自由講場

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

子爵府

momosofine 發表於 21-5-29 06:39
一直都有keep住食藥,但近呢3個星期開始好難入睡,少少聲都會醒,之後都瞓唔返⋯第二朝無精神返工,做野難 ...

休息是為了走更長嘅路,我是同路人。我無做嘢8年,但依家仍然會夢到舊公司,所以你話幾可怕

大宅

我都好想知道點樣先可以走出呢個困局⋯⋯不停轉,無盡頭⋯

大宅

我前日甚至癲到上裝搜尋如何可以無痛死去⋯⋯

象牙宮

回覆樓主:

唔住院都要放假,我曾經都嚴重抑鬱,直頭係食咩嘔咩,完全訓唔到要食藥,喊到無眼淚!知自己咩事,要對症下藥,要靠自己先可以好返!努力

大宅

無話可說 發表於 21-5-29 16:16
唔住院都要放假,我曾經都嚴重抑鬱,直頭係食咩嘔咩,完全訓唔到要食藥,喊到無眼淚!知自己咩事,要對症下 ...

我覺得自己好無用,乜野都做唔好⋯⋯

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

momosofine 發表於 21-5-29 16:04
我前日甚至癲到上裝搜尋如何可以無痛死去⋯⋯

真心建議你聽醫生講至少休息七日,你已響警號,自殺不遠,

返工來回3,4個鐘已好攞命,
工作收入要緊,唯有短時間休息。

大宅

momosofine 發表於 21-5-29 16:20

你好有用,你肯睇醫生,正視自己嘅病,你已經做得好好!
好怕有些人一直話自己有抑鬱症,一直拒絕看醫生,唔止搞著身邊人,而且係不負責任。
睇得出你係一個責任心好重,乜都死頂嘅人,好好愛自己,考慮休息一吓吧!

大宅

mintcream 發表於 21-5-29 16:47

你好有用,你肯睇醫生,正視自己嘅病,你已經做得好好!

我未必真係有責任感⋯只係我一直認為只要我act normal, 我就無事⋯如果我而家真係唔返工,咁我即係我向個病認輸⋯⋯但原來無論我點做,我都唔能夠走出呢個困局⋯⋯

wcpcelia    發表於 21-6-2 11:14

象牙宮

momosofine 發表於 21-5-29 16:20

家人支持好重要,當然自己亦要放開睇開d!唔好諗埋一邊,有需要睇醫生!我果陣時就無,都係靠老公同阿仔,仲有奶奶囉!

大宅

momosofine 發表於 21-5-29 16:57
我未必真係有責任感⋯只係我一直認為只要我act normal, 我就無事⋯如果我而家真係唔返工,咁我即係我向個 ...

加油樓主,你依家需要既係休息,唔好覺得自己無用,唔舒服就梗係需要休息架啦,好過你日日返工又喊,坐車又喊,係屋企放空下自己,是但開套劇煲下分散下注意力,睇下YouTube又得,唔好比自己沉左係個鑽鑽裡面,黎,起身敷個mask,開套劇睇下,加油加油

珍珠宮

momosofine 發表於 21-5-29 06:39
一直都有keep住食藥,但近呢3個星期開始好難入睡,少少聲都會醒,之後都瞓唔返⋯第二朝無精神返工,做野難 ...

Jm你係咪有心結放唔開? 心結一日唔解只會不停鑽牛角尖,自己會好辛苦

男爵府

香港工作文化特別奇怪

象牙宮

聽你咁講你一直都有食藥,但個病情嚴重咗。咁就要聽醫生既話.你嘅壓力就係關於工作。醫生都叫你放假休息吓。如果你想快啲好你就要聽醫生話。加油。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主, 如果現況不容許你辭工、咁就繼續食藥
千祈唔好放棄自己,你老公 小朋友都好愛你,他們不想失去你的
所以好好地活著 明天會更好
上天會保祐你的
Everyday, in every aspect, I become better & better. I always love myself.

I am totally open and receptive to all good.

男爵府

2024年龍年勳章

momosofine 發表於 21-5-29 10:03
好多謝咁多位jm 既支持。醫生已經加左藥比我,睇下呢個星期有冇好轉,如果情況持續我都會入院。

琴晚食左 ...
Jm,如果你真係唔可以辭職,咁你一定要請假,最少抖7日,
D野唔好理阿姐做定邊個做,你記住,如果你承認自已有抑鬱症肯去睇醫生就診,
已經係好有用好叻,等如傷風感冒要休息一樣,
如果真係好唔開心,多d上黎留言,講咩都得,
最緊要係你開心,我地好多人支持你架!!

大宅

我好多謝咁都位jm聽我放負...我老公都不停叫我唔好返工住,佢驚我一個人返放工段路會亂諗野⋯坦白講⋯我真係連自己都信唔過⋯只不過唔返工又點⋯人人都係咁返工做野架啦⋯大家都有出糧⋯憑乜野我可以休息⋯

但我真係咩都唔想做⋯淨係想痴住張床⋯今朝比老公捉左出去飲茶⋯好嘈好多人⋯我唔想食野淨係想返屋企⋯一路喺條街就心跳加速,好似抖唔到氣咁⋯返到屋企忍唔住又狂喊⋯做人真係好辛苦⋯

子爵府

momosofine 發表於 21-5-29 09:59
我公司所謂一team人,就係得我同我阿姐。我唔做就即係變相要我姐做,我諗我之後都唔會有好日子過⋯
...

唔考慮轉工作?

伯爵府

momosofine 發表於 21-5-29 19:57
我好多謝咁都位jm聽我放負...我老公都不停叫我唔好返工住,佢驚我一個人返放工段路會亂諗野⋯坦白講⋯我真 ...

其實你老公都開到聲叫你唔好返工,你就唔好再勉強自己啦,我以前都有返工,幾年前一返工就訓唔到覺,後來就冇再返工,以前會諗唔開覺得自己冇用,後來諗開左,享受而家生活,老公話我唔返工開心啲

大宅

回覆樓主:

我諗我明明地你諗乜。

其實你既工作可唔可以work from home? 可唔可以係醫院做?咁就又可以做,但又有醫生跟。

你有冇試過做運動、曬太陽?可以試下。

首頁

尾頁

跳至