家庭理財

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

木土土 發表於 21-5-30 18:03
曾坐過深海潛艇,心理陰影係好大,當浮到上水面返到家鄉,自然好想脫苦海。
我識幾個fd 97前高位買樓,之 ...

我老公仲衰,97年剛剛出來做野冇耐就同家人夾錢買樓,結果03年大平賣,好彩係之後再買返追返賣樓嘅損失。

男爵府

babe13E 發表於 21-5-30 18:11
我啱啱同你相反,買股票已經係好多年前剛剛出來做野,有朋友做股票經紀,就經朋友買,玩過一陣就冇再玩, ...

我第一層樓在1998年買入,跟住就八萬五政策樓價大跌
而阿仔出世要多一個房要去租樓,租咗三年之後儲到首期,先再買樓

所以之前因樓價大瀉,加上三年租金,又再有兩次冒險創業失敗,前後蝕咗好多血汗錢

你的時機很好呢,在股市低價時開始入市,是好事
我反而在2015年,冇乜理啲股票就幾輕易賺了一些股票錢,公司小生意也是最高峰的

所以我成日講: 彩數及運氣,有時真係不請會自來
但黑起來之時也會倒退多幾步
人有善念,天必佑之,福祿隨之,眾神衛之,眾邪遠之,眾人成之

伯爵府

Irene1121 發表於 21-5-30 18:15
真係多謝阿乜乜幫你分散短炒癮
如果煲哂不再翻煲,告訴我吧

哈哈!係呀,我都冇諗過佢會有咁大吸引力,好神奇!

但係我驚我對韓星冇感覺喎!我都知佢地高大靚仔、能歌擅舞、後台實力雄厚,可惜冇共同語言,我好難過電。多謝Irene 好意!

伯爵府

木土土 發表於 21-5-30 18:03
曾坐過深海潛艇,心理陰影係好大,當浮到上水面返到家鄉,自然好想脫苦海。
我識幾個fd 97前高位買樓,之 ...

真係有心理陰影架,雖然話閒錢啫,但我冇諗過輸得咁慘烈架嘛!

伯爵府

Irene1121 發表於 21-5-30 18:28
我第一層樓在1998年買入,跟住就八萬五政策樓價大跌
而阿仔出世要多一個房要去租樓,租咗三年之後 ...

強呀!租左幾年樓,又創業失敗都仲儲到首期買多層樓,呢啲真係實力雄厚!

我2012有打算再入市,可惜老公姑寒,唔捨得俾雙倍印花稅(其實我當時只係打算入3百萬左右嘅樓,印花稅有限,而家想搵間3百萬買下都難) ,白白錯失大好賺錢機會。我而家成日借啲意潤佢,為左慳少少稅賺少2、3百萬。

原來你做開生意,好叻呀!我覺得做生意係好難嘅事,正所謂力不到不為財,花精神花時間又困身、要兼顧嘅嘢太多,你仲可以靠生意賺大錢,好叻叻!

男爵府

babe13E 發表於 21-5-30 23:43
強呀!租左幾年樓,又創業失敗都仲儲到首期買多層樓,呢啲真係實力雄厚!

我2012有打算再入市,可惜老公 ...

2009年你已做包租婆,2012年仲可買第三層樓,三宅一生啊
不過過去十幾年樓價升到癲,真心覺得好貴!

嗰陣你老公真係難預見未來,也難怪他
我識人做銀行新婚不久同父母住,八、九年前見兩房要近三百萬,就等二百多萬先上車……點知……依家仍租樓中

伯爵府

Irene1121 發表於 21-5-30 23:59
2009年你已做包租婆,2012年仲可買第三層樓,三宅一生啊
不過過去十幾年樓價升到癲,真心覺得 ...

十年前啲樓其實平嘅,我都相信好多人買得起,只係敢唔敢買咁解,始終由03年谷底反彈左咁多,個個都驚一買就跌,啲人驚承受樓價下跌嘅心理壓力多過買唔起樓。可惜我2012年最終係冇買到,買左就正喇,正所謂求其買件垃圾都升到吧吧聲。

你隻美團今日發威喎!升8%!

伯爵府

Irene1121 發表於 21-5-30 23:59
不過過去十幾年樓價升到癲,真心覺得 ...

我識人2012年落左車,一直租樓到而家都未上返車。個個月接近2萬蚊租金(由以前住大型屋苑到而家住村屋,租金冇變,不過住屋質素.......) ,戥佢肉赤。

男爵府

babe13E 發表於 21-5-31 10:26
十年前啲樓其實平嘅,我都相信好多人買得起,只係敢唔敢買咁解,始終由03年谷底反彈左咁多,個個都驚一買 ...

今日輪到科技股肯升下

男爵府

yan12345678 發表於 21-5-29 07:28
我得4隻

Me too

首頁

尾頁

跳至