論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

舊年11月續這張合約時已講佢知不會做到2年約完, 因仔會去留學就不再需要姐姐幫手啦! 早兩日同佢講好大可能今年6月底就終止合約. (佢係我家已做咗8年), 佢反應係:1) 我係咪會比1個月代通知金佢
2) 返到菲要隔離係咪我會比$
3) 係咪可以買個喼比佢

在不違法下, 請問我可以點處理? 謝謝!

大宅

laubbbb 發表於 21-5-20 10:49
舊年11月續這張合約時已講佢知不會做到2年約完, 因仔會去留學就不再需要姐姐幫手啦! 早兩日同佢講好大可能 ...

你姐姐明知你會斷約都肯幫你續約是好難得的,佢斷約出去找工是困難好多的,除非你肯寫封信講你因為經濟原因或移民,她才可當完約咁即時申請另一份工。斷約要14日內可以留港找下個僱主並有可能唔批簽證,而完約的就可以好快在港成功申請簽證。
1)只要你白紙黑字比一個月通知期,你是唔需要比錢的。
2)菲政府會負責的。
3)咁蝕底佢都肯續約,仲做了8年,比我一定會買。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

離職時要畀長期服務金 折現未放大假

大宅

five555 發表於 21-5-20 16:30
你姐姐明知你會斷約都肯幫你續約是好難得的,佢斷約出去找工是困難好多的,除非你肯寫封信講你因為經濟原 ...

我都就快移民,姐姐又係未完約,想借問是否提早一個月通知佢,係唔需要另外補一個月錢佢....thanks

大宅

Joycecls 發表於 21-5-23 01:58
我都就快移民,姐姐又係未完約,想借問是否提早一個月通知佢,係唔需要另外補一個月錢佢....thanks
...

解約可以兩個做法,1是1個月通知期,或者1個月薪酬即時離開僱主家。

大宅

five555 發表於 21-5-23 10:39
解約可以兩個做法,1是1個月通知期,或者1個月薪酬即時離開僱主家。

明白,我仲以為點都要比一個月薪酬。Thanks a lot

大宅

1) 白紙黑字俾一個月通知期,就可以唔使俾代通知金
2) 返菲隔離,佢哋政府俾,唔使你出
3) 當然可以買個喼送比佢,當心意

但你還要俾遣散費 + 未放的大假錢 + 回鄉機票。

大宅

laubbbb 發表於 21-5-20 10:49
舊年11月續這張合約時已講佢知不會做到2年約完, 因仔會去留學就不再需要姐姐幫手啦! 早兩日同佢講好大可能 ...

都做左8年!就比佢啦!好離好去

大宅

收到哂. 唔該各位!
1) 適當時候我就比一個月通知信佢
2) 佢都問我會唔會返到菲, 我見機票可以買到, 不過會同佢溝通吓比機票$佢(自己決定幾時走)定book埋機票比佢
3)喼...有需要我可以買比佢, 不過佢咁反應我有d反感啫

*另外, 長期服務金, 假期及上年完約未返菲的機票$都會計番比佢,.
無錯, 好來好去.我老公仲諗住額外比筆$佢退休添(因為佢都到退休年紀啦)

首頁

尾頁

跳至