自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

etoile 發表於 21-5-27 21:40
補相

我答唔到你個問題啊sorry,因為我只洗無浸
如果梅有凹,其實即係唔新鮮,我唔會買

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

想問吓糖係唔係隨意落就得?浸完個甜度會唔會同浸之前有唔同?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

x00_00x 發表於 21-5-28 14:07
請問紫姫浸完係點架?我以往只浸普通梅,上年浸南高,覺得南高比普通梅香啲,咁紫姫又係會點架?謝謝
...

會慢慢滲d紫色出嚟,好浪漫咁
當然最後會變返正常酒嘅淺啡色

紫姬梅本身有陣香味,比起南高無咁甜,但香,偏酸,如果鍾意梅味唔鍾意甜,就好適合

紫姬梅供應期好短,有興趣可買d玩吓,留意紫姬價錢比南高貴,亦比南高細粒(得波子咁大粒)
仲有,紫姬梅好快壞,買前望清楚係咪新鮮(我原箱入,篩走咗4粒,一粒責到扁晒,3粒揀揀吓覺得林咗)

王國長老

牛牛牛牛 發表於 21-5-28 16:20
想問吓糖係唔係隨意落就得?浸完個甜度會唔會同浸之前有唔同?

我試過浸完唔夠再加糖,兩星期左右都溶晒
我會建議先落d,最後浸好攪勻試咗味再決定加唔加
我上次一大樽(5公升樽)就用600g糖,你可先落70-80%份量,唔夠最後再落
但如果一開始落多咗就無得救了

象牙宮

2024年龍年勳章

Charlotte_mom 發表於 21-5-28 16:24
我上次一大樽( ...

請問是否用冰糖?

王國長老

Sumyeema1 發表於 21-5-28 16:31
請問是否用冰糖?

教我浸嘅朋友教我用呢隻糖($9.9)
如果買唔到,冰糖都得,有人話冰糖大粒溶得慢,d梅唔會皺皮wor,我就無咩所謂皺唔皺

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

Charlotte_mom 發表於 21-5-28 16:24
我上次一大樽( ...

唔該曬!收藏定先

伯爵府

2018母親節勳章

Charlotte_mom 發表於 21-5-28 16:14
我答唔到你個問題啊sorry,因為我只洗無浸
如果梅有凹,其實即係唔新鮮,我唔會買
...

明白,我去做實驗先!

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

幾年前浸左幾樽,而家仲未飲

王國長老

littlesister 發表於 21-5-28 17:04
幾年前浸左幾樽,而家仲未飲

我d清晒lu,尤其舊年買唔到梅,無得浸
浸d唔同嘅酒,有唔同「收成期」,咁就可以在不同時間飲

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

我喺陀大仔時玩過浸梅酒,用威士忌,咁多年仲淨兩支,9年熟成酒

大宅

Charlotte_mom 發表於 21-5-26 16:21
又到浸梅酒季節
上年唔當造,買晒酒買晒樽,買唔到梅(有但貴又唔靚)
今年再嚟

請問果欄最少買多少,價錢怎樣

王國長老

travelman 發表於 21-5-28 19:40
請問果欄最少買多少,價錢怎樣

梅貴,易爛,好多時店舖只賣原箱(先訂後取貨)
果欄肯散賣嘅唔多,佢寫$180/公斤,肯唔肯賣半公斤我就唔知了

BTW頭先去Donki有南高梅賣(青梅),唔記得幾錢,好似$1xx一公斤,一袋袋賣

用戶要求終止服務

牛年勳章

我今日去咗果欄,買咗南高梅紫姬梅,有散賣,$98一磅
未經許可,請勿轉載

王國長老

大笨鐘 發表於 21-5-29 14:30
我今日去咗果欄,買咗南高梅紫姬梅,有散賣,$98一磅

男爵府

我想問一田有梅未?我舊年浸都覺得啲梅幾靚,依家見DONKI嗰啲青bb

大宅

niu 發表於 21-5-30 10:09
我想問一田有梅未?我舊年浸都覺得啲梅幾靚,依家見DONKI嗰啲青bb

有,紫姬梅都有,旺角一田

男爵府

nicnicky 發表於 21-5-30 11:26
有,紫姬梅都有,旺角一田

Thanks, 我陣間去將軍澳嗰間睇吓先(emoji)(emoji)‍♀️

首頁

尾頁

跳至