自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

wmkcnw 發表於 21-5-21 21:35
有層自住樓,加上有醫療保險。只係簡單地食用,每個月每人1萬,就算過左20一30年,都好夠用。

加上子女25 ...

其實有得幾百萬好多人都退休架啦,寧願駛少啲咋,尤其五十歲之後,體力不如前。唔知點解BK好多人將供養仔女條數都入埋退休駛費。

男爵府

yelling3 發表於 21-5-20 22:56
唔一定係指全休,唔駛富貴,不過普通買野食野唔駛考慮太多
FF吓自己目標係9百萬,根據4厘法則,每個月有3萬 ...
9百萬指兩公婆用?

珍珠宮

露比EE 發表於 21-5-22 08:30
同感,唔係話要看輕退休使費,但事實上係咪須要咁多呢?
退休車$每程$2,衣著飲食可平可貴,最重要有層樓 ...

睇我哋嘅長輩就知,我媽做咗長者後,佢有自住物業,醫療睇政府醫生,坐車2蚊,衣食有限,佢唔係每朝要飲茶嘅人,佢有兩高唔會點食肥膩野,份長者津貼都差不多夠用了。

不過要大使嘅,90歲都可以大使,錢無話幾多至夠嘅!

男爵府

只睇了頭幾個留言,我經驗係900萬係好難做到每年有360,000收入而本金(即900萬)冇跌。

買股票基金睇落好易,有好多股票都有5,6厘息,但股價永遠都浮動,如手頭上有900萬,應該大部份人都吾會全數買股票,點都放2,3佰萬落定期,但定期息口係非常低。股票本金一下子跌3成亦時常發生。

如買樓,車位放租,普遍吾太舊既樓都難做到4厘實際收入(除了差餉,管理費,仲有物業稅,維修费,經紀佣金,亦有吾同租約中間的空窗期,免租期),亦可能遇到麻煩租客,舊樓要負擔大型維修費。

珍珠宮

wan_sosin 發表於 21-5-22 13:34
年紀大咗睇長期病,大把時間慢慢等政府醫生,覆診幾時都得又唔洗請假,當然睇政府好啦。
不過醫生睇政府, ...

呢句說話係岩樓主用,我答緊佢,樓主有長期病睇政府+藥費每年唔洗一千蚊,證明佢非常精打細算,佢退休生活應該用好少錢就夠。
而我屋企只其中一位長老,無睇過養和睇樓下醫生,年年醫療卷都唔夠用。
醫生話有需要就去做檢查,3幾年又加下藥,到而家講緊每個月係十字藥房配靚藥要2千蚊一個月(買過平藥老人家受唔到)
檢查後睇結果,醫生話另外要食維他命、鈣片、每日要飲牛奶,仲要食益生菌或者幫助排便既附屬品。
外表劍步如飛,聲線洪亮,體力好過好多後生,咪又要食一堆藥。
藥係我配,醫生都係我陪佢睇,檢查都係我陪佢做,係目前實際發生既事。

大宅

wmkcnw 發表於 21-5-22 13:18
未退休前,最緊要有一層自住樓和醫療保險(因為老左,9成開支都係住屋和醫療)

咁就計下如果只是食用,交 ...

FF得嚟又認真討論
係會有通賬,不過我個人食唔多,比件靚衫我又著唔到,出入搭巴士,所以呢度洗費又相對低返,900萬在我嚟講,係變成被動收入時會安心啲,唔駛手停口停。都認同有jm話9百萬就算4厘息,本金都會上上落落,到時先啦,而家係吹吓水,Final Fantasy 吓

大宅

20150618bb 發表於 21-5-22 13:31
無事..............繼續吹

大宅

extra88 發表於 21-5-22 10:39
"普通買野食野唔駛考慮太多" 依家三十零歲都做到。
但目標係40歲完成建立資產安全網,
唔靠工作收入都生活 ...

我有喺理財版見過妳
仲有無買美股呀?而家我都唔識買了

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

yelling3 發表於 21-5-22 15:50
FF得嚟又認真討論
係會有通賬,不過我個人食唔多,比件靚衫我又著唔到,出入搭巴士,所以呢度洗費 ...
900萬都買樓.......出租金,甘咪仲正

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

Jameskey 發表於 21-5-22 13:41
其實有得幾百萬好多人都退休架啦,寧願駛少啲咋,尤其五十歲之後,體力不如前。唔知點解BK好多人將供養仔 ...
”唔知點解BK好多人將供養仔女條數都入埋退休駛費。“

仲有老馮要俾首期或直接送一層樓俾子女,幫手揍孫,補貼d孫去興趣班,讀國際學校......

如果生多幾個,真係3000萬都唔夠。

到退休儲蓄唔夠洗,我會 ”逆按揭”,兒孫自有兒孫福。

成日話而家d後生無上流機會,好慘。
我地呢一代,細個窮到無飯食,大左要養上2代,下2代,有d70歲都仲要為錢返工,真係唔知邊個慘!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我諗好多人退休唔會下下拎住幾百個cash... 莫講話有避動收入... 起碼我99無

子爵府

虎到金來勳章

Myluckybaby 發表於 21-5-21 19:35
JM你生活都好高汁。

唔係呀,係有好多人要照顧
負擔好大

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珍珠宮

opclk99 發表於 21-5-22 17:08
佢有排捱,
喜充大頭鬼,
應該一世無退休。

Jm很勁呢!你同事那時大約收入幾多呢?

珍珠宮

PIGPIG朱 發表於 21-5-22 14:09

呢句說話係岩樓主用,我答緊佢,樓主有長期病睇政府+藥費 ...

各有難處!做仔女要照顧父母都係辛苦!
藥嘅野難講,我媽最初食血壓高藥,睇私家醫生,轉幾次藥都係唔啱,一次入咗瑪嘉烈,覆診開政府藥,我媽竟然又得,之後一直睇政府,我媽骨質疏鬆,食鈣片都無用要打針,政府打本來都要自費唔平,醫生又好好幫佢攞資助唔洗錢。

禁止訪問

珍珠宮

wan_sosin 發表於 21-5-22 17:30
各有難處!做仔女要照顧父母都係辛苦!
藥嘅野難講,我媽最初食血壓高藥,睇私家醫生,轉幾次藥都係唔啱, ...

你岩丫,藥要試,我地試左好多隻,一唔岩就暈喎,嚇倒我地班後生麻,咪又拿拿聲去睇醫生又轉囉。
幾年前我地都有夾住睇政府,但因為年紀大,當時就80歲,等得太耐、太多人會暈同出冷汗,後尾我地都睇番普通西醫囉,橫掂有醫療卷,不過醫療卷好快會用曬,之後就自費囉。
我地長老都有食血壓、都check左骨質疏鬆,不過個骨質係輕微無你媽媽甘嚴重。
初初只食兩隻血壓藥都未開始貴,後尾血管問題、胃問題再加藥就開始貴了。

珍珠宮

opclk99 發表於 21-5-22 17:37
两公婆計晒花红等等,
平均一個月五萬。
储蓄都冇乜。

你同事和老公兩人也只揾五萬,但她說退休生活要五萬,這些不自量的人真的會給人恥笑!

珍珠宮

Moonlight819 發表於 21-5-22 17:40

你同事和老公兩人也只揾五萬,但她說退休生活要五萬, ...

我明佢點解,因為佢意思要5萬一個月先夠洗,並唔係到時佢月月有5萬蚊洗

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至