自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

熊熊老婆 發表於 21-5-27 00:12
比你參考一下

朋友做某名津中
佢話而家所有新請嘅老師,都無GM pay

男爵府

可能係因為這個特別既體系令到做老師吾算特別開心, 應該大家都同意有一大部份老師係好黃...

人工確係高, 但吾容易轉工, 吾做老師就好可能搵吾番這份人工, 唯有頂住落去, 校園政治一係索性埋堆, 一係唯有死忍...又因為生活圈子細, 容易諗埋一面.

別墅

goodbuyer80 發表於 21-5-26 23:18
工作量同薪酬成唔成正比?比起其他城市如何?

高、有不少perm 係公積金、政府供15%。退休有幾百萬

男爵府

gooddeal 發表於 21-5-27 07:01
其實人工太高了
有唔少技術高好多嘅行業都冇咁人工
咁樣吸引咗好多只為人工但對教學冇熱誠嘅人入行。

無錯,成績唔太好,又為高人工,投身教育界,誤人子弟

大宅

Gorgor0612 發表於 21-5-27 00:24
好高! 高過好多專業人事

雖然話無雙糧bonus,但真係好高,原來普通小學教師都過5萬,高過好多專業又成日要ot既行業,起碼有個暑假

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

同醫護一樣,醫護可能都涉及生命安危,須輪班工作,但教師唔洗,仲放红日,尤其停課在家zoom時,見真彰! 真心覺得有D老師真心流 , 無passion, 當然唔係全部! 但人工對比真係overpaid !

子爵府

回覆樓主:

我覺得唔值咁高,我認同老師唔係易做,但講 quali, 而家好多做緊老師既,係我當年入唔到大學就走去讀教育學院而入行,學業水平不太高。論工時,我明白老師有壓力,做唔哂野要 OT或者拎番屋企做,但試問其他行業好多都有咁既情況,講真,我真係試過好多次下午4點幾打去學校揾老師,職員話老師已走,亦見過老師同佢同校讀書既仔女一齊放學離開學校,咁即係話,只要部分老師做野爽手,就有可能4點幾就放得工

我覺得老師合理薪酬應該由2萬到5萬左右

大宅

Gorgor0612 發表於 21-5-27 00:24
好高! 高過好多專業人事

侯爵府

GreenMaDad 發表於 21-5-27 06:24
就咁睇比我想像多好多,尤其好多老師其實吾係真係咁掂....亦有部分係以前根本讀吾到書既人去做老師...
...

係囉
以前嘅同學,有幾個都係成績麻麻
去左讀副學士,再入u

男爵府

熊熊老婆 發表於 21-5-27 00:12
比你參考一下

我知你都係教書,想問下如囝囡在津校做教書,有冇醫療福利?父母都有嗎?

男爵府

太高,D人成日話私人公司有雙糧,花紅,福利等等而老師冇。但其實依家就算大公司都好少有雙糧,可能10間得一間,而花紅都係半個月至一個月,經濟差的話係零。
有個80後大學同學,個個月6皮幾,完全不用OT好輕鬆。如果私人公司,6皮幾真係OT到暈,壓力唔會少。

公爵府

牛年勳章

mami2000 發表於 21-5-27 09:24
我知你都係教書,想問下如囝囡在津校做教書,有冇醫療福利?父母都有嗎?
...

冇,完全冇任何醫療福利

男爵府

熊熊老婆 發表於 21-5-27 09:27
冇,完全冇任何醫療福利

做教師本身冇醫療福利?定係家人冇呢?話晒都算政府工,原來冇醫療福利。
但我知公積金部分又高過一般私營公司,呢個又唔錯,起瑪唔使輪班又放紅假

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 21-5-27 07:59
朋友做某名津中
佢話而家所有新請嘅老師,都無GM pay

同工不同酬
好似存在咗好耐
我都聽過有朋友呻個囡做得辛苦
做得多,人工又唔成正比

水晶宮

eledak 發表於 21-5-27 07:54
請問jm的親戚做了幾年有5萬幾?

起碼有10年

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我個年代系入唔到大學就入教院,不過大學畢業以及外國大學畢業亦可以做教師,所以教院畢業通常教初中同埋低一等既感覺。而家入唔到3大就去教大,但大學畢業或外國大學畢業唔可以直接教書,香港既師資越來越差。

珍珠宮

LGarden 發表於 21-5-27 08:22
高、有不少perm 係公積金、政府供15%。退休有幾百萬

要夠年資先有政府15%供款

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 開心吸收勳章

mami2000 發表於 21-5-27 09:24
...

津校當然沒有任何醫療福利,官校老師有自己的醫療福利,睇政府醫生唔需要錢,舊制係終生醫療免費,連同配偶及未滿21歲的子女

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

yuyueng 發表於 21-5-27 09:36
我個年代系入唔到大學就入教院,不過大學畢業以及外國大學畢業亦可以做教師,所以教院畢業通常教初中同埋低 ...

咪幾十年差唔多,從來讀到書都好少去教書 (有但唔多)
但唔好忘記,歷代尖子學生都係呢班「質素差」嘅老師教出嚟
讀教育要讀5年,一般degree讀4年(外國3年),咁返嚟讀返一年pgde 好合理啫

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 開心吸收勳章

熊熊老婆 發表於 21-5-27 09:27
冇,完全冇任何醫療福利

好似聽聞東華,保良等大機構有醫療福利

首頁
12345...10

尾頁

跳至