自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因大嘅小朋友話睇黑板唔清楚帶左佢去樓下眼鏡鋪驗眼,咁細嘅佢都幫驗埋,結果出嚟就話佢散光好勁,仲左右眼相差好大,要滴眼藥水再放大瞳孔再check, 咁做完得出右眼175度散光,左眼350度散光加2隻眼遠視,咁我都已經再book左視光中心再check,我想問問係咪滴左藥水放大瞳孔個度數check出嚟係準呀,其實已經幫佢配左眼鏡帶緊喇,但我感覺得眼鏡鋪唔知夠唔夠準確呀,呢間眼鏡鋪幫我小朋友滴藥水果個係1級視光師嚟,怕唔準所以再幫小朋友book視光中心

子爵府

kathychan1128 發表於 21-5-20 23:00
因大嘅小朋友話睇黑板唔清楚帶左佢去樓下眼鏡鋪驗眼,咁細嘅佢都幫驗埋,結果出嚟就話佢散光好勁,仲左右眼 ...

理大護眼幾好,妳小朋友六歲,要保持唔好加深,揾專業視光師!

放大瞳孔可睇埋眼底健康!

複式洋房

cat_hellobb 發表於 21-5-20 23:04

理大護眼幾好,妳小朋友六歲,要保持唔好加深,揾專業 ...

我就係覺得眼鏡鋪視光師check得唔夠全面呀,雖有滴藥水做放大瞳孔,因始終眼鏡鋪器材有限,想book盲人輔導會,但full曬了,同怕而家副眼鏡再係視光中心驗度數唔一樣要再配過

子爵府

kathychan1128 發表於 21-5-20 23:09
我就係覺得眼鏡鋪視光師check得唔夠全面呀,雖有滴藥水做放大瞳孔,因始終眼鏡鋪器材有限,想book盲人輔導 ...

http://polyvision.com.hk/mobile/

我自己,同事,同事仔女睇呢間,好细心多小朋友去睇,多center。

普通眼鏡店隱形眼鏡配錯弧度,同專業差好遠!

最緊要小朋友適合帶,相差唔太遠唔一定要配新!

伯爵府

好媽媽勳章

cat_hellobb 發表於 21-5-20 23:14

http://polyvision.com.hk/mobile/

係呀!這間好,我個仔由4歲開始每年驗眼到現在19歲,好詳細檢測,只係$450元(冇記錯冇乜加價), 他細個有遠視但不用戴眼鏡,到現在視力一切正常,我和老公都有近視的,阿仔又成日對電腦做功課和打機,但仍視力正常,視光師話他眼球比較特別一直冇改變過,所以冇近視

子爵府

iwff 發表於 21-5-20 23:24
係呀!這間好,我個仔由4歲開始每年驗眼到現在19歲,好詳細檢測,只係$450元(冇記錯冇乜加價), 他細個有遠 ...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

kathychan1128 發表於 21-5-20 23:00
因大嘅小朋友話睇黑板唔清楚帶左佢去樓下眼鏡鋪驗眼,咁細嘅佢都幫驗埋,結果出嚟就話佢散光好勁,仲左右眼 ...

咁勁既
放下自在

大宅

我囡四歲驗眼,同你小朋友散光度數差唔多。起初是健康院初步發現,然後立即排政府眼科醫院,每半年返去覆疹,keep住至8歲,無加深散光但近視就開始有。8歲後政府醫院見到冇乜嚴重咗,就唔駛再去覆疹。之後,我就帶囡出去polyvision每半年至十月去這裏看視光師了。

男爵府

kathychan1128 發表於 21-5-20 23:09
我就係覺得眼鏡鋪視光師check得唔夠全面呀,雖有滴藥水做放大瞳孔,因始終眼鏡鋪器材有限,想book盲人輔導 ...

盲人中心無得滴放大瞳孔,我仔去過覺得麻麻地,轉左去新都護眼,好細心好詳盡,會叫你定期番去覆診,因為我仔都深近視

複式洋房

fanny219 發表於 21-5-20 23:31
我囡四歲驗眼,同你小朋友散光度數差唔多。起初是健康院初步發現,然後立即排政府眼科醫院,每半年返去覆疹 ...

