自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

去poly u啦,果度啲視光師對小朋友有經驗,我咁多年都係山長水遠帶個仔出去果度驗

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

呢個好多小朋友滴藥水減慢近視

複式洋房

skmibb 發表於 21-5-21 07:32
點解6歲才發現?一般4歲去健康院檢眼都會知,不過唔知係咪疫情關係暫停呢?
當年我小朋友係健康院寫轉介信 ...

4歲時因我小朋友係sen小朋友,唔認到字母,就算叫佢指我小朋友都唔太合作,佢地無咩耐性就話佢係咪有特殊需要小朋友,係就去搵返相關部門視光師搞,結果就等左我2年,係真係大嘅小朋友去配眼鏡先發現,當初應要求健康院專介我普通政府眼科會仲快

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

放大瞳孔係為了檢查眼底,不是for驗近視/散光,通常是驗完近視/散光才滴。

男爵府

kathychan1128 發表於 21-5-20 23:00
因大嘅小朋友話睇黑板唔清楚帶左佢去樓下眼鏡鋪驗眼,咁細嘅佢都幫驗埋,結果出嚟就話佢散光好勁,仲左右眼 ...

小朋友4歲無返健康院驗眼咩?無理由而家至發現?

水晶宮

咁細個有散光,係天生的, 但點解咁遲先發現?

我女係4歲係健康院發現, 轉介去拿打素眼科,
佢有4百度遠視+2百幾散光, 一驗到有, 即配眼鏡,
醫院每半年CHECK一次, 大概去左兩次, 話眼無問題,好健康,
度數既話自己出去驗,無需覆診.

4-5歲我都去理大驗, 驗完去88 配眼鏡, 但88 係好貴, 千幾蚊
到6歲-7歲我去普通眼鏡鋪驗, 價錢平一半,
唔洗再滴藥水, 因為佢有足夠表達能力.

暫時到而家7歲, 散光無變, (唔會少的,最重要唔好多)
但遠視開始減少, 不過都算係好事,
因為仲有QUOTA , 無咁快變近視/.

不過我想講, 放大孔瞳,度數係最准,
不過配眼鏡未必需要配足個度數

侯爵府

理大去過一次

理大視光師姐姐超無耐性,一口斷定個小朋友不適合配ok鏡!(但事實已戴左幾年,試鏡仲係一次過,超合作,效果亦好)

盲人輔導會,我年頭驗過,女視光師態度差,又話懷疑我眼晴提早退化,叫我立即約佢地眼科醫生.

我自己出去睇眼科醫生,完全無事!!!

佢甘急叫我約佢地醫生咩意思???

男爵府

你試下去香港眼科中心既中大眼科診所,醫生係副教授,我覺得佢地既診斷很專業,我的小朋友5歲有250度散光,為了避免lazy eye, 所以已經要戴眼鏡

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我大仔以前去過理大CHECK過眼。另外, 我細仔都係有350度散光, 係先天性。今次我就去左眼鏡88驗眼中心度檢查眼睛, 大約$400幾蚊。有放大瞳孔服務, 驗晒眼後, 再去門市度配眼鏡, 配眼鏡大約500幾蚊。

侯爵府

當初健康院肯寫紙轉介
就即刻有得睇!
我女 右眼斜視散光
視光師睇得出有唔妥
就即刻寫信排眼科
唔使一個月就有得睇啦
覆診約期仲好頻密 又要見視光師、矯視治療師、眼科醫生,幾個期輪住去

一直到而家八歲都係政府跟
一開波就配眼鏡
往後散光度數完全冇變化
遮眼亦幫到佢強化嗰隻lazy eye

經過呢四年, 見住佢隻眼由最後三行完全睇唔到,到六歲時只剩 最細嗰行字 看不清,最近一次覆診連最後嗰個細字都睇到晒
雖然 散光度數不能除掉 眼鏡要一直戴落去
大起碼視力已經等同正常人
除咗睇唔到3d

我已經好感恩
我又好滿意政府的服務

象牙宮

kathychan1128 發表於 21-5-20 23:00
因大嘅小朋友話睇黑板唔清楚帶左佢去樓下眼鏡鋪驗眼,咁細嘅佢都幫驗埋,結果出嚟就話佢散光好勁,仲左右眼 ...

就算去視光中心都係1級視光師,
而且放瞳驗已經好準。
睇到你話小朋友sen,可能言語表達路到,
不如去睇眼科醫生。

複式洋房

ohmygosh 發表於 21-5-21 11:23
當初健康院肯寫紙轉介
就即刻有得睇!
我女 右眼斜視散光

當初4歲時係有轉介呀,但因佢話我小朋友係sen小朋友,需要去返相關部門視光師,結果咁就等左我2年,最近再打都係話比唔到期我呀,仲叫我自己搵私人,其實1早轉介我第二d眼科會仲快 搞到咁遲先發現

複式洋房

mercurycc 發表於 21-5-21 11:27
就算去視光中心都係1級視光師,
而且放瞳驗已經好準。
睇到你話小朋友sen,可能言語表達路到,

係就係因為健康院話我小朋友係特殊需要小朋友要我返相關部門,我又無留意到佢眼仔睇野有問題或令我懷疑,所以我就一直等醫院比期,再打去催都無用,話1個視光師走6間醫院,叫我直接搵私人,其實當初轉介我其他政府眼科會仲快,而家就再book左視光中心再check

男爵府

回覆樓主:

我住屯門,驗眼都係去沙田理大
其實驗眼準唔準好睇被驗嗰個表唔表達到
就算同一個視光師驗,度數都可能有出入
你小朋友而家大個咗應該無問題

散光咁深可能要預咗配咗眼鏡都未必做得到20/20視力,我女就係咁嘅情況

不過小朋友眼球仲發育緊,希望配返眼鏡可以減慢加深速度,返學睇嘢都清楚D

象牙宮

kathychan1128 發表於 21-5-21 11:44
係就係因為健康院話我小朋友係特殊需要小朋友要我返相關部門,我又無留意到佢眼仔睇野有問題或令我懷疑, ...
建議去睇私人眼科醫生,
就算去視光中心都係咁驗。

複式洋房

olivia0815 發表於 21-5-21 11:51
就算同一個視光師驗,度數都可能有出 ...

想請問係咪理大護眼呀?

複式洋房

olivia0815 發表於 21-5-21 11:51
就算同一個視光師驗,度數都可能有出 ...

想請問係咪理大護眼呀?

侯爵府

回覆 kathychan1128 的帖子

我當初唔肯定公立要排幾耐先肯見我女,都諗住超過一個月的話,我都要自己出去搵私家, 唔係個心都唔安樂。

悔不當初。。。但 為人父母,都係摸住石頭過河, 冇經驗就係冇經驗。
我當年都以為個女 視力唔會有問題,仲遲咗去做screening, 視光師話佢問題相當嚴重,我仲好震驚亦有啲自責。

JM, 向前看,趁小朋友而家年紀尚幼, 配足度數,好好保養視力, 只係度數問題,又唔係啲乜嘢眼疾, 咁深度數都好大機會係天生 ,戴好副眼鏡就得。祝福你哋。

男爵府

kathychan1128 發表於 21-5-21 11:54
想請問係咪理大護眼呀?

係呀,我覺得去沙田方便過出尖沙咀

象牙宮

jaycee_mami 發表於 21-5-21 08:14
放大瞳孔係為了檢查眼底,不是for驗近視/散光,通常是驗完近視/散光才滴。
...
小朋細放瞳驗係比較準的。

首頁

尾頁

跳至