自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

來緊大仔考呈分,邊緣人,我每日返工無停手,返到屋企快快食完就開始睇功課,每星期六日溫習。已經吾知幾多個星期無休息過。叫老公幫手睇細果個,睇左一陣就自己瞓晏覺,又係我跟。我真係身心都好疲累,好似好多野壓住心口咁好辛苦。比我呻下,我想喊。

edhepp    發表於 21-5-24 14:20

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

加油呀!!
唔好迫得自己太緊, 可以考慮吓外判搵上門補習幫輕一下!

子爵府

一人之下 發表於 21-5-24 13:44
來緊大仔考呈分,邊緣人,我每日返工無停手,返到屋企快快食完就開始睇功課,每星期六日溫習。已經吾知幾多 ...
理大仔先!細果個放養住

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

有冇揾補習老師幫輕下, 自己一個跟呈分好大壓力架. 至於豬隊友, 瞓咗都叫醒佢, 除非佢同埋細仔一齊瞓.

伯爵府

來緊大仔考呈分,邊緣人,我每日返工無停手,返到屋企快快食完就開始睇功課,每星期六日溫習。已經吾知幾多 ...

我小朋友細d ,但一樣感受到你的壓力,工作已經忙到不得了,放工同星期六日要對功課同溫習,完全冇自己時間( 有,淩晨時分)

星期六日有時脾氣好大,因為成日叫呀仔做功課溫習食野沖涼擦牙等等都叫到懷疑人生

公爵府

回覆 一人之下 的帖子

有冇同老公講返自己情況感受?呈分試緊要,不過都要試下放鬆,咁樣谷住壓力,好易有病,再同老公傾下,佢顧唔到大仔都必須要睇住個細,老婆壓力爆煲就好大鑊,加油

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

頂住呀!外判比D補習社啦! 下下困獸好傷感情

侯爵府

tantanmama 發表於 21-5-24 14:07
有冇揾補習老師幫輕下, 自己一個跟呈分好大壓力架. 至於豬隊友, 瞓咗都叫醒佢, 除非佢同埋細仔一齊瞓. ...

已經有功課班同補習,但我都會自己再跟

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

加油

侯爵府

貓咪達人 發表於 21-5-24 14:21
回覆 一人之下 的帖子

有冇同老公講返自己情況感受?呈分試緊要,不過都要試下放鬆,咁樣谷住壓力,好易有 ...

都有講,諗緊辭職,想休息下或者暫時轉做part time先。 老公都同意,因為我真係好大壓力,瞓得好差。

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

明白你感受,我仔每逢測驗考試前,我地都冇星期六日可以休息,我都抑鬱吖!

珍珠宮

加油, 我知呈分好大壓力, 有無搵人幫手補習..? 不過我知疫情都影響到好多野既....

捱過就會好, 我大仔讀書麻麻地, 上到中學都跟唔好, 仲REPEAT 2次, 但是我都平常心去算啦, 唔想迫得太緊, 苦了大家

但仔又好女都好, 長大了思想成熟了會為未來打算為自己打算, 會自動波讀書或去學自己想學既野, 到時會做出令你意想不到的成績

放心, 你的努力不會白費架
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

公爵府

2024勳章

熱媽 發表於 21-5-24 13:57
理大仔先!細果個放養住

同意

公爵府

一人之下 發表於 21-5-24 14:43
都有講,諗緊辭職,想休息下或者暫時轉做part time先。 老公都同意,因為我真係好大壓力,瞓得好差。
...

小心保重身體呀,萬一你有事,細路就好慘了,試下搵啲自己鐘意既野放鬆下
你呀仔係咪屬於唔會自動溫書個種?有時細路真係睇性格,我大仔就會自動波唔洗我憂心,細女相反,初小都要篤住佢,我都心力交碎,後尾可能見媽媽喊好傷心,佢好似有啲反省咁,開始學習哥哥咁樣,明顯我係唔洗勞咁多氣囉,同埋最緊要係俾佢有目標,有目標就係最好動力,試下同個仔傾下將來,鐘意邊間中學,將來想做乜咁樣,有左目標既話,會有自覺性,加油呀

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

一人之下 發表於 21-5-24 14:43
...
自己都知瞓得差
真係要正視問題
身體要緊

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

我都係要返工, 阿女5年班要呈分。我又係放工仆番屋企對呢樣對嗰樣。
另一個女都已經由佢, 呈分要緊。
You are not alone!! good luck!

別墅

放鬆d

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

老公幫唔到,自己又overloaded,試下補習社,幫到手的

公爵府

回覆樓主:

加油呀

侯爵府

小詠 發表於 21-5-24 14:50
加油, 我知呈分好大壓力, 有無搵人幫手補習..? 不過我知疫情都影響到好多野既....

捱過就會好, 我大仔讀書 ...

如果佢成績吾好可能仲容易放開,但佢係邊緣人,你會覺得可以幫下佢,試下可吾可以上到band1,反而壓力仲大。

首頁

尾頁

跳至