其實如果健康院一早轉介我去盲人輔導會或眼科我都無咁嬲,而家我小朋友太遲發現喇,其實咁嘅度數係先天,但去健康院,因我小朋友係sen小朋友,佢表達唔到同唔識認字,所以轉介我返CAC搵視光師,結果我排左2年呀,2年都比唔到期我,同我小朋友我又無見佢眼睇野有問題或濛眼睇,加上佢可能已經習慣左咁嘅視力 同佢唔識表達我聽,所以就一直無為以呀 ,而家搞到要自己先搵私人,激死我了

複式洋房

wailing1230 發表於 21-5-20 23:35
盲人中心無得滴放大瞳孔,我仔去過覺得麻麻地,轉左去新都護眼,好細心好詳盡,會叫你定期番去覆診,因為 ...

盲人輔導會有呀,我好多朋友去驗左眼都話有得滴呀,新都護眼有個朋友小朋友去睇,最後返去盲人輔導會check 出嚟度數都差幾遠呀佢話

wcpcelia    發表於 21-5-21 10:07

男爵府

kathychan1128 發表於 21-5-20 23:38
盲人輔導會有呀,我好多朋友去驗左眼都話有得滴呀,新都護眼有個朋友小朋友去睇,最後返去盲人輔導會check ...

我元朗果邊無滴呀,反而元朗果間盲人唔多細心

複式洋房

wailing1230 發表於 21-5-20 23:41
我元朗果邊無滴呀,反而元朗果間盲人唔多細心

元朗無咩 我啲朋友就係元朗睇呀,佢地有幫佢地小朋友滴呀,仲話佢地對小朋友好有經驗呀,因我都係住新界,都準備book佢呀,6月1打去book9月新症

男爵府

kathychan1128 發表於 21-5-20 23:43
元朗無咩 我啲朋友就係元朗睇呀,佢地有幫佢地小朋友滴呀,仲話佢地對小朋友好有經驗呀,因 ...

盲人而架都好full呀,我等唔切就去左新都,新都都有滴放大瞳孔呀,我係元朗千色果間,啲姐姐好細心

複式洋房

wailing1230 發表於 21-5-20 23:45
盲人而架都好full呀,我等唔切就去左新都,新都都有滴放大瞳孔呀,我係元朗千色果間,啲姐姐好細心
...

我都係因為等唔到呀,佢要9月先做新症,所以係眼鏡鋪先滴藥水做,得出結果都係同就咁check 1樣呀,而家我再約左屯門柏麗果間視光中心再check呀,因我朋友佢都係元朗間新都護眼check,但佢都有再book盲人輔導會,話check 出嚟差都幾遠度數,唔太準

男爵府

kathychan1128 發表於 21-5-20 23:48
我都係因為等唔到呀,佢要9月先做新症,所以係眼鏡鋪先滴藥水做,得出結果都係同就咁check 1樣呀,而家我 ...

你去理大啦,佢都好準架,我係因為覺得遠先係番元朗區驗眼

複式洋房

wailing1230 發表於 21-5-20 23:52
你去理大啦,佢都好準架,我係因為覺得遠先係番元朗區驗眼

我都覺遠就係 我住屯元天呀,所以先想係返附近搵,加上佢係sen小朋友,唔識表達,亦未必理解人講咩所以先等政府咁耐,等到要自己周圍搵比較有耐性嘅視光中心

男爵府

kathychan1128 發表於 21-5-20 23:55
我都覺遠就係 我住屯元天呀,所以先想係返附近搵,加上佢係sen小朋友,唔識表達,亦未必理解人 ...

理大好有耐性呀,我仔幼稚園時有去過,驗左個幾鐘,好多人都推薦理大

珍珠宮

如果個小朋友本身係緊張,就算去到視光中心,都一樣度數唔準

當然視光中心check嘅野全面啲嘅,有部風機吹眼,又照眼球

珍珠宮

點解6歲才發現?一般4歲去健康院檢眼都會知,不過唔知係咪疫情關係暫停呢?
當年我小朋友係健康院寫轉介信俾理大的。

首頁

尾頁

跳至