11月,姐姐在家也戴口罩,但佢話想戴,我買布的給她,我覺得ok,你戴左,我又安心。 ...

另外,自新年過後,天氣冇咁凍了,姐姐每次放假,都著好少布的衫,超短裙,露背,露膞,貼身。(以前都比較正常,T shirt,牛仔褲,連身裙。)

早前,我自己的fb,出現左d「可能認識的人」,我一睇,點解地方咁似我屋企?(我先認得自己屋企,但間格左右倒轉)再睇,先知原來係我姐姐自拍照。她濃妝到我根本第一眼認唔出她。她吊帶小背心,騷手弄姿,相片旁寫住的是“......the hot is me!"

大宅

buzzanna 發表於 21-5-17 16:25
另外,自新年過後,天氣冇咁凍了,姐姐每次放假,都著好少布的衫,超短裙,露背,露膞,貼身。(以前都比 ...

最過份的一次,她早上穿了件到胸口的一字膊貼身連身裙回家。我剛出門掉垃圾,竟然見到佢右邊背脊雞翼位有個牙齒印!係被人咬了一個牙齒人!

我極度唔喜歡佢。
我知佢私生活我不能去管,但我相信無一個正常家庭可以留佢响屋企。

平日在家,佢都正常,T shirt和貼身長褲。

她快完約了,我無證據佢做「唔道德」的事,但我肯定佢有借錢。
至於佢有冇打針,已經唔重要了。我只希望佢唔好「害」一個正常的家庭。

佢會完約走,我唔想佢呃到想請佢的人。

大宅

請開吓佢大概嘅名, 請大家留意!

大宅

CS0316 發表於 21-5-17 16:49
請開吓佢大概嘅名, 請大家留意!

唔敢開住,佢仲响我屋企,仲要留多幾個月,但我相信佢開始揾工。
我唔係想唱佢,我爭扎左好幾日,好唔好出貼的。

大宅

buzzanna 發表於 21-5-17 16:58
唔敢開住,佢仲响我屋企,仲要留多幾個月,但我相信佢開始揾工。
我唔係想唱佢,我爭扎左好幾日,好唔好出 ...

有需要的,PM我。

大宅

buzzanna 發表於 21-5-17 16:19

她快完約了,應該會留港繼續工作,我只想大家留意下 ...

係賓賓定印印?

佢咁污糟仲留佢係屋企,唔掂喎

大宅

hellokinkibb 發表於 21-5-17 18:10
係賓賓定印印?

佢咁污糟仲留佢係屋企,唔掂喎

賓。
我唔想留佢,大家有冇好提議比我。

她快完約了,我唔甘心補錢佢走。
我現階段冇姐姐,小朋友返半日學,可以點解決?
我肉隨「針」板上!

大宅

buzzanna 發表於 21-5-17 18:16
賓。
我唔想留佢,大家有冇好提議比我。

比係我,一早即刻趕佢走啦
都唔知佢有冇病

寧願請鐘點姨姨睇住小朋友半日,好過俾個污糟邋遢嘅工人留喺屋企

大宅

邊年出世講唔講得?
裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

大宅

chbch 發表於 21-5-17 22:32
邊年出世講唔講得?

伯爵府

buzzanna 發表於 21-5-17 16:31
最過份的一次,她早上穿了件到胸口的一字膊貼身連身裙回家。我剛出門掉垃圾,竟然見到佢右邊背脊雞翼位有 ...
似做私鐘……, 一陣有性病就慘。

別墅

請鐘點/6299 照顧住小朋友先?

大宅

屋企有小朋友,你都真係小心d. 你好而家請過個,想洗費平少少,用多d時間同人工搵響香港的。人工你預左未必係basic salary, 但你慳左21日酒店錢加外地檢測費加外地中招風險,你月薪比貴d都值,何況你等人用。
姐姐借錢,出面感情關係覆雜,出街唔做好防疫...每樣都高危,一陣如果同你講有左bb... 你仲大鑊...
其實請工人好唔好,係賭博一場,人人都會變,有d來時明明好好,點知好快就變壞,有d個樣蠢又黑面,可能係好忠心盡責...
所以唔好覺得自己眼光唔好唔開心,如果其實係洗得起,用錢解決到既,就唔好令自己日日擔心。你掉轉諗,洗果舊錢唔係用響果個錯配既人身上,而係用響你自己既心情同埋成家人既安危身上,咁就會覺得值得。
唔好諗咁多,棧訓唔著又擔心,快快快請新工人,留意多d小朋友有冇比佢影響到,保持平穩靜待分手日子來臨。

大宅

BerniceL 發表於 21-5-20 01:44
屋企有小朋友,你都真係小心d. 你好而家請過個,想洗費平少少,用多d時間同人工搵響香港的。人工你預左未必 ...

謝謝你安慰我。
我已經請左新姐姐了,因為當時睇唔啱本地姐姐,又怕再拖連海外都請唔到。

其實現在姐姐都有優點的,係佢唔會黑我面的。只可惜真係唔放心再留她。

另外,我們真的等緊和平分手。希望呢幾個月唔會有意外!

大宅

回覆樓主:

我姐姐終於走了,知佢揾到新工。

剛睇FB,佢在我家拍了很多跳舞片,全部貼身衫,舞姿好核突。仲有好多挑逗的相片,唉!我覺得下一家請左佢,會好慘!

大宅

回覆樓主:

日日在家化晒妝,跳舞,影相,出live,成個facebook一半相是在我家拍的!

大宅

請著佢, 真係有排驚可以忍到佢完約

首頁

尾頁

跳